Laitteen hankinta

Ensiksi kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoituksiin laitetta on hankkimassa.

  • Pöytäkoneeksi kutsutaan tietokonetta, jota ei kuljeteta mukana vaan se vie pöydältä ja pöydän alta oman tilansa. Pöytäkoneeseen kuuluu keskusyksikkö, näyttö, näppäimistö ja hiiri. Virtapistoke pidetään seinässä – paitsi ukkosella.
  • Kannettava tietokone eli läppäri mahtuu salkkuun. Sen voi ottaa mukaan kurssille ja kylään. Siihen saa samat ominaisuudet kuin pöytäkoneeseen, mutta se vie vähemmän tilaa. Useimmissa läppäreissä on laattahiiri. Kannattaa hankkia lisäksi ulkoinen hiiri, koska sen käyttö on helpompaa. Akun kesto on noin 4-30h.
  • Täppäri (sormitietokone, taulutietokone, tabletti ) on pienempi ja kevyempi. Sen kosketusnäyttöä käytetään sormella pyyhkäisemällä ja näpäyttämällä. Siinä on joitain älypuhelimen ominaisuuksia. Täppärillä on helppo lukea uutisia, surffata netissä ja katsella kuvia. Se toimii myös kamerana. Suojakotelossa sitä on helppo kuljettaa kassissa mukana.
  • Älypuhelimessa on matkapuhelimen lisäksi tietokoneen ominaisuuksia, internetyhteys, sähköpostija kamera. Tietokonekäytössä älypuhelimen näyttö on pikkuruinen. Kannattaa valjastaa myös vanhat kännyt hyötykäyttöön (10 hyvää ideaa).

Kaikista näistä löytyy eri kokoisia ja erilaisiin tarkoituksiin sopivia laitteita.On myös erityisiä seniorimalleja ja senioriohjelmistoja.

Tietokoneen käyttäjäksi voi päästä myös pikkurahalla. Kierrätyskoneita on paljon eikä peruskäyttöön tarvita viimeisintä mallia. Kun ottaa käyttöön vanhan koneen ja aikoo mennä sillä nettiin, tärkeintä on huolehtia, että virustorjuntaohjelma on ajantasainen.

Suomalaisyrityksen 65-tuumainen jättitabletti on elokuusta 2017 alkaen ollut käytössä kymmenessä hoivakodissa viriketoiminnan, kuntoutuksen ja omaisviestinnän apuvälineenä. Sitä voi käyttää monta henkilöä yhtä aikaa. Vaihtoehtoina ovat seinä- ja pöytämallit, mikä mahdollistaa monipuolisesti erilaisten sisältöjen käytön. (Kuva kuopiolaisesta Kalliohovista, jossa jättitabletti on käytössä päivittäin.)

Samalla, kun hankitaan kone, tehdään päätös käyttöjärjestelmän valinnasta.

Telineet ja tuet

Laitteiden lisätarvikkeista löytyy hyviä keinoja ratkaista käyttöön liittyviä haasteita.
Täppäri ei pääse putoamaan, jos se kiinnitetään pöytään imukupilla tai telineen ruuveilla. Laitetta voidaan käyttää myös sängyssä – vaikkavain kuvien katselemiseen, kun apuvarsi kiinnitetään sängyn tai yöpöydän laitaan esim. joustovarren päässä olevalla ruuvikiinnittimellä (kuva >).

Useita hyviä telinemallejalöytyy jo parilla kympillä. Joihinkin tabletti voidaan lukita (kuva >). Monilla orkesterisoittajillakin on nykyään nuottitelineen tilalla tablettiteline. Joitakin lattiatelinemallejavoidaan säädellä korkeussuunnassa, kiertää 360° ja tiltata kiinni 90°:seen.

Kuvan lattialla seisovassa jalassa on painava ja tukeva valurautainen jalusta.

Telineen voi itsekin rakentaa vanhan pöytälampun nivelvarresta; saman mallisia onmyytävänä (kuva >).

Viereisessä kuvassa on kestävä ja helposti puhdistettava suojakuorimalli, jota on helppo pitää kädessä. Kolhuja kestävä, mutta pehmeä kuori suojaa laitetta sen pudotessa.

Viereisen kuvan kaltaista opastusmateriaalia voi tulostaa klikkaamalla kuvaa sekäSeniorSurf-sivulta.

Tietokoneen ostamiseen löytyy apua. Enter ry opastaa ikäihmisiä netin käytössä pääkaupunkiseudulla. Sen sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa. Enteron koonnut ostamisen tueksi hyvän oppaan: Opas tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien hankintaan. Sen lukemisen jälkeen on helpompi mennä tietokoneita myyvään liikkeeseen. Rohkeasti vaan kyselemään myyjältä lisää!

Hyviä vinkkejä mobiililaitteen hankintaan löytyy Terapiapsin sivustolta (huomaa alasivut!).

Jos ostat laitteesi verkon kautta, tutustu ensin verkko-ostamisen .