Aivojumppa

Aivojumppa on aivoille yhtä tärkeää kuin lihasjumppa lihaksille. Pysyäkseen hyvässä kunnossa aivot tarvitsevat riittävästi sosiaalista, kiinnostavaa ja haastavaa tekemistä. Myös lastenlasten kanssa vietetty aika parantaa kognitiivisia kykyjä. Vahvikkeen Pelit-osiosta löytyy aivojumppaan sopivia pelejä, jotka asettavat kognitiivisia haasteita: niissä tarvitaan sääntöjä, tekniikkaa, taktiikkaa ja reagointia. Kun aerobic on monipuolista, musiikin tahdissa liikkumista ja lihasten stimulointia, neurobic on aivojen stimulointia sellaisilla harjoituksilla, joihin sisältyy kaikkien aistien käyttöä ja rutiineista poikkeavaa toimintaa, keskittymistä vaativaa uutta ja odottamatonta. Aivojen kannalta parasta on, jos sama viesti saapuu monen eri aistin kautta ja näin vahvistuu eri suunnista. 
Muistisairaan aivojumppaajan kohdalla on tärkeää eliminoida häiriötekijät kuten taustaäänet, ohikulkijat, huono valaistus tai kirkkaan valkoinen pöytä. Käytä kellertävän tai oranssin sävyisiä pöytäliinoja tai aluskartonkeja. Ohjaajan aivojumpasta käy sopivien apukysymysten keksiminen: anna sellaisia vinkkejä, että aivojumppaajalle jää itselleen riittävästi keksittävää. Pirkanmaan Muistiyhdistyksen KOKEVA-hanke tuotti harjoitteita keskivaikeaa/vaikeaa muistisairautta sairastaville ihmisille.

 

Muistikuntoutus, muistijumppa

Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen Aivotreenit-hankkeessa (2016 - 2018) on kehitetty kognitiivisen harjoittelun materiaali- ja koulutusmalli Ahaa -aivotreeniä yhdessä, joihin voi tutustua esimerkkitehtävien kautta. Ahaa! -materiaalien pohjana on tutkimustieto kognitiivisen rakenteen muovautuvuudesta sekä ohjatusta oppimiskokemuksesta. Sivuilta löydät myös aivoterveysasiaa ja siihen liittyvää tulostettavaa materiaalia ja aivojumppatehtäviä esim. ryhmissä käytettäväksi.

Soittaminen on erinomaista aivojumppaa ja sitä voi alkaa opetella minkä ikäisenä tahansa.

 

Muistiinpainamisharjoitukset

Kuvamuistiharjoituksetkuvamuistiharjoitus lapsille ja isovanhemmille
Valitaan kuvakokoelma, jota katsellaan ja tutkitaan esimerkiksi minuutin ajan paperikuvana, tietokoneen ruudulta tai seinään heijastettuna. Kuva laitetaan pois näkyvistä ja koetetaan muistaa, mitä kuvassa oli. Tehtäviä voi käyttää myös muistamisstrategian harjoittelemiseen: muodostetaan yhdessä tarina, joka sisältää kaikki tehtävän kuvat. Kuvamuistiharjoituksia voi rakentaa paitsi digitaalisista kuvista myös leikkaamalla sopivia kuvia aikakauslehdistä. 20 kuvan muistaminen on huipputulos.

Säilömuistista palauttaminen
Laiva on lastattu-muistiharjoitus
 

Korttipelitpelikortteja.

Pasianssi on vanha, yksinpelattava korttipeli, johon löytyy monenlaisia ja monentasoisia ohjeita.
Muistisairaiden kanssa tavallisia pelikortteja voidaan käyttää erilaisiin lajittelutehtäviin kuten värit, numerot, kuviot.
Bridge on yksi maailman suosituimmista korttipeleistä. Se on neljän hengen vaativa taktiikkapeli, jota on pelattu jo 1800-luvulla. Tietoa säännöistä ja eri paikkakunnilla toimivista bridgekerhoista löytyy Suomen Bridgeliiton (SBL) nettisivustolta.

 

Pulmapelit

 • Tulostettava Tetris   (mallipalat>)
 • Tulostettavasta Tetriksestä voi tehdä magneettiversion. Magneettilevystä leikattuja paloja on helppo käsitellä ja ne pysyvät hyvin paikoillaan A3-kokoisessa metallisessa ilmoitustaulussa (kuva).
  Porukka-Tetriksessä jokainen vuorollaan laittaa yhden palan. Ohjaaja pitää palanippua kädessään tai palat nostetaan kiertävästä kupissa.  Alusta kiertää ympäri pöytää ja lopuksi lasketaan, montako tyhjää ruutua jää. (idea ja kuva Tiina Vieraankivi)
 • 10 tulitikkupähkinää 5-18 tulitikulla, hammastikulla tai kynällä (kuva>)
 • 10 tulitikkupähkinää 4-16 tulitikkukolmio.tulitikulla, hammastikulla tai kynällä
 • Pulmapelit sopivat hyvin isovanhempien ja lastenlasten väliseen kisailuun.

 

Sanat, tavut ja kirjaimet

Monenlaisia sana-, tavu- ja kirjainpelejä on myynnissä, mutta erittäin hyviä pelejä voi myös rakentaa itse pienellä vaivalla ja halvalla. Sana-, tavu- ja kirjainpelit aktivoivat mielikuvitusta, ylläpitävät sanavarastoa ja lukutaitoa, parantavat keskittymiskykyä, toimivat muistiharjoitusten apuvälineenä sekä eri-ikäisten ja eri kuntoisten ihmisten hauskana yhdessäolomuotona.

Kirjainpelit                  Tulostettavat kirjainkortit, taivutettavat ja liimattavat kohoaakkoset, ISOT KIRJAIMET Terveysaakkoset (leikkaa logot pois)  

 • Yksinkertaisin kirjainpeli on koota irrallisista kirjaimista sanoja. Jos kirjaimet tarttuvat toisiinsa tai alustaan väkäsillä tai magneeteilla, paloja on helpompi käsitellä. Kumimainen liukuestemattokin auttaa palasia pysymään paikoillaan.
 • Sanahaku ja sen ratkaisu; muodosta 16 kirjaimesta yli 50 sanaa.
 • Sanansaalistus-pelissä rakennetaan sanoja 9-16 kirjaimesta yksin tai yhdessä (kuva >).
 • Sanojen kokoamista haastavampi tehtävä on muodostaa irrallisista kirjaimista sanaristikoita.
 • Kirjainkilpa on kahden joukkueen välinen aivojumppakisa (kuva >)
 • Reino Helismaa pelasi lastensa kanssa itse keksimäänsä sanakisaa. Isä antoi sanan, ja lasten piti keksiä samoista kirjaimista kymmenessä minuutissa mahdollisimman monta sanaa. Lähtösana voi liittyä ryhmäkokoontumisen teemaan, ajankohtaiseen aiheeseen tai ryhmää yhdistävään asiaan. Keksiminen sopii yksilö- ja joukkuekilpailuksi, mutta myös ajankuluksi. Tehtävään tarvitaan kynä ja paperia.
 • Aakkospeli keksitään sanoja erilaisista kategorioista. Peli voidaan toteuttaa myös niin, että tehdään vähintään 10cm kanttiinsa kirjainkortit, jotka laitetaan maalarinteipillä tai sinitarralla lattiaan kiinni. Kaikkien osallistujien tulee olla kirjaimista yhtä kaukana. Kun keksittävä sana on lausuttu, vuorossa oleva pelaaja yrittää heittää hernepussin haluamansa kirjaimen päälle. Hänen on keksittävä vastaus, joka alkaa sillä kirjaimella, joka on lähinnä hernepussia.
 • Kirjain- ja kysymyspeli (kuva oikealla)
 • Senat sakaisin: tuttujen sanojen kirjaimet sekoitetaan ja kirjainryhmistä yritetään muodostaa alkuperäiset sanat: Muodosta kirjaimista leipä (18 kpl); sama, mutta isommat kirjaimet ja vain suomalaisia leipiä, sama mutta ulkomaisia leipiä (6 kpl)
 • Elämäntarinan rakentaminen kirjainpelinä on hauskaa, yhteistä aivojumppaa, joka sopii kaiken ikäisille.
 • Tarinan rakentaminen
 • Eri aiheisten ajankohtaisten tai itselle tärkeiden sanojen aakkostaminen eli aakkosjärjestykseen laittaminen joko irrallisia sanakortteja liikuttelemalla tai paperilla olevaan luetteloon merkitsemällä: Aakkosta tyttöjen nimiä. Tähän tehtävään sopivat hyvin esimerkiksi omaisten nimet.
 • Noppaperhosen Yhdistä sanoja -kirjainpelejä: Sikin-Sokin Eläimet, Sikin-Sokin Kasvit, Sikin-Sokin Puut
 • Keksi eri kirjaimilla alkavia sanoja  Tämä tehtävä sopii yksinään, pareittain tai ryhmässä tehtäväksi. Tämän voi yhdistää nettisurffailun harjoitteluun: sallitaan netin hakutoimintojen käyttö sanojen etsimisessä.
 • Keksi kuvasta K-kirjaimella alkavia sanoja aiheena keittiö

Synonyymit ja vastakohdat

Anagrammit 
Vaativaa aivojumppaa on ratkaista anagrammi. kirjaimia.Sellaisen voi rakentaa Arrakin sivustolla. Tulosta irtokirjaimet ratkaisemisen avuksi.

Tavupelit
Hauska tavupeli syntyy, kun kirjoitat pahvisuikaleille tai lapuille tuttujen sanojen tavuja. Lappuja on helpompi käsitellä, jos ne liimataan paksummalle pohjalle (laatikkopahvi, kansipahvi, solumuovi, styrox). Eriaiheiset tavusarjat voi tulostaa eri värisille papereille, jos haluaa etteivät ne sekoitu keskenään. Vaikeusasteita voi vaihdella sopimalla pelataanko tavuilla vai sanojen ensimmäisillä kirjaimilla, pitämällä kortit pöydällä oikeinpäin tai nurinpäin sekä valitsemalla käyttöön kaikki kortit tai vain kaksikirjaimiset. Tavusarjoja: Kalalajit Kalastusvalineet(ohjeet edellisiin)Sauna Yleinen tavupeli, Kesää ennustavat tavupalat, Kukat, Satokauden tavupalat

Pudotuspeli
Levitä tavut pöydälle nurinpäin. Käännä yksi tavu esiin. Jokainen pelaaja keksii vuorollaan sanan, joka alkaa noilla kirjaimilla tai tavulla. Se putoaa pelistä, joka ei keksi uutta sanaa.
Viimeksi jäljelle jäänyt saa kortin itselleen ja uusi kortti käännetään näkyviin. Eniten kortteja kerännyt voittaa.

Alkukirjaimet
Levitä tavut pöydälle. Jokainen pelaaja ottaa vuorollaan yhden kortin ja keksii sanan, joka alkaa kortin kirjaimilla tai tavulla.
Esim. LA laulaa, lattia, lama, Laila, laatu;   KER kerma, kertoa, kerä, Kerttu

Tarina
Levitä tavut pöydälle. Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan yhden kortin ja keksii sanan, joka alkaa kortin kirjaimilla (tai tavulla). Jokaisen sanan on liityttävä edellisiin niin, että syntyy tarinaa. Se, joka ei pysty jatkamaan lausetta, sanoo Piste. Seuraava pelaaja saa aloittaa uuden lauseen. Muistiharjoituksena voidaan välillä toistaa siihenastinen tarina. Mitä hullumpi tarina, sitä helpompi se on muistaa.
Esim. ÄI äidin KI kissa LI lipitti KAH kahvia LAU lautaselta...

Sanat
Jaa jokaiselle pelaajalle viisi tavua ja levitä loput pöydälle. Kukin pelaaja muodostaa vuorollaan sanan yhdistämällä oman ja pöydältä nostamansa tavun. Tavun joutuu nostamaan itselleen ellei saa muodostetuksi sanaa. Voittaja on se, jonka kortit loppuvat ensin. Valmiit sanat jätetään pöydälle näkyviin.
Esim. LEH-MÄ, SU-LO, KET-TU, KIS-SA, RU-NO,

Noppapeleinä                           Noppapelien ohjeet
Tulosta pelipohjat (koko mieluiten A3): kaksikirjaimiset tavut, kolmikirjaimiset tavut, Niminoppapeli, Tietonoppapeli      

           

Järjestä tavut
Näissä tehtävissä tavut on sekoitettu ja ne pitää laittaa oikeaan järjestykseen. Tehtävä on haastavin, jos sanat pitää ratkaista kuulon perusteella toisen lukemana ja helpoin, jos saa kynällä merkitä paperille tavujen rajat. Kuka laulaja?

Joululauluja tavuittain (ohje ja tavuja)

Yhdyssanat
Keksi hammas-alkuisia yhdyssanoja.
Mikä eläin otsikko.
Eläimet  Näytä 21 ratkaistavaa eläintehtävää tietokoneen näytöltä tai heijasta valkokankaalle tai tulosta ja leikkaa kuvat, tai tulosta ja leikkaa kuvat nimineen tai tulosta ja leikkaa eläinten nimet
Ihmiset  Näytä kuvapareina 21 erilaista ihmistä kuvaavaa yhdyssanaa tietokoneen näytöltä tai heijasta valkokankaalle tai tulosta ja leikkaa kuvat tai tulosta ja leikkaa kuvat nimineen tai tulosta ja leikkaa ihmisiä kuvaavat sanat. Sanallisia vihjeitä tähän visaan
Apetta aivoille ruoka-aiheisia tehtäviä: Yhdistä nimi ja asia (ratkaisu), Yhdistä paikka ja ruoka (ratkaisu), Kuvasanavihje: Kuvista yhdyssana

Sanojen järjestäminen ja lajittelu
Kaikkia sanakortteja (mm. Yhdyssanat-otsikon alta) voi käyttää järjestämis- ja luokittelutehtäviin. Jos tulostat kaksi samanlaista korttisarjaa (toinen pastelliväriselle paperille) ja leikkaat korteiksi vain toisen sarjan, voidaan irtokortteja järjestää pöydälle ehjissä papereissa olevien sanojen päälle. Hyvä tehtävä on myös sanakorttien laittaminen aakkosjärjestykseen.

Sanan- ja kuvanselityspelit
Apetta aivoille (ohjeita): Sananselitys, Kuvanselitys

Täydennettävät lauseet

Täydennettävät puhe- ja ajatuskuplat
Sanoma- ja aikakauslehdistä tai seinäkalentereista voi leikata julkkisten, poliitikkojen, mattimeikäläisten ja eläinten kuvia, joihin liimataan puhe- ja ajatuskuplia. Ryhmässä voidaan puhe- ja ajatussisältöjä keksiä yhdessä tai kaikille voidaan jakaa oma täytettävä paperi - sama tai eri. puhekupla

Täydennettävät tarinat
Täydennettävä tarina rakennetaan niin, että tarinasta poistetaan adjektiivit tai tietynlaiset substantiivit (esim. eläimet tai ruuat) ja osallistujia pyydetään luettelemaan satunnaisia adjektiiveja/substanatiiveja, jotka lisätään tarinan aukkopaikkoihin.

Hassu tarina Eläimet   (sama tarina kuin visailussa Hoksaa eläin; käytä saman ryhmän kanssa vain jompaa kumpaa)

Sananlaskut                    Sananlaskuista Vahvikkeen Sanataide-laatikossa

 • Tee kortit, joissa on sananlaskun alku tai loppu. Lauseet täydennetään ulkomuistista. Valitse täältä: suomalaisia sananlaskuja.
 • Sananlaskuihin voi täydentää puuttuvia sanoja: täydennä sananlaskuja,  oikeat vastaukset. Alkuperäisten sanojen tilalle voi keksiä vielä parempia ja kuvaavampia.  
 • Sananlaskuja voi yrittää selittää itselleenkin; niiden selittämisestä voi järjestää kilpailuja ja ryhmässä voidaan yhdessä keksiä hyviä selityksiä. Voidaan sopia, haetaanko perinteistä selitystä vai keksitään kokonaan uusia.  
 • Kalastukseen liittyviä sanontoja
 • Ukinkontin painettu Wanhan ajan sananlaskut -kirjanen

Arvoitukset ja vertauksetPallo jossa kysymysmerkki.

Tulosta Suomalaisia arvoituksia (8 sivua, 111 kpl)

Sanaristikot

Ryhmässä voi tehdä yhteistä aivojumppaa, kun tulostaa sanaristikon piirtoheitinkalvolle, mikäli piirtoheitin on käytössä tai heijastaa tykillä suureksi suoraan netistä tai kuvaprojektorilla päivän lehdestä. Piirtoheitinkalvolle kannattaa käyttää vesiliukoista tussia. Suurenna pieniruutuisia ristikoita (A4 > A3), huolehdi riittävästä valaistuksesta ja hanki tarvittaessa erilaisia suurennuslaseja.

Tulostettavia sanaristikoita

 

Numerotsudoku.

Sudoku
Japanista kotoisin oleva logiikkapeli, jossa tarvitaan vain paperia ja kynä. Tehtävänä on täyttää 9x9-ruudukko niin, että numerot 1-9 löytyvät sekä kustakin pienestä ruudukosta että ison ruudukon kaikilta vaaka- ja pystyriveiltä vain yhden kerran.
Netistä löytyy monentasoisia sudokuja, joita voi tulostaa.noppapeli.

Aivotreeniä laskien

Numeropähkinätlaskutehtävämalli.
Ratkaise, mitä numeroa kukin eläin edustaa (10 tehtävää ja vastaukset)   

 

Liikunta ja aivojumppa

Kaikki jumppaliikkeet, joissa ylitetään kehon keskiviiva, toimivat samalla aivojumppana. Kunnossa kaiken ikää -ohjelmalla on hauska harjoitusvideo (1,5 min).

 1. Istu tuolilla tukevasti. Vie oikea kyynärpää ja vasen polvi yhteen kehon edessä ja päinvastoin. Nosta polvea kohti kyynärpäätä. Jatka 10 kertaa tai niin kauan kuin tuntuu hyvältä.
 2. Tartu molemmin käsin palloon tai johonkin muuhun esineeseen ja nosta kädet eteen vaakatasoon. Piirrä esineellä laajaa makaavaa kahdeksikkoa muutaman kerran. Vaihda suuntaa. Voit seurata esinettä katseella, mutta pidä pää paikoillaan.

Aivojumppaa on myös takaperin kävely ja uusien tanssien askelkuvioiden opettelu.
Fysiogeriatrian Aivojumppa (kuva >)

 

Tunnistus- ja hahmotustehtävät

Kuvien tunnistaminen kaksi lapsikorttia.

Äänten tunnistaminen

 • Lintujen äänten tunnistaminen hieroo sekä muisti- että muita aivonystyröitä. Tulosta tästä Lintubingo ja sen ohjeet ja kortit.
 • Erilaisia äänikuvia on tuotettu erityisopetukseen, kerhotyöhön, kuunnelmien taustoiksi ja multimedian tekemiseen. Niiden pohjalta voi rakentaa lintubingon kaltaisia tehtäviä. Näistä tarkemmin Vahvikkeen Digitaalisissa virikemateriaaleissa.
 • Äänivisailu 
 • Kuuloharjoitus Arvaa, mikä esine putosi !

Kuvauksen tunnistaminen

Muotojen tunnistaminen

 • Ompele ohuesta tiiviistä kankaasta pusseja, täytä pienillä esineillä, joista olet ottanut valokuvan. Ompele pussit kiinni. Tee jokaiselle ryhmän jäsenelle samanlainen pussi. (idea ja kuvien pussit Tiina Vieraankivi)   
 •  Tunnistatko maat?
 •  Laita laatikkoon tai astiaan isoja muttereita, siipi-, hattu- ja hylsymuttereita sekä niiden vastakappaleita. Parien löytäminen ja toisiinsa kiertäminen on samalla hienomotorista muttereita.harjoittelua. Vaikeusastetta säädellään harjoittelijan mukaan vaihtamalla lukumäärää tai kokoa tai maalaamalla parien päädyt samalla värillä. 

 

Kokojen tunnistaminen

 • Pulttisarja: kiinnitä lautaan eripituisiaPultteja rivissä. ja -paksuisia ruuvipultteja muutaman sentin etäisyydelle toisistaan. Kerää säilytysrasiaan erikokoisia muttereita. Niitä voi olla sama määrä, enemmän tai vähemmän kuin laudassa pulttitappeja. Tehtävänä on etsiä ja kierittää pultteihin niihin sopivia muttereita. Ukinkontilla on myynnissä puinen, tukevasti pöydällä seisova mutteripenkki, jossa on puumuttereita ja kiekkoja kierrettäväksi paikoilleen. Mutteripenkki voi sopia levottoman muistisairaan henkilön ajankuluksi, mutta se on samalla pientä aivojumppaa ja sormien hienomotorista harjoittelua.

Materiaalien tunnistaminen

 • Tunnustelupallot
 • SESSU aktiiviessu on syntynyt tarpeesta luoda muistisairaalle mahdollisuus turvalliseen näpertelyyn. Sessun näprääminen voi ilahduttaa, rauhoittaa, edistää keskittymistä ja antaa turvallista ajanvietettä. Sessussa on paljon yksityiskohtia. Sen metallirenkaisiin ja nauhoihin voidaan avainrenkaiden avulla kiinnittää lisää hypisteltävää. Taskuihin voidaan käyttäjän mielenkiinnon mukaan laittaa postikortteja, valokuvia, nenäliinoja tai pieniä esineitä.


Sanojen tunnistaminen
  piiloristikko eli sanasokkelo

Sanojen tunnistaminen kaikenlaisten kirjainten joukosta eli piiloristikosta Tyhjä ristikkopohjavoi olla haastavaa.
Tee yksilöllisiä ristikoita. Kätke yksittäiselle henkilölle kirjainten joukkoon hänen omaistensa ja ystäviensä nimiä; ryhmän jäsenille ryhmän jäsenten nimiä. Tyhjä ruudukko 10x10, Tyhjä ruudukko 14x14Tyhjä ruudukko 18x18
Tyhjä ruudukko 10x15


Palapeleistä vinkkejä ja tulostettavia kuvia Vahvikkeen Pelit-laatikossa.

 

Lähimuistin jumppaa

Muistisairauden vuoksi hoivakodissa asuvalle henkilölle olisi hyvä hankkia sellainen oma vieraskirja, jonne vierailulla käyvät henkilöt - niin ystävät, sukulaiset kuin vapaaehtoisetkin - kirjoittaisivat ja mielellään liimaisivat mukanaan tuomiaan kuvatulosteita esim. suvun lähitapahtumista. Vieraskirja ei ole hoivaan osallistuvien keskinäistä viestinvaihtoa varten vaan sisältö on suunnattu asianomaiselle itselleen muistin tueksi ja muistelua varten. Hoitajat voivat, mikäli niin sovitaan, täydentää kirjaa päiväkirjan tapaan toimien kirjan omistajan sihteerinä (Tänään saunoimme, Ensimmäinen västäräkki nähty, Kävimme puistossa kävelyllä ym.)

 

Pohdittavaa
Vähennä oma ikäsi luvusta 77. Lisää lukuun 40. Tuliko syntymävuotesi?
 

Lisätietoja aivojumppa (Brain Gym®) -menetelmistä saa mm. Suomen kinesiologiayhdistykseltä. Samoin Voimapuun versoja -ryhmänvetäjän oppaasta.