Kevät

Maalis-, huhti- ja toukokuu                 Keväisiä kuvia Keväiset kysymyskortit

 

MAALISKUU           kulttuurivuosikellon maaliskuu      
Kevättalven toimintaideoita Ideakansiossa s. 14-22

Helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa on Laskiainen.
Paastonaikaan ja pääsiäiseen liittyvät kysymyskortit kirjasta Matkalla halki kirkkovuoden.

 

3.3. Kolmosten päivä                            lapsiaiheisia kuviaKolme nukkea
Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Näistä osa lapsettomuushoitojen tuloksena. Kaksosia syntyy vuosittain yli 800 paria. Neloset on syntynyt viimeksi vuonna 1994.

 • Keskustelunaihe lasten leikit ja lelut (kuvia), harrastukset, ympäristö ja koulunkäynti (kuvia) ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana paljon.

3.3. Maailman kuulopäivä (World Hearing Day)    WHOPiirretty korva
Maailman terveysjärjestön WHO:n tarkoituksena on päivän avulla lisätä tietoisuutta melun aiheuttamasta kuulon heikentymisestä ja keinoista ennaltaehkäistä kuulovaurioita. WHO:n arvion mukaan 15% maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta kuulon alenemasta. 360 miljoonalla ihmisellä on toimintakykyä haittaava kuulovamma. Kuulopäivä infosivusto, Kuuloliiton julkaisuja.

 • Keskustelunaihe kuulon apuvälineet, melusaaste, turvallinen äänen voimakkuus, viittomat,


3.3. Maailman villin luonnon päivä (World Wildlife Day)   YK
Tämä päivä on omistettu maapallon arvokkaille eläimille ja kasveille.  

 • Keskustelunaihe metsät, kansallispuistot, eläintarhat, ruokaa villiyrteistä, pandat, tiikerit, WWF (Maailman luonnonsäätiö on yli sadassa maassa toimiva ympäristöjärjestö), koralliriutat, uhanalaiset eläimet, haitalliset vieraslajit  
 • Vahvikkeen eläinkuvia ja luontokuvia
 • Katsotaan Yle Areenasta luontoaiheisia dokumentteja.

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen              
vuonna 2019 laskiaissunnuntai on 3.3. ja laskiaistiistai 5.3.

Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä näönhuollon päivää     4.3.2020
Silmäsairauksien kuten glaukooman eli silmänpainetaudin ja silmänpohjan rappeuman ja diabeteksen aiheuttamien silmämuutosten aikainen havaitseminen on tärkeää. Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja sen huomaa siitä, että pienikokoista tekstiä katsotaan kauempaa kuin aiemmin. Linkit ovat Duodecimin Terveyskirjastoon.
Vanhoja silmälaseja kerätään ja kunnostetaan kehitysmaiden ihmisten käyttöön (esimerkki).

 • Tänään voi kokeilla erilaisia visuaalisia efektejä Snoezelen-menetelmän tapaan.
 • Kokeillaan virtuaalilaseja (VR-lasit, virtuaalilasit) eli päähän Virtuaalilasitasetettavaa pidikettä, johon laitetaan älykänny. Puhelimeen ladataan sovelluksia, pelejä tai videoita: siirrytään ajassa ja paikassa kauas ja nautitaan uusista kokemuksista. (Tutustu, miten virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden teknologialla voidaan vaikuttaa esim. syömiskokemukseen: VTT)

 

Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Maailman rukouspäiväVanhan naisen kädet ristissä sylissä eli Naisten kansainvälinen rukouspäivä   6.3.2020
Maailman rukouspäivän (World Day of Prayer) taustalla on naisten rukousliike, joka sai alkunsa Amerikassa 1800-luvun lopulla, kun presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen yhteisten asioiden puolesta sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien pakottamana. Suomeen tämä päivä tuli jo ennen sotia ja vietto vakiintui 1960-luvulla. Suomessa Maailman rukouspäivän viettoa koordinoi NNKY. Päivää vietetään nykyään 170 eri maassa.

 

8.3. Kansainvälinen naistenpäivä          YK          
Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1920. YK:n juhlistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran 1975.

Suomen Lottaperinneliitto ry on julkaissut lauluvihkosen, joka sisältää 25 sota-ajan laulua ja niihin liittyvää mielenkiintoista historiaa. Kakkuvuoassa jäädytetty vesi, jossa ruusujaSotavuosien tunnot ja tunnelmat heijastuvat tämän vihkon lauluissa.
Tulosta kahvipöytään jokaisen naisen asetille kukkia (lisää kukkakuvia) tai anna naisten valita itselleen mieleinen kukkakortti.

 

Maaliskuussa ennen puoliväliä, Maailman munuaispäivä    14.3.2019
Kiinnitetään huomiota munuaisten hyvinvointiin, riittävään vedenjuontiin ja kohtuulliseen suolan käyttöön.
Munuaissairauden yleisin syy on diabetes. Tietoa ja materiaaleja Munuais- ja maksaliitosta. Liiton julkaisuja.
Kasku  
         - Lääkäri määräsi, että minun pitää juoda vettä tunti ennen ateriaa.
         - Noudatitko määräystä?
         - En, jaksan korkeintaan neljännestunnin.

 

Viikko 11. Kansainvälinen aivoviikko         11.–17.3.2019Piirros: vaaka, jossa aivot ja sydän vastapuolilla
Viikon aikana tuodaan esiin mahdollisuuksia tukea neurologisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden hyvää elämää sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Viikon tapahtumista löytyy tietoja Neurologiset vammaisjärjestöt ry:n sivustolta. Neurologisia vammaisjärjestöjä ovat mm. Aivoliitto, Muistiliitto, Neuroliitto (ent. MS-liitto), Aivovammaliitto ja Suomen Parkinsonliitto.
Aivoliitto ry:n sivustolta löytyy tietoja aivoverenkiertohäiriöihin ja kielellisiin eritysvaikeuksiin liittyvistä yhdistyksistä ja niiden toiminnasta, tietoa afasiasta, kommunikointi afaatikon kanssa.
Muistiliiton sivustolta löytyy muistisairauksiin ja dementiaan liittyvää tietoa.
Parkinson-liiton sivustolla on itse täytettävä hyvinvointikartta, jonka avulla on mahdollisuus seurata oman voinnin ja oireiden kehittymistä. Kartta auttaa myös neurologia arvioimaan hoitotarpeita paremmin.
Gery ry:n sivustolta tärkeää tietoa ravinnon yhteydestä aivoterveyteen. Voimaa ruuasta -lehti

Valtakunnallinen sotaveteraaniviikko
Suomessa on vietetty sotaveteraaniviikkoa Suomen itsenäisyyden 50-juhlavuodesta 1967 saakka. Viikko sijoittuu Talvisodan päättymispäivän 13.3. ympärille. Talvisodan aikana Suomessa vallitsi voimakas yksimielisyys ja yhteisvastuu. Talvisota tunnetaan mm. ”Kaveria ei jätetä”- hengestä. 2019 tulee kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan syttymisestä ja sen johdosta Sotaveteraaniliitto lahjoittaa Selviytymistarina – Suomi 1939-1945 -kirjan jokaiseen Suomen 754 kirjastoon. Se koostuu itsenäisistä artikkeleista, jotka tarjoavat monenlaista näkökulmaa ja keskustelunaihetta.  

13.3. Talvisodan päättymispäivä
105 päivää kestänyt talvisota päättyi 1940. Rauha alkoi klo 11.00. Rauhanehdot olivat ankarat. Kymmenesosa maan pinta-alasta piti luovuttaa ja 12 % maan väkiluvusta asuttaa uuden rajan sisäpuolelle. Kotinsa menetti lähes 430 000 karjalaista. Suomi menetti Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet; Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit, sekä suurimman osan Sallasta. Hanko oli vuokrattava Neuvostoliitolle 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Reserviläisliitto


Maaliskuun keskimmäinen keskiviikko, Keltaisen nauhan päivä    
13.3.2019
Suomen Reumaliiton organisoiman kampanjan tavoitteena on nostaa esille tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy yksilön elämänlaatua ja työkykyä ylläpitävänä voimana. Keltaisen Nauhan päivässä tuodaan esille uusinta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Keltaisen nauhan päivän sivuilta löytyy jumppaohjeita ja monenlaisia ideoita päivän viettoon.

 • Tehdään lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittäviä harjoituksia (á 12-14 min), joita löytyy UKK-instituutin sivustolta. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa mittaamaan on kehitetty Tule-KUNTOMITTA-testistö.
 • Tehdään helppoja lihaskuntoharjoitteita Youtubesta 12min. Tulostettava jumppa lihastasapainon ylläpitoon.
 • tehdään Keltaisen nauhan päivän tasapainojumppa

 

15.3. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä                 YK
Päivää on vietetty vuodesta 1983 lähtien. Kaikki me olemme kuluttajia. YK:n yleiskokous antoi oman kuluttajan oikeuksia koskevan ohjeistuksensa vuonna 1985 ja sitä laajennettiin neljä vuotta myöhemmin. YK:n yleiskokouksen määrittelemät keskeiset kuluttajan oikeudet ovat oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen, oikeus hyvitykseen, oikeus kuluttajakasvatukseen sekä oikeus terveelliseen ympäristöön.

 

Suomen lippu   19.3. Minna Canthin päivä, tasa‐arvon päivä;
Juuson, Joosen, Josefiinan ja Joosepin nimipäivä
Minna Canth

Kirjailija, journalisti, kauppias, näytelmäkirjailija, suurperheen yksinhuoltajaäiti Minna Canthin (1844-1897) syntymäpäivä. Canthin kotitalo. Kuva (>) on Museoviraston Historian kuvakokoelmasta (1880 – 1890).

Uskomus Jos Joosepin päivänä on kaunis sää, tulee hyvä kesä ja hedelmällinen vuosi

 

Rasismin vastainen viikko              17.-21.3.2019
Rasismi on ihmisen syntyperän tai enemmistöstä poikkeavan erilaisuuden johdosta tapahtuvaa syrjintää ja eriarvoista kohtelua. Punaisen ristin materiaaleja.

 

Viikkoa ennen pääsiäistä sunnuntaina, Palmusunnuntai                15.4.2019
Palmusunnuntai on kristillinen juhla viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Siitä alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti Jerusalemiin juhlittuna kuninkaana ja auttajana. Kehystetty virpomaloruIhmiset huusivat ja lauloivat ”Hoosianna”. Hoosianna on suoraan käännettynä ”oi, auta”, ”oi, pelasta”, mutta ajanlaskun alun aikoihin sitä käytettiin riemuhuutona. Päivän nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle hänen saapuessaan Jerusalemiin. Pajunoksat ovat pohjoinen vastine palmunlehville, koska ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju. Nykyisin yleisesti koko Suomessa päivän perinteisiin kuuluu virpominen. Tulostettavia virpomaloruja. Virpomavitsojen teko-ohjeita.

 • Askartelu huovutusidea Punomo.fi-sivustolla.  Kirjoita hakukenttään: Huovuta helposti Pesukoneessa pääsiäismunia

Kasku
- Miksi syötät kanoillesi kaakaota?
- Haluan suklaamunia.

 • Luontoidea Samalla, kun kerätään pajunoksia virpomavitsoihin, kannattaa jo kerätä koivunoksia maljakkoon. Muutamassa päivässä silmut turpoavat ja niistä putkahtelee pieniä vitamiinipommeja, jotka sisältävät C-vitamiinia, betakaroteenia sekä B2- ja B3-vitamiineja. Popsi suoraan suuhun, laita leivän päälle tai sekoita salaattiin.
 • Aivojumppa piilosanaristikko, jossa ruotsinkielisiä, pääsiäiseen ja ortodoksiseen uskoon liittyviä sanoja   Ruotsin lippu

 

20.3.  Onnellisuuden päivä (YK)
Teemapäivä pyrkii keskittämään huomion onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen ja saavuttamiskeinoihin. "Auttamalla toisiamme, pyrkimällä kestävään talouskasvuun ja ottamaan kaikki ihmiset ja kansat mukaan tähän työhön, hyvinvointimme kasvaa ja pysyy päätavoitteenamme." Hyvinvointiin liittyviä asioita Vahvikkeen Terveys-osiossa. Järjestä jonkinlainen Onnellisuuden päivän tempaus, jolla levitetään hyvää mieltä. Muistilappuja: Onnen ainekset (7 sivua)

20.3. Maailman tarinankerrontapäiväIsoäiti lukee satukirjaa leikki-ikäiselle
Maailman tarinankerronnan päivänä kannattaa kaivaa esille sekä omia että tunnettujen henkilöiden elämäntarinoita, kansansatuja ja -tarinoita, pakinoita ja novelleja. Vahvikkeen Sanataide-laatikko. Elämäntarinoihin liittyviä vinkkejä Vahvikkeen Muistelu-laatikko > Elämäntarinat.

20.3. Kansallinen uniapneapäivä
Hengitysliiton arvion mukaan 300 000 – 350 000 suomalaista sairastaa uniapneaa - moni tietämättään. Uniapneaa sairastavat kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat. Uniapnea on hyvin hoidettavissa. Opas uniapneaa sairastaville.

 

20. tai 21.3. Kevätpäiväntasaus
Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen saman pituiset, 12 tuntia. Kevät- ja syyspäiväntasauspäivinä vietetään Tasaus-päivää eli muistutetaan globaalin hyvinvoinnin jakautumisesta epätasaisesti ja yritetään parantaa tilannetta.

Pääsiäinen                   21.-22.4.2019Piirros: kananmunankuoresta työntyy ulos kaksi tipun jalkaa
Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 20. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista. Viikkoa kutsutaan myös nimellä hiljainen viikko tai piinaviikko. Hiljaisen viikon päiviä kutsutaan nimillä malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai (hiljainen lauantai, lankalauantai), sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai sekä toinen pääsiäispäivä. Pääsiäisperinteistä YLE:n sivulla (+video 2 min).

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut hyvän tietopaketin pääsiäisperinteistä.

 

21.3. Maailman runouden päivä
YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuosi runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä UNESCO toivoo, että koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat eittämättä ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.  Runovisailu tunnetuista suomalaisista runoista

21.3. Kansainvälinen päivä rotusyrjinnän poistamiseksi
Rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus. Maat, jotka allekirjoittavat tämän sopimuksen, lupautuvat lopettamaan kaiken ihonväristä, syntyperästä tai etnisestä alkuperästä johtuvan kansalaisten eriarvoisen kohtelun. Tämä yleissopimus oli ensimmäinen YK:n hyväksymä ihmisoikeuksia koskeva yleissopimus.

21.3. Varhaiskasvatuspäivä
Varhaiskasvatuspäivän vietto alkoi vuonna 1989 päivähoitopäivänä. Päivän tavoitteena on tuoda varhaiskasvatuksen opettajan ja erityisopettajan arvokas työ sekä merkitys näkyväksi. Vuonna 2019 Lastentarhanopettajaliitto täyttää 100 vuotta. Syyskuussa tuli voimaan varhaiskasvatuslaki ja lastentarhanopettajien uudeksi tehtävänimikkeeksi tuli varhaiskasvatuksen opettaja.

 

Lääkehoidon päivä    21.3.2019Lääkehoidon päivän logo
Lääkehoidon teemapäivä on vuosittainen kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Vuonna 2019 teemana on Tunnetkö lääkehoitosi tavoitteet? Päivän verkkosivusto on aktiivinen vuosittain syksystä kevääseen.
Monet apteekit, terveysasemat, potilasjärjestöt, kauppakeskukset ja opiskelijat järjestävät tänään lääkkeisiin ja terveydenhoitoon liittyviä tapahtumia.
Lääkityslistan (tulosta käyttöön) tärkeydestä video (n. 1min)
Keskustelunaihe Omakanta-palvelu, Lääkkeeni-sovelluksella kaikki olennaiset tiedot eri lääkkeistä, Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas, Käypä hoito -suositukset
Tauti ja hoito -aiheista juttelua voi virittää myös hauskojen korttien avulla (sanasto).

 

22.3. Maailman vesipäivä (YK)Vesilasi kallellaan, vesi loiskuu
Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuodesta 1993 alkaen. Vesi on paras janojuoma. Se puhdistaa kehoa ja parantaa ihon kuntoa. Juo joka päivä vähintään 1,5 litraa vettä.

 • Keskustelunaihe puhdas vesi, vessat ennen ja nykyään, sauna, vesimyllyt, sään ääri-ilmiöt,
 • Vesivisailu

Lapsen suusta   Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden alkuaineita: Itku, jää ja lumi.
                         Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden saastuttajia: Likaiset jalat ja koko ruumis.

 

23.3. Maailman ilmatieteen päivä (YK)
Maailman ilmatieteen järjestö perustettiin 1950 osaksi YK-järjestelmää. Maailman ilmatieteen päivää on vietetty vuodesta 1961.

 • Keskustelunaihe ilmasto, sää, ilmastonmuutos, sääpalvelut, varoitusjärjestelmät, säähavainnot, ilmakehä, hiilidioksidi ja ilmakehä, sisäilmaa puhdistavat huonekasvit, ilmanpaine,

Herätyskello, jonka kellotaulussa punaisella väli 3-4
Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello kolme. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kevät- ja kesäkuukausien ajaksi. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello neljä. Käytäntö on ollut Suomessa vuodesta 1981 alkaen.

 

24.3. Maailman tuberkuloosipäivä (YK)
Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta, joka yleensä on saatu jo lapsuudessa. Tietoa tuberkuloosista löytyy Duodecimin sivustolla. Vielä 1930-luvulla 10 000 suomalaista vuodessa kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla.

 

25.-30.3.2019 All digital -viikko eli digitaalisuuden teemaviikko 
All Digital Week on eurooppalainen kampanjaviikko, jonka tarkoitus on herättää keskustelua yhteiskunnan digitalisoitumisesta. Suomessa digitalisaatio (digitaalisen tietotekniikan yleistyminen arkielämässä) alkoi 80-luvulla. Julkisia palveluita digitalisoidaan eli siirretään nettiin. Samoin kirjat, musiikit, kuvat, kartat ja pelit ovat käytettävissä sähköisinä. 
Digitaalisia laitteita: älypuhelin, tietokoneet, lääkekello, TV, valokuvakehys, herätyskello, lämpömittari, kamera, (sähkö)auto, verenpainemittari, rannekello, mikroskooppi, ovisilmä/ovikamera, ovikello, parkkikiekko, grilli, kuumemittari, vaaka, äänentoistolaitteet
Digipalveluita ovat mm. verkkokaupat, kauppapalvelut, sähköposti, WhatsApp, Facebook, YouTube ym. Luettelo Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.
Tällä viikolla voi järjestää digineuvontaa (materiaaleja SeniorSurfin sivuilla), digitaalisten laitteiden kokeiluja ja esittelyjä sekä tietoiskuja. Ikäteknologian esittely- ja neuvontapaikkoja sekä kiertäviä/lainattavia teknologianäyttelyitä Ikäteknologiakeskuksen oppaassa.
Keskustelunaihe tekniset härvelit, etälääkäri, yksityisyyden suoja, digitaalinen jalanjälki, tietotulva, älyjääkaappi eli viestejä lähettävä jääkaappi, langaton yhteys, ”älykäs” koti, virtuaaliympäristöt, pilvipalvelut, lisätty todellisuus, sensorit ja anturit, laitteiden ohjaaminen älypuhelimella (sauna lämpiämään), digitaalinen taide, digitaalinen testamentti, kyberturvallisuus, chat, sormenjälkitunnistus, medialukutaito

 

27.3. Maailman teatteripäivä
Päivän perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistuksen lukeminen. Joka vuosi kirjoitetaan uusi julistus ja se luetaan teattereissa ympäri maailmaa ennen illan esitystä tai lähelle osuvan muun päivän esityksen yhteydessä. Tänään järjestetään gaalailtoja ja palkintojen jakoja.

 

Maaliskuun loppupuolella sunnuntaina, Marian ilmestyspäivä
Marian ilmestyspäivää vietetään 22. ja 28.3. välisenä sunnuntaina ja se osuu aina keskelle pääsiäistä edeltävää paastonaikaa. Päivää on vietetty sen muistoksi, kun enkeli ilmestyi nuorelle Marialle ja ilmoitti, että tämä on synnyttävä pojan, jolle on annettava nimi Jeesus. Marianpäivä on yksi saamelaisten yhdestätoista liputuspäivästä. Katolisessa kirkossa Marialla on tärkeä rooli. Suomessa on 18 Marialle nimettyä kirkkoa.

 

30.3. Omakotipäivä, pientaloasumisen teemapäivä
Omakotiliitto suosittaa liputtamista. Omakotiyhdistykset järjestävät tapahtumia.
Tänään kaikki voivat juhlia omaa kotiaan – vaikka se ei olisikaan omakotitalossa. Jos ei muuten niin vaikka päiväkahvien merkeissä koti-teemasta keskustellen ja nostamalla malja omalle kodille ja hyville naapureille. Rakennusten kuvia Vahvikkeessa.

 

HUHTIKUU       kulttuurivuosikellon huhtikuu

Huhtikuussa suurin osa muuttolinnuista saapuu Suomeen, pajut ja koivut kukkivat, Pohjanmaan joet tulvivat.
Uskomuksia: Kun on kylmä huhtikuu ja märkä toukokuu, niin on täysi heinälato.
Jos hatutta päin huhtikuussa halkoja hakataan, niin turkit päällä toukoja tehdään.

 

1.4. Aprillipäivä 

 • Aprillipäivän perinteen sanotaan alkaneen jo vuodelta 1582. Tämä keväinen hassutteluperinne tunnetaan ympäri maailmaa, niin myös Suomessa, vaikka aprillipäivä ei olekaan virallisesti kalenterissa. Mistä perinne sai alkunsa?
 • Oletko sinä ollut aprillipilan kohteena tai oletko itse tehnyt aprillipilan jollekin?

 

2.4. Kansainvälinen lastenkirjapäivä
Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään kirjailija H. C. Andersenin syntymäpäivänä. Sitä on vietetty maailmanlaajuisesti vuodesta 1967 lähtien. Päivää organisoi International Board on Books for Young People (IBBY). Päivään sopivat hyvin mm. vanhat kansansadut, hölmöläistarinat, lapsille lukeminen, satukuunnelmien tekeminen ja tarinoiden keksiminen. Vahvikkeen Sanataide-laatikko ja IBBY Finland ry:n Virikkeitä. Vahvikkeen kuvia: aapisia ja kansakoulun lukukirjoja, lastenkirjoja.

 

4.4. Miinojen vastainen päivä (YK)
Jatkosodan aikana Suomenlahdella oli kymmeniä tuhansia miinoja.

 

6.4. Kansainvälinen urheilun, kehityksen ja rauhan päivä (YK)
Tätä teemapäivää on vietetty vuodesta 2013. YK halusi nostaa esiin urheilun mahdollisuudet toimia rauhan ja sovinnon apuvälineenä. Se tuo kansat lähemmäksi toisiaan ja ylittää taloudellisia, etnisiä ja uskonnollisia rajoja - ennakkoluulojakin. Urheilulla on merkitystä terveyden, koulutuksen ja tasa-arvon edistämisessä. Se opettaa oikeudenmukaisuutta, vastustajan kunnioitusta ja yhteistyön merkitystä. Liikunta edistää fyysistä kuntoa, henkistä hyvinvointia ja sosiaalista vuorovaikutusta. YK:n mukaan urheilu on perusoikeus, jonka toteutuminen kaikille on turvattava.Urheilumuistot-korttien alkukuva

7.4. Maailman terveyspäivä (YK)
Maailman terveyspäivää vietetään vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivänä. Joka vuosi terveyspäivälle valitaan erityinen terveydellinen teema. Päivän aikana rohkaistaan osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistävään toimintaan. Vahvikkeen Terveys-laatikko

 

8.4. Romanien kansallispäivä
Romanit.fi -sivusto tarjoaa tietoa romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä: mm. musiikista, kuvataiteista ja tanssitaiteesta

 

Suomen lippu   9.4. Mikael Agricolan ja suomenkielen päiväPiirros Mikael Agricolasta kirjoitustyössä
Mikael Agricolaa (1510 – 1557) kutsutaan suomenkielen isäksi. Hänestä on YLE:n sivulla 2 min video. Mikael Agricola -seura tekee tunnetuksi hänen elämäntyötään (Albert Edelfeltin piirros >). Elias Lönnrot syntyi 9.4.1802, joten hänenkin elämäntyötään Kalevalan ja suomenkielen hyväksi voi tänään juhlia. Lönnrotin elämästä löytyy tietoja Elias Lönnrot -seuran sivustolta.

 • Pohdiskellaan suomenkielen muotoutumista.
 • Ihmetellään, ihastellaan ja vertaillaan suomenkielen murteita. Suomen murteiden sanakirja. Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on sananparsia eri paikkakunnilta.
 • Muistatko vanhoja sanoja, joita ei juuri enää käytetä? Entä hylättyjä uudissanoja? Oletko oppinut uusia sanoja?
 • Mikä on suomenkielen kaunein sana?
 • Nuorison kieli ennen ja nyt. Helsingin sanomien artikkelin (2011) mukaan nuorison käyttämiä sanoja ovat mm. jeba, liian hapokasta ja läpäl. Mitkä sanat olivat muotia sinun nuoruudessasi?
 • Vahvikkeen Sanataide-laatikko
 • Agricola-leivos on maailmanlaajuisen lukutaitotyön symboli. Video leivoksen tekovaiheista, resepti

 

Eduskuntavaalit ja kuntavaalit ovat aina huhtikuussa     14.4.2019            selkoesite  
Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään 2023, 2027,
Kuntavaalit 2021, 2025, 2029,

 • Kansanedustajien nimistä muodostetut anagrammit ovat vaativaa aivojumppaa. Ne sopivat vaalien alla moniin tilaisuuksiin ja illanviettoihin. Kaikkiin ryhmiin ei puoluepolitiikka sovi edes näin nimien yhteydessä, ole siis hienotunteinen. Anagrammeja voi rakentaa Arrakin sivustolla.  Anagrammeja kansanedustajista  

Poliittinen elin on esimerkiksi pääministerin perna.
                                                - Olli 6v.

 

10.4. Kansainvälinen sisarusten päivä

 

11.4. Kansainvälinen Parkinson-päivä
Tietoa Parkinsonin taudista Terveyskirjastossa. Suomen Parkinson-liitto ry tekee työtä Parkinsonin tautia, dystoniaa, Huntingtonin tautia ja muita liikehäiriösairauksia sairastavien ja heidän omaistensa elämänlaadun parantamiseksi. Myös muistisairaille suositellaan "Parkinson-tyyppistä" voimistelua (opas).

 

12.4. Kansainvälinen miehitettyjen avaruuslentojen päivä (YK)Neil Armstrong avaruuspuvussa
Vuonna 1961 neuvostoliittolainen Yuri Gagarin matkusti ensimmäisenä ihmisenä avaruudessa maapallon ympäri. Lento kesti alle kaksi tuntia, mutta se oli lähtölaukaus ihmiskunnan tuleville avaruuslennoille. Vuodesta 2011 alkaen tätä päivää on vietetty miehitettyjen avaruuslentojen päivänä. Moni arkipäivän teknologia on alkujaan kehitetty avaruuslentoja varten: teflon, mikroprosessorit, sääennusteet, navigointi, antennit ja sensorit. Avaruuslennot ovat nopeuttaneet kirurgian ja kuvantamisteknologian kehitystä. Kuvassa ensimmäinen Kuun pinnalla kävellyt ihminen, yhdysvaltalainen Neil Armstrong (kuva Pixabay). Hän lausui kuuluisat sanat: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".

 

Pääsiäinen
Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 20. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Katso pääsiäisaiheista sisältöä ylhäältä, maaliskuun puolelta.

 

Taidon ja käsityön teemaviikko  aina sillä viikolla, johon osuu Taito-nimisten nimipäivä 14.4. Vuonna 2019 viikko on 8.–14.4.
Valtakunnallinen tapahtumaviikko, joka nostaa esille suomalaista osaamista, taitoa sekä käsityökulttuuria ja muotoilua. Viikon tapahtumia organisoivat Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ja Teknisten aineiden opettajat – TAO r.y. eli näiden sivustoilta löytyy toteutettavia ideoita. Tee, osallistu, opeta ja koe käsityön ilo. Taitoliiton nimeämä vuoden käsityötekniikka on kudonta. Kutoa voi paitsi kangaspuilla, myös pienellä kudontakehyksellä tai pahvipalan päälle pingotettuun loimeen. Vahvikkeen Käsityöt.
Taidon ja käsityön viikolla on FaceBookissa omat sivut.

 

18.4. Maailman kulttuuriperinnön päivä (YK) ja Suomen aforismipäivä
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura vaalii suomalaista kulttuuriperintöä ja lisää tietoisuutta siitä. Tuottamallaan materiaalilla ja järjestämällään toiminnalla seura tukee osallisuutta, osallistumista ja yhteisöllisyyttä.
Suomen aforismipäivää on vietetty vuodesta 2006 eli siitä lähtien, kun Suomen aforismiyhdistys täytti vuoden. Sami Feiringin kirja Lyhyesti sanomisen taide (kust. Avain 2014) on johdatus aforismin maailmaan.

 • Ideoita aforismien käyttöön ryhmissä:  Aforismit

18.4. Kansainvälinen radioamatööripäivä
Moni radioamatööri harrastaa DX-kuuntelua eli vastaanottaa radiovastaanottimellaan kaukaisten radioasemien lähetyksiä ja raportoi kuuluvuudesta kirje- tai sähköpostitse lähetysasemalle sekä kerää niiltä saatuja vastauksia. Kansainvälinen radioamatööriunioni IARU on perustettu Pariisissa 18.4.1925. Unionilla on jäseninä yli 160 kansallista radioamatööriliittoa, myös Suomen Radioamatööriliitto ry. Radioamatööriliitto kuuluu 50 muun järjestön kanssa Vapaaehtoiseen Pelastuspalveluun, joka on organisoitua, johdettua ja viranomaisia tukevaa kansalaistoimintaa. Suurin VAPEPA:n työsarka valtakunnallisesti on kadonneiden henkilöiden etsinnät.

 

20.4. Ortodoksisen kalenterin mukaan Heikin nimipäivä. Heikki Harman eli Hectorin syntymäpäivä (s.1947)

 • 5-12 minuutin pätkiä television suositusta sarjasta Heikki ja Kaija löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Keskustellaan suomalaisesta rocktähdestä, Hectorista ohjeselkotekstitehtävätkuvat ja kuunnellaan hänen musiikkiaan.
 • Ensimmäinen Helmi ja Heikki -sarjakuva julkaistiin 1930. Sarjakuvaa julkaistaan 35 eri kielellä. Suomen Kuvalehti alkoi julkaista sitä 1956. Monessa lehdessä sarjakuva ilmestyy nimellä Touhulan perhe. (kuvia netissä)

 

22.4. Kansainvälinen Maan päivä   (YK)Maapallo
Päivää on vietetty vuodesta 1970. Sen tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi.
Tänään voi järjestää toimintaa, joka liittyy roskien keräämiseen, kierrätykseen tai jäännösmateriaaliaskarteluun.

 

 

23.4. Yrjön nimipäiväLehmä kurkistaa avoimesta ikkunasta sisään
Pyhän Yrjön kuolinpäivän eli Yrjön päivän ja 26.5. Vilhelmiinan päivän välissä karja laskettiin ennen ulos.
Ennen puhuttiin suviöistä, joilla tarkoitettiin Yrjön, Pertin ja Markun peräkkäisiä nimipäiviä.
Uskomuksia Heinäyö (Yrjö) ennusti heinänkorjuuilmoja, viljayö (Pertti 24.4.) viljankorjuuilmoja ja Markun (25.4.) marjayö marjastusilmoja. Jokaista pakkasyötä kohti uskottiin seuraavana kesänä tulevan yhdeksän hallayötä.
Millainen sää on Yrjön päivänä, niin sellainen on koko kevään.
Yökylmä Yrjönpäivänä tietää hidasta kesän tuloa.

23.4. Kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä (UNESCO)Vanhuksen sylissä avoin kirja
Tämä 1995 perustettu teemapäivä on omistettu kirjallisuudelle ja kirjailijoille, sillä ne ovat edistäneet ihmisyyden sosiaalista ja kulttuurista kehittymistä. Tämä on William Shakespearen kuolinpäivä (1616). Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

Lukuviikko on samalla viikolla kuin Kirjan ja ruusun päivä      16.-22.4.2018
Lukukeskus järjestää vuosittain valtakunnallisen lukuviikon, jonka aikana kirjastot ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Viikkoon sopivaa sisältöä löytyy mm. Vahvikkeen Sanataide-laatikosta.Kirjan välissä ruusu

23.4. Kirjan ja ruusun päivä
Kirjan päivää on vietetty vuodesta 1930 lähtien. Kirjakaupoissa järjestetään erilaisia tempauksia. Juhlapäivänä on pidetty yllä perinnettä, että miehet antavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Tapa liittyy keskiaikaiseen Pyhään Yrjöön. Legendan mukaan ritari Pyhä Yrjö surmasi lohikäärmeen, joka oli pistämässä poskeensa kauniin prinsessan. Kuolleen lohikäärmeen verestä versoi pensas täynnä tulipunaisia ruusuja, joista sankari poimi prinsessalle kauneimman. Pyhä Yrjö julistettiin Katalonian suojeluspyhimyksesi ja tämä on hänen juhlapäivänsä. Kukkia on käytetty palkintona Pyhän Yrjön päivän kirjallisuuskilpailuissa. Barcelonassa tänään on ystävänpäivä, joten lahjojen antaminen juontuu myös siihen.

 

24.4. KoiranpäiväVaalea koira katsoo kameraan pää kallellaan
Koiranpäivää on vietetty vuodesta 2007. Kennelliiton tavoitteena on tehdä Koiranpäivä tunnetuksi ja saada se virallisesti almanakkaan. Koiranpäivällä Kennelliitto haluaa muistuttaa "ihmisen parhaan ystävän" merkityksestä ja monenlaisista rooleista ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa. Koira voi olla kaverikoira, lukukoira (laatusuositus), poliisikoira, sotakoira, tullikoira, rajakoira, huumekoira, verijälkikoira,  opaskoira, kuulokoira, avustajakoira, kasvatus- ja kuntoutuskoira, hypokoira tai tukikoira.  Ihmishengen pelastaneesta koirasta tulee sankarikoira. Koirien nimipäiväkalenterissa on 659 nimeä: joukossa mm. perinteiset Ajo, Haukku ja Peni. Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy. Vahvikkeen koirakuvia. Koiran vaikutuksesta ihmiseen: Duodecim. 16 kuvaa koiranpennuista.

Huhtikuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen opaskoirapäivä
Huhtikuun viimeisenä keskiviikkona vietetään Kansainvälistä opaskoirapäivää. Päivän tarkoituksena on tehdä opaskoiratyötä tunnetuksi. Päivää on vietetty Suomessa ja maailmalla vuodesta 1991 lähtien.

24.4. Kansainvälinen koe-eläinten päivä (Animalia)

24.4. Maailman NNKY-päivä
NNKY:n Maailmanliitto tukee naisia ja tyttöjä johtajuuteen, vahvistaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien toteutumista, kasvattaa vastuullisuuteen sekä tekee vaikuttamistyötä, jonka alueina ovat: naisiin kohdistuva väkivalta, naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys, hiv/aids, rauha ja oikeudenmukaisuus, naisten taloudellinen asema sekä kestävä kehitys. Ensimmäiset NNKY-yhdistykset aloittivat toimintansa Englannissa 1850-luvulla. NNKY:n Maailmanliitto (World YWCA) on perustettu vuonna 1894.

Varjokuvassa kaksi lasta äidin ja isän välissä, vanhempien kädet yhdessä lasten yläpuolella

25.4. Kansainvälinen vieraannuttamisen vastainen päivä, Markun nimipäivä
Teemapäivän tavoitteena on muistuttaa, että lapsella on oikeus sekä isään että äitiin.
Uskomus Jos Markun varpaita palelee, tulee kylmä kesä.
Lämmin Markun päivä tietää suotuisaa kesää.

 

26.4. Maailman henkisen omaisuuden päivä   (YK/WIPO)
Päivän on perustanut Patentti- ja rekisterihallitus yhteistyökumppanina WIPO (World Intellectual Property Organisation). Tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä.Kultainen nappiHakaneula

 • Keskustellaan keksinnöistä: nappi, vetoketju, hakaneula, juustohöylä, jääkaappi, astiankuivauskaappi, höyrykone, lentokone, Abloy-avain, Ksylitoli, AIV-rehu, muovi, puhelin ja älypuhelin, tietokone, internet, Suomi-konepistooli, sykemittari,
 • Tähän päivään sopii kaikki luovan toiminnan tuokiot. Vahvikkeen Sanataide-laatikko, Käsityö-laatikko, Kuvataide-laatikko ja Musiikki-laatikko.

26.4.1865 Axel Gallén syntyi     Piirros: Axel Gallen
Eräs Suomen merkittävimmistä taiteilijoista suomensi nimensä Akseli Gallen-Kallelaksi vähän yli 40-vuotiaana. Gallen-Kallelan elämän aikajana.
Axel Gallénin omakuva (>), kuivaneula ja viivasyövytys 1897. Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.
Akseli Gallen-Kallelan kuvia, luonnoksia ja piirustuksia Finnassa.

 

Suomen lippu   27. 4. Kansallinen Veteraanipäivä                                  Kuva sotaveteraaneista kunniamerkkeineen
Päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien. Veteraanijärjestöjä ovat Kaatuneitten Omaisten Liitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto sekä Tammenlehvän Perinneliitto. Tietoja veteraaneista löytyy reserviläisliiton sivuilta. "Jälkipolville siirrettäviä arvoja ovat vastuunkanto ja yhteisöllisyys, oikeudenmukaisuus ja velvollisuudentunto, kunnia ja isänmaallisuus, vapauden vaalinta ja välittäminen."

 

28.4. Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivä             (YK/Kansainvälinen työjärjestö ILO)
Päivää on vietetty vuodesta 2003 lähtien. Ammattiaiheisia lauluja
Työturvallisuuskeskus
edistää työn terveellisyyttä, turvallisuutta ja tuloksellisuutta.

 

29.4. Valtakunnallinen senioritanssipäivä  Senioritanssin logo
Paikallisia senioritanssitapahtumia. Lisätietoa senioritanssista Ikäinstituutin sivuilla sekä Suomen kansainvälisen senioritanssin liitosta.

29.4. Kansainvälinen tanssin päivä
Kansainvälistä tanssin päivää vietetään vuosittain tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä. Tanssin päivän juhliminen on saanut alkunsa Suomessa vuonna 1981 ja se laajeni kansainväliseksi Doris Laineen (kuvia) aloitteesta.

 

30.4. Kansainvälinen jazz-päivä              (YK)Varjokuva: mies soittaa puhallinta
Yhdysvalloissa 1800-luvulla syntynyt Jazz saapui Suomeen 1920-luvulla. Jazz sisältää paljon improvisaatiota. Tyypilliset soittimet ovat saksofoni, klarinetti, trumpetti, vetopasuuna, kontrabasso, rummut ja piano. Jatsityttö oli musiikkikabaree 20-luvun Helsingistä. Varjokuva: mies tanssittaa naistaMm. Dallapé on levyttänyt Jatsitytön. Louis Armstrong (kuva) oli kuuluisa jazz-muusikko.

”Jatsata saa siellä aina, arkena ja sunnuntaina
kahviloissa siellä löytää jatsityttö tiensä pöytään.
Alussa voi vastustella ’ei ei ei’.
Myöhemmin hän kuiskaa mulle: ’Hem till mig.’”
    - Valter Eloranta: Ilta Viipurissa

Vuonna 1966 Porissa kokoontui 600 jazzin harrastajaa. Kesällä 2010 Pori Jazz festivaalilla kävi 162 000 henkilöä. Jazzin suomalainen historia.

 

TOUKOKUU          kulttuurivuosikellon toukokuu    
Kevätkesän toimintaideoita Ideakansiossa s. 24-32

Toukokuu on Euroopan aivokuukausi, jolloin kiinnitetään huomiota muistiin, migreeniin, neurologisiin ongelmiin yms. Tapahtumaideoita löytyy Aivoliiton, Muistiliiton, Suomen Aivosäätiön, Suomen Migreeniyhdistyksen ja Aivovammaliiton sivuilta.
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään toukokuussa 2018 Tanskassa ja 2019 Slovakiassa.
Europarlamenttivaalit ovat toukokuussa 2019, 2024, 2029

Kolme ilmapalloa

Suomen lippu  1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä

Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen lisäksi ylioppilaiden sekä kevään karnevaalijuhlana. Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneestä katolilaisesta Pyhästä Valburgista, joka on muun muassa merenkulkijoiden ja maanviljelijöiden suojeluspyhimys. Hän oli Englannin ja Saksan ensimmäinen naiskirjailija ja toimi myös luostarin johtajana. Vapun historiaa YLE:n sivulla (+ 1min video)Vappujuhlan mainos
Kynnöt aloitettiin ennen Vapun päivän tienoilla.
Vapputilaisuuksien mainospohjia Vahvikkeessa (esimerkkikuva >).

 • Vietetään yhdessä iloista vappua hattu päässä säässä kuin säässä.
 • Tarinoita ja muistoja vappujuhlista elämän varrelta. Vappuperinteitä: ilmapallot, sima, serpentiini, tippaleivät ja munkit, nakit ja perunasalaatti, ylioppilaat YO-lakki päässä, Klassikkokarkkikorttien korttejapatsaiden lakittaminen, vapputori 
 • Kaikenikäisille ja -kuntoisille hauskaa sisältöä yhdessäololle löytyy ennustuskorteista  Keikkuva keväinen ennustus
 • Leikkimielistä valokuvausta; otetaan hauskoja kuvia kerhokavereista. Ota mukaan asusteita, hattuja, peruukkeja, helmiä, laukkuja jne. mitä kotoa löytyy.
 • Vappu ja karamellit sopivat yhteen. Klassikkokarkkikortit on osa Salmiakki -selkoaineistoa, (ohjeselkotekstitehtävät
 • Vanhoja vappukuvia Helsingistä
 • Vahvikkeen kevätlauluja
 • Ryhmärengin vappujuttuja
 • Vappuaiheinen Pulmapolku sisälle tai ulos. Reitistä voi piirtää kartan ja merkitä rastit siihen tai reitin voi viitoittaa serpentiinillä tai ilmapalloilla siten, että seuraava rasti näkyy aina edelliseen pisteeseen. Tehtävien ratkaisut

 

7.5.2019 Maailman astmapäivä         World Asthma Day            5.5.2020 
Allergia- ja astmaliitto

 

3.5. Sananvapauden päivä       YK
YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Tätä teemapäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Sananvapaudessa on kyse sekä oikeudesta julkaista tietoja että lukijoiden oikeudesta saada tietää. Lehdistön tehtävä on puolustaa ja toteuttaa sananvapautta sekä toimia kansalaisten vaikutuskanavana, mielipide- ja keskustelufoorumina. Sananvapauspykälä Suomen perustuslaissa ja Journalistiliiton ohjeet Piirros: harava

 

4.5. Liikuta minua -kampanja, Ruusun nimipäivä                                                          
Usean järjestön alulle panema kampanja haastaa yhteisöjä luomaan keväisen vapaaehtoisen ja omaehtoisen tapahtuman Ruusun päivänä 4. toukokuuta tai Kukan päivänä 13. toukokuuta (tai muuna sopivana keväisenä päivänä). Liikuta minua -kampanjaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Toteutukseksi sopivat esim. talkoot, ulkoilemista naapurin tukena tai porukalla, grillijuhla, pop up -tapahtuma, kiitostilaisuus. Vahvikkeen jumppaohjeita.

 

Sydänviikko                   5.–12.5.2019
Sydänviikkoa on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Siihen asti oli yli 30 vuotta vietetty Sydänsunnuntain juhlia. Nykyään painopiste on arjessa. Kirjastoihin, kauppoihin, apteekkeihin ja kauppakeskuksiin pystytetään tietopisteitä. Työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään erilaisia tempauksia. Vuonna 2017 korostetaan jaksamisen, ihmissuhteiden ja myönteisten tunteiden merkitystä elämän iloissa ja suruissa. Suomen Sydänliiton sivustolta löytyy tutkimusnäyttöön perustuvia suosituksia sellaisen ruokavalion koostamisesta, joka sopii koko väestölle.

 

4.-12.5.2019 Valtakunnallinen pyöräilyviikko
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa on järjestetty vuodesta 1990 lähtien. Taksipyörän kyydissä kaksi iäkästä naista, mieskuski heiluttaa kameralle
Pyörällä kaiken ikää on kansainvälinen kansanliike, jonka ovat Suomessa käynnistäneet Pyöräliitto ja Ikäinstituutti. Pyöräluotsi on vapaaehtoistoiminnan muoto.  Käytettävissä on 30 kaupungissa 45 taksipyörää (kuva > Pyöräliitto/ Tiina Puputti/ Pyörällä kaiken ikää). Riksapyöräilyssä eli taksipyöräilyssä kaksi henkilöä istuu kyydissä ja pyöräluotsi polkee sähköavusteista pyörää (kuvia). Ikäinstituutti kouluttaa pyöräluotseja.
Tällä viikolla on hyvä järjestää yhdessä ulkoilua kaikenlaisilla pyörillä liikkuvilla kulkuneuvoilla, myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla. Kannattaa organisoida pyöränhuoltopiste, jossa tarkistetaan välineiden kunto, täydennetään ilmat ja voidellaan tarvittavat osat.
Kuntopyöräilyä voi harrastaa myös virtuaalipyöräilynä. Se tarkoittaa pyöräilyä paikoillaan olevalla pyörällä ja samanaikaista reitin seurantaa virtuaalilaseilla tai edessä olevalta näytöltä. Näin voi pyöräillä metsäpolkuja tai kaupunkireittejä turvallisesti. Kuntopyörän sijoittaminen talvipuutarhaan tai ikkunan eteen on motivoivampaa kuin kuntosalissa pyöräily.RyhmäRengin otsikkokuva: Pyöräpelit ja pähkinät

 

6.5. Kansallinen mökkipäivä
Kansallinen mökkipäivä liittyy Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaan. Päivää Punainen mökkivietettiin ensimmäisen kerran 2016. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä eli niissä on kiinni merkittävä osa suomalaisten varallisuudesta. Mökkeily työllistää välillisesti yli 60 000 suomalaista. Kansantaloudellinen merkitys on suuri: se lisää paikallisten palveluiden käyttöä sekä maaseudun elinvoimaisuutta. Mökkipuuhastelu ja uiminen pitää kuntoa yllä.

6.5. Kansainvälinen Älä laihduta -päiväÄlä laihduta -päivän logo
Päivää on järjestetty vuodesta 1992. Suomessa Älä laihduta -päivän on lanseerannut Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry eli nykyinen Syömishäiriöliitto SYLI ry. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2010. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä oman itsensä ja kehonsa hyväksymisestä.

 • Keskustellaan hyvinvoinnista ja terveydestä, joiden lähtökohtana ja päämääränä ei ole laihtuminen.
 • Vahvikkeen Terveys-laatikko.

 

8.5. Saima Harmajan syntymäpäiväSaima Harmaja
Saima Harmaja (8.5.1913-21.4.1937) on yksi Suomen rakastetuimmista runoilijoista. Hän kuoli vain 24-vuotiaana, mutta ehti kirjoittaa neljä runokokoelmaa. Hänen aiheitaan olivat luonto, rakkaus, sairauteen liittyvä toivo ja epätoivo, hengelliset aiheet sekä kuoleman mysteeri.  Runoja
Kaarina Helakisa (1978): Saima Harmaja: legenda jo eläessään. WSOY.
Päivi Istala (toim. 2007): Saima Harmaja, runoilijoista runoilijoin. WSOY.
(Kuva cc Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Pietisen kokoelma, 1931, Finna)

 

Suomen lippu  9.5. Eurooppa-päivä    DiaesityksiäYksi kortti Tunnistatko maat -visailusta

 • Miten Eurooppa voi ja mitä sille kuuluu. Kysymyksiä Euroopasta. Eurooppa ennen ja nyt. 
 • Visailu Tunnistatko maat Erotatko, mitkä näistä ovat eurooppalaisia valtioita? 

 

10.5. Kansainvälinen AVH-päivä  
AVH -sairauksia ovat aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA. Aivoliitto kannustaa suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Tavallisimmat oireet ovat kasvojen toisen puolen roikkuminen ja puheen puuroutuminen. Toisen puolen kädestä ja jalasta katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä.

10.5. Unelmien liikuntapäiväUnelmien liikuntapäivän mainos
Kysy iäkkäältä ihmiseltä, miten hän tänään haluaisi liikkua ja toteuta kaikki toteutettavissa olevat ehdotukset. Joku voi unelmoida 10 minuutin lenkkiseurasta. Vinkkejä liikkumistapahtuman järjestäjälle. Vahvikkeessa esiteltyjä liikuntamuotoja.

 

11.5.2019  Valtakunnallinen leikkipäiväLeikkipäivän logo
Valtakunnallisen Leikkipäivä-tempauksen tavoite on innostaa eri ikäisiä aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien. 100 leikkiä. MLL:n ylläpitämästä Leikkipankista löytyy satoja leikkejä eri-ikäisille ja erikokoisille ryhmille. Finnan valokuvia leikeistä 50-luvulla.

 

12. 5. Maailman muuttolintujen päivä   (YK/UNEP)Lintu
Teemaviikonloppuna järjestetään ympäri maailmaa muuttolintuja ja niiden elinympäristön tärkeyttä korostavia tapahtumia, kuten festivaaleja, opetusprojekteja ja lintubongausretkiä. Ensimmäiset muuttolintujen päivän tapahtumat järjestettiin vuonna 2006 Keniassa. Kuvassa peippo. Lintujen kuvia Vahvikkeessa (tekstit). Biologian ja kuvataiteen opettaja Markku Yli-Erkkilän neljäs lintuaiheinen värityskirja sisältää pihojen ja puutarhojen muuttolinnut (Kesäntuojat, 32 sivua, 19 lintulajia).

Suomen lippu   12.5. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päiväSnellman
Suomalaisuuden Liitto on perustettu J.V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä 12.5.1906. Se on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on herättää ja vahvistaa kansallista tietoutta ja ajattelutapaa, sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria. Suomalaisuuden liitto vaalii suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajattelutapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.
J.V. Snellmanin autogrammmikuva (>) Daniel Nyblinin kuvaamana 1877 – 1881 Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.

 • Miksi J. V. Snellman on suomalaisuuden päivän merkkihenkilö? Muistellaan kansallisfilosofin elämää ja vaikutusta Suomen kehittymiseen. Snellmanista tietoja YLE:n sivulla (+ 1 min video)

12.5. Kansainvälinen sairaanhoitajapäiväKätilön sylissä vastasyntynyt
Vuosittain Florence Nightingalen syntymäpäivänä vietettävä vuosipäivä, jolla juhlistetaan sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on viettänyt tätä päivää vuodesta 1965.

 • Keskustelunaihe kätilön työ ennen ja nyt, entiset ja nykyaikaiset hoitovälineet, hoitajien työasut ennen ja nykyään, saattohoito, geriatria, hoitajan kello, lääkehoito ja lääkkeetön hoito

 

Lapsettomien lauantai
Lapsettomien yhdistys Simpukka on vuodesta 1993 lähtien järjestänyt Lapsettomien lauantain aina äitienpäivää edeltävänä päivänä. Tänään järjestetään Suomessa monin paikoin erilaisia tyhjän sylin tilaisuuksia ja messuja.

 

Suomen lippu   Toukokuun toinen sunnuntai, Äitienpäivä        12.5.2019,  10.5.2020,   9.5.2021,   8. 5.2022Valkovuokkoja maljakossa
Nopea tapa juhlistaa tavallista kahvipöytää juhlapäivänä on työntää pulliin pystyyn hammastikkuihin liimatut pienet suomenliput (myynnissä myös valmiina).
Hyvä lahja äidille ja isoäidille, jotka tarvitsevat opastusta tietokoneenkäyttöön, on tähän tarkoitukseen suunniteltu lahjakortti.
Tulosta äitienpäiväkorttejaKukkia (29 kpl) itse tehtyihin äitienpäiväkortteihin ja somisteisiin ja lisää lisää kukkia (22 kpl).

 • Muistellaan äidin neuvoja ja elämänohjeita.
 • Kevätlaulujen aika. Kevätaiheisia runoja Runoston sivustolla.
 • Lauluja äidille 1929-1952 (=tarinaa 25 äitiaiheisesta laulusta ja äitienpäivän historiaa).
 • Äitienpäivän historiaa YLE:n Areenassa (+video 1min)

 

13.5. Kukanpäivä eli Flooran päivä oli ennen Suomessa ylioppilaiden juhlapäivä (nykyään Vappu). Vuonna 1848 Kukanpäivän tapahtumassa esitettiin ensimmäisen kerran JL Runebergin ja Fredrik Paciuksen Maamme-laulu. Väritä pitsikukkia

 

13.5.-17.5. 2019 Maksaviikko
Maksalla on satoja tehtäviä. Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti. Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, ylipainoisista joka kolmannella. Alkoholimaksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Liitto julkaisee viikon aikana tiedotteita rasvamaksasta, naisen maksasta ja alkoholin vaikutuksesta maksaan. Vuosi 2017 oli Munuais- ja maksaliitossa ikääntymisen teemavuosi. Julkaisuja.

 • Keskustelunaihe Syötävät sienet ja myrkylliset sienet, lääkkeiden oikean annostelun ja määrävälein tapahtuvan tsekkauksen merkitys, elinluovutukset, maksalle terveellinen ravinto, veden juominen

 

Helppo liikkua -viikko      13.-19.5.2019
Invalidiliiton jokavuotinen teemaviikko.
Valtakunnallista Esteettömyyspäivää vietetään aina Helppo liikkua -viikon jonakin päivänä (17.5.2019). Helppo liikkua -kriteerit

 

15.5. Kansainvälinen perhepäivä    (YK)Pieni lapsi isoisän hartioilla
Vahvikkeen Kuvapankissa on muutamia lasten (kuvatekstit), äitien (kuvatekstit) ja isien (kuvatekstit) kuvia. Kommentteja, koevastauksia ja sananselityksiä lasten suusta.
Mukavaa yhteistä tekemistä löytyy mm. Vahvikkeen Pelit-laatikosta, Ikäpolvet-laatikosta sekä erilaisista tulostettavista juttelukorteista.
Tänään viihdytään ruuan ääressä, joten aivojumpan aiheeksi sopii Ruokien tavut sekaisin.Tavukortteja

15.5. - 21.5.2017 oli Kannustuksen teemaviikko
Tasavallan presidentin kannustusryhmä-kampanja tähtäsi siihen, että 100-vuotiaassa Suomessa pidetään kaikki mukana eikä minkään ikäistä kiusata. Aihe sopii tällekin vuodelle.

 • Keskustelunaihe Kuka kannusti minua, kun sitä tarvitsin? Minkälaisilla sanoilla, eleillä ja teoilla toista voi kannustaa? KeitäVaaleanpunainen lumme minä kannustan?
 • Kukkakortit positiivisen palautteen antamiseen
 • Sinä se olet kuin...-kortit kannustavan palautteen antamiseen

 

16.5. Maailman SaavutettavuuspäiväVauva läppärin kimpussa
EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttää, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja. Hankintalaki velvoittaa huomioimaan saavutettavuuden ja esteettömyyden julkisissa hankinnoissa. Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Se sisältää saavutettavuusdirektiivistä tulevat vaatimukset ja sääntelyä digitaalisten palvelujen tarjoamiseen. Saavutettavuuden tietopankki

 

17.5. Maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivä            (YK)
Tätä YK:n teemapäivää on vietetty vuodesta 1969 lähtien. Päivä on valittu siksi, että Kansainvälinen televiestintäliitto ITU perustettiin 17.5.1865. ITU koordinoi televiestintäverkkoja ja -palveluja, jakaa radiotaajuuksia ja standardoi sekä organisoi puhelinverkkokäytäntöjä niin, että ulkomaanpuhelut ovat mahdollisia.Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa vinkkejä ja linkkejä tietotekniikan käyttöön.
SeniorSurfin opastusmateriaalia

 

18.5. Kansainvälinen museopäivä, Erkin nimipäivä Piirros: avattu herneenpalko ja irtoherneitä
Kylmä ilma Erkinpäivänä tietää hyvää kesää.
Herne kylvetään peltoon Erkin päivän aikoihin. Se voidaan esikasvattaa sisällä.
Uskomus Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää.
Museoviikkoa on Suomessa järjestetty vuodesta 1998. Vuonna 2016 teemana oli Museot ja kulttuurimaisema, 2017 Museot ja kiistanalainen historia. Miten puhumme siitä mistä vaietaan? Monet museot järjestävät ohjelmaa myös Museoiden yönä. Viikon tapahtumia voivat olla mm. näyttelyiden avajaiset, luontoretket, teemaopastukset tai tutkimusmatkat.
Vahvikkeen Muistelu-laatikon kautta löytyy museoiden aineistoja.

 

20.5. Maailman mehiläistenpäivä
Mehiläisillä on ollut oma päivä vuodesta 2016 alkaen. Päivä on 20.5. siksi, että kevät on tärkeää aikaa mehiläispesän kehityksen kannalta ja mehiläistarhauksen yksi uranuurtaja, 1700-luvulla elänyt Anton Janša, syntyi 20. toukokuuta. Mehiläishoitoyhdistykset, yksittäiset tarhaajat ja jotkut puutarhurit järjestävät tänään tapahtumia. Mehiläisten suorittama pölytys on välttämätön monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle. Omena, vadelma, musta- ja punaherukka, apila ja rypsi tarvitsevat mehiläispölytystä tuottaakseen runsaan ja tasalaatuisen sadon. Myös metsämustikka, puolukka ja lakka hyötyvät mehiläisten läheisyydestä. Ilman mehiläisiä pensasmustikoita ei tule lainkaan. Mehiläiset torjuvat mansikan, vadelman ja omenan tauteja biologisesti ja samalla marjasadon laatu ja säilyvyys paranevat.Hunajapurkki. Puisesta hunajakierteestä valutetaan hunajaa purkkiin

 • Katsotaan videoita hunajan tuotannosta. Ylen Elävässä arkistossa on tietoa ja kolme videota Mehiläistarhaus on hunajaista työtä (4 min + 2 min + 20 min).
 • Maistellaan ja vertaillaan eri kasveista valmistettuja hunajia.
 • Tarjoillaan jäätelöä, jonka päälle valutetaan juoksevaa hunajaa.

 

20.5. Valtakunnallinen kalastuspäivä
Tänään voi järjestää sillimaistiaisia, luontovideoiden katsomista, kalastusvälinenäyttelyitä, veneretkiä, tunnistusvisailuja kalojen kuvista. Kalatalouden keskusliitolla on myynnissä kalamuistipeli ja pelikortit, joissa on von Wrightin ja Sundmanin taidokkaasti piirtämät kalankuvat (myös venäjänkielisenä). Kalatalouden keskusliitolla on myös paljon videoita kalan käsittelystä, 73 dian Tietoa kalasta -diasarja (ladattavissa) sekä suomalaisten kalojen kuvista rakennettu netissä pelattava muistipeli (aloita peli). Luontoportin sivuston avulla pystyy tunnistamaan eri kalalajeja tuntomerkkien perusteella ja sivustolla on 90 kalalajin kuvat ja kuvaukset.

Sananlasku
Kala kauniina pitävi, veden vilja virkeänä.

 

40 päivää pääsiäisestä, Helatorstai          30.5.2019          
Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40. päivänä pääsiäisestä eli Kristuksen ylösnousemisesta hänen taivaaseen astumisensa muistoksi (ev.lut., ortodoksit). Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, neljäskymmenes päivä siitä laskien on aina torstai. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, joten myös helatorstain ajankohta vaihtelee välillä 5. toukokuuta – 2. kesäkuuta.
Helatorstai on yksi Suomen 11:stä arkipyhäpäivästä.

 

50 päivää pääsiäisestä, Helluntai                9.6.2019Piirros: Kyyhkynen, jonka jalat kiinni punaisessa sydämessä
Helluntai on aikaisintaan 10. toukokuuta ja viimeistään 13. kesäkuuta. Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä (ev.lut., ortodoksit). Sitä vietetään aina sunnuntaina; seitsemän viikkoa pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain eli Kristuksen taivaaseen astumisen jälkeen. Sana helluntai tulee muinaisruotsin sanoista hælgho dagher ’pyhät päivät’. Uusi testamentti kutsuu helluntaiksi Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlaa. Helluntaita kuvaavat Pyhän Hengen vertauskuvat, kyyhkynen ja liekki.

Sanontoja
Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä.
Jos ei ole heilaa helluntaina, niin juhannuksena on jono.
Kun on heila helluntaina, niin on heila koko vuoden.
Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina (25.1.), kylmä viima kynttelinä.

Etelä- ja Lounais-Suomessa on helluntaita edeltävänä lauantaina poltettu helavalkeita. Kuuluisin kansanperinteen kevätjuhla on Sääksmäen Ritvalan helkajuhla (kuva). Vanhaan perinteeseen kuuluu myös helluntaisauna (saunakuvia), jossa vihdotaan tuoreilla vastoilla.

 

21.5. Kansainvälinen talonpojan päivä
Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yli 70 vuotta tukenut talonpoikaista kulttuuriperintöä, johon kuuluu mm. kansanrunous, kansatiede ja Suomen kulttuurihistoria. Säätiön tarkoituksena on edistää vanhan talonpoikaiskulttuurin kaikinpuolista tutkimista, sen aineiston keräämistä sekä ainesten ja tutkimusten julkistamista, ja toiseksi, herättää nuorissa kiintymystä vanhaan kansankulttuuriin ja esi-isien työhön sekä edistää uutta talonpoikaiskulttuuria. Vahvikkeen Maatila-aiheisia kuvia (näiden kaikkien kuvien tekstit)

21.5. Kansainvälinen kulttuurisen monimuotoisuuden päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Tavoitteena on tutustua muihin kulttuureihin, lisätä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua.Kirjava kissa

21.5. Kissanpäivä
Kissanpäivä on samanlainen epävirallinen vuosipäivä kuin koiranpäivä 24.4.

 • Katsotaan netistä kissavideoita. Katso itse etukäteen läpi videot, joita aiot näyttää hoivakodissa!
 • Keskustelunaihe kissarodut ja kissojen hoitaminen, tietoa Suomen Kissaliiton sivuilla.
 • Kissojen nimipäiväkalenterissa on 593 nimeä. Tyypillisiä kissannimiä edustavat Kisumisu, Mirre, Miuku ja Nöpö. (Saarelma, Minna (2012): Kissojen nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).
 • Vahvikkeen kissakuvat. Pixabayn kissakuvia netissä

 

22.5. Luonnon monimuotoisuuden päivä    (YK)                                 luontokuvia (kuvatekstit)
Toimintaideoita Vahvikkeen Luonto-laatikossa: videolinkkejä, luonnon seuraamiseen liittyviä ideoita, peli- ja askarteluideoita ym.
Suomen luonnonsuojeluliiton luontopolkuopas.


Kukallinen kahvikannu ja kaksi kukallista kahvikuppia tasseineenToukokuun kolmas lauantai, Kansainvälinen ravintolapäivä (18.5.2019). Virallinen sivusto.
Kuka tahansa voi tänään laittaa myyntiin omia syötäviä tuotoksiaan. Tänään jutellaan ruokatottumuksista, perinneruuista, ruuanlaitosta, gourmetherkuista ja yhdessä ruokailemisen mukavuudesta; maistellaan hyviä ruokia ja katsellaan ruoka-aiheisia kuvia. Marttojen reseptejäVoimaa ruuasta -lehtiä luettavana netissä. Tähän päivään sopii hyvin myös Pop-up-kahvila.

 

   Toukokuun kolmas sunnuntai, Kaatuneiden muistopäivä              19.5.2019
Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940, että toukokuun kolmatta sunnuntaita vietetään ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.” Päivää vietetään kaikissa Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi ja kunniaksi. Kaatuneiden muistopäivän perinteisiin kuuluu sankarihaudoilla vieraileminen.

 

24.5. Euroopan kansallispuistopäivä
Euroopan kansallispuistopäivä on Euroopan suojelualueliiton EUROPARCin aloittama perinne. Kansallispuistopäivää vietetään sadoissa puistoissa kautta Euroopan siksi, että Euroopan ensimmäiset yhdeksän kansallispuistoa perustettiin 24.5.1909. Suomen kansallispuistot (videoita). Vahvikkeen sisältämää kirjallisuutta luonnosta ja sen vaikutuksista.

 

Viikon 21 lauantai, Siivouspäivä                        25.5.2019
Siivouspäivä on valtakunnallinen tapahtumapäivä, jolloin organisoidaan kirpputoreja, kierrätystä ja lajittelua, tuunauspajoja, vanhojen tavaroiden vaihtoa. Siivouspäivää vietetään myös elokuun viimeisenä lauantaina. Kiertokapulan tulostettava Lajitteluopas kodin jätteille.

 

26.5.2019 EU-vaalit
EU-vaalit järjestetään joka viides vuosi. Oikeusministeriön vaalisivut

 

Toukokuun viimeinen keskiviikko, Maailman MS-päivä                 29.5.2019
Neuroliitto toimii multippeliskleroosia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Se organisoi tänään tapahtumia. Paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia tempauksia kuten pyörätuolitanssia, estettömyysratoja, luentoja, karkkeja, tietoiskuja.

  

29.5. Kansainvälinen rauhanturvaajien päivä     (YK)
Kuva suomalaisen rauhanturvaajan tavaroista.

 

31.5. Petronellan nimipäivä 
Lämmin yö ennustaa hallatonta kesää.

31.5. Kansainvälinen tupakaton päivä (YK)Kuvamuistiharjoitus
Tupakattoman päivän nettisivu. Vuonna 2019 teemana on tupakka ja keuhkoterveys. Hengitysliitto on perustettu turvaamaan keuhkosairaiden hoitoa ja kuntoutusta. Hengitysliitolla on 83 jäsenjärjestöä ja näillä liikuntaryhmiä, keuhkojen toiminnan mittausta, luentoja, oppaita, retkiä ym. 
Stumppi-neuvontapuhelimessa terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamisessa. 
Vahvikkeen kuvapankin tupakka-aiheisia kuvia: piippu, piipputupakkaa, vanhoja tupakkamerkkejä, Antinikotea.