Maalis-, huhti- ja toukokuu Keväisiä kuvia
- Senioritoiminnan ohjelmakooste Ideoita kerhoryhmiin 2005-2013 ja 2014-2019.
- Keskustelukortit, joiden kysymykset liittyvät keväisiin mielipiteisiin, kokemuksiin, toiveisiin ja muistoihin Kevätkysymykset,
Vårliga fragorKevätkysymykset suomi+svenska
- Keikkuva keväinen ennustus -kortit iloisen mielialan nostattamiseksi ryhmän kokoontumisen lopuksi, kauden ensimmäiselle tai viimeiselle tapaamiskerralle sekä juhliin.
- Kevätaiheisia musiikki- ja tarinatuokioita ikäihmisille on tuottanut Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO (2007): Kevään aika. VirkistysVERSO. WS Bookwell Oy. Mielenterveysseuran kevätaiheinen hyvän mielen metsäkävely (video, 6min).
- Vihreän Veräjän vuodenaikoihin liittyviä luontoaktiviteetteja
- Keväisiä lauluja ja kuvia Vahvikkeessa
- Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa keväistä toimintaa
MAALISKUU kulttuurivuosikellon maaliskuu
Kevättalven toimintaideoita Ideakansiossa s. 14-22. Vihreän Veräjän luontoideoita maaliskuulle (6 sivua)
Helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa on Laskiainen.
Paastonaikaan ja pääsiäiseen liittyvät kysymyskortit kirjasta Matkalla halki kirkkovuoden.
1.3.-31.5. Vartti vahvuuksille (ensimmäinen kampanja oli vuonna 2020)
Ikäinstituutti haastaa kaikki iäkkäiden parissa toimivat tahot järjestämään Vahvuusvartteja. Vartti on tuokio, jossa löydetään keskustellen osallistujien vahvuuksia. Niitä ovat muun muassa sinnikkyys, rohkeus tai huumorintaju. Vartti voi olla osa ryhmäkeskustelua, kerhokokoontumista tai oma tapahtumansa. Huomion suuntaaminen vahvuuksiin vahvistaa mielen hyvinvointia, antaa energiaa ja kannattelee arjen haasteissa. Ikäopiston sivustolla on tietoa ja tehtäviä vahvuuksien etsinnän tueksi: mm. Vahvuusvarasto (A4, jossa 32 vahvuutta). Vahvuuksia (120 kpl) Mieli ry:n Vahvuuskortit (24 kpl, sisältää vahvuuksien kuvaukset)
- Pallon kokoaminen helmistä on melkoinen sinnikkyyden osoitus ja jos lopputulos onkin pyramidi tai tilataidetta pitkin lattiaa, tarvitaan huumorintajua: Helmipallo. Toinen ohje samaan palloon.
3.3. Kolmosten päivä lapsiaiheisia kuvia
Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Näistä osa lapsettomuushoitojen tuloksena. Kaksosia syntyy vuosittain yli 800 paria. Neloset on syntynyt viimeksi vuonna 1994.
- Keskustelunaihe lasten leikit ja lelut (kuvia), harrastukset, ympäristö ja koulunkäynti (kuvia) ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana paljon.
3.3. Maailman kuulopäivä (World Hearing Day) WHO
Maailman terveysjärjestön WHO:n tarkoituksena on päivän avulla lisätä tietoisuutta melun aiheuttamasta kuulon heikentymisestä ja keinoista ennaltaehkäistä kuulovaurioita. WHO:n arvion mukaan 15% maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta kuulon alenemasta. 360 miljoonalla ihmisellä on toimintakykyä haittaava kuulovamma. Kuulopäivä infosivusto, Kuuloliiton julkaisuja.
- Keskustelunaihe kuulon apuvälineet, melusaaste, turvallinen äänen voimakkuus, viittomat,
- Opetellaan muutama viittoma. Suomen Viittomakielen Sanakirjassa kaikki viittomat voi katsoa videopätkinä.
3.3. Maailman villin luonnon päivä (World Wildlife Day) YK
Tämä päivä on omistettu maapallon arvokkaille eläimille ja kasveille.
- Keskustelunaihe metsät, kansallispuistot, eläintarhat, ruokaa villiyrteistä, pandat, tiikerit, WWF (Maailman luonnonsäätiö on yli sadassa maassa toimiva ympäristöjärjestö), koralliriutat, uhanalaiset eläimet, haitalliset vieraslajit
- Vahvikkeen eläinkuvia ja luontokuvia
- Katsotaan Yle Areenasta luontoaiheisia dokumentteja.
(Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen)
Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä näönhuollon päivää
Silmäsairauksien kuten glaukooman eli silmänpainetaudin ja silmänpohjan rappeuman ja diabeteksen aiheuttamien silmämuutosten aikainen havaitseminen on tärkeää. Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja sen huomaa siitä, että pienikokoista tekstiä katsotaan kauempaa kuin aiemmin. Linkit ovat Duodecimin Terveyskirjastoon.
Vanhoja silmälaseja kerätään ja kunnostetaan kehitysmaiden ihmisten käyttöön (esimerkki).
- Tänään voi kokeilla erilaisia visuaalisia efektejä Snoezelen-menetelmän tapaan.
- Kokeillaan virtuaalilaseja (VR-lasit, virtuaalilasit) eli päähän asetettavaa pidikettä, johon laitetaan älykänny. Puhelimeen ladataan sovelluksia, pelejä tai videoita: siirrytään ajassa ja paikassa kauas ja nautitaan uusista kokemuksista.
Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Maailman rukouspäivä eli Naisten kansainvälinen rukouspäivä
Maailman rukouspäivän (World Day of Prayer) taustalla on naisten rukousliike, joka sai alkunsa Amerikassa 1800-luvun lopulla, kun presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen yhteisten asioiden puolesta sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien pakottamana. Suomeen tämä päivä tuli jo ennen sotia ja vietto vakiintui 1960-luvulla. Suomessa Maailman rukouspäivän viettoa koordinoi ja materiaaleja käänsi ennen NNKY. Nykyään materiaaleja on vain englanniksi tapahtuman kotisivulla. Päivää vietetään 170 eri maassa. Rukouksia selkokielellä
Selkokielinen hartauskanava Youtubessa sisältää viikkohartauden vuoden jokaiselle viikolle.
6.-12.3.2022 Maailman Glaukoomaviikko
Glaukooma on vakava näköhermon sairaus. Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, laserhoidolla ja leikkauksilla. Kelan tilastojen mukaan korvausta glaukoomalääkkeistä saa Suomessa lähes 100 000 suomalaista. Arviolta yhtä moni ei tiedä sairaudestaan.
Glaukoomayhdistys organisoi maksuttomia vertaistoimintaryhmiä eli glaukoomakerhoja, jotka ovat kaikille avoimia. Kerhoissa glaukoomaa sairastavat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada uutta tietoa hoidoista sekä tukea toinen toistaan.
8.3. Kansainvälinen naistenpäivä YK
Idea naistenpäivästä on syntynyt samoihin aikoihin kuin äitienpäivä eli 1910-luvulla. Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1920. YK:n juhlistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran 1975. Kansainvälinen miestenpäivä on 19.11.
- Oliko päivällä lapsuudessasi tai nuoruudessasi merkitystä?
- Kuunnellaan lauluja tytöistä ”Saariston Sirkasta” ”Katariinan kamariin.” Naisten nimiä tutuissa lauluissa. Jari J. Marjasen kokoama pitkä luettelo lauluista, joissa esiintyy naisen nimi: alkukirjaimet A–L ja alkukirjaimet M–Ö.
- Keskustelunaihe Naisten erilaiset roolit ja ammatit. Katsotaan Vahvikkeen kuvia naisista
- Nainen taiteessa. Patsasaiheinen visa.
- Suomalaisen naisen tie pirtistä parlamenttiin (Kaari Utrio, 2006). Pohditaan suomalaisen naisen elämää ennen ja nyt. Naisiin liittyvä visa.
- Ketkä naiset ovat vaikuttaneet elämääsi eniten?
- Ratkaistaan piiloristikko Naisten nimiä lauluissa (ratkaisu)
- Luetaan suomalaisten naisten lyhyitä elämäkertoja keskusteluiden pohjaksi (tulosta esim. Helmi Vuorelma
s. 14.3.1886, kansakoulunopettajatar, Elina Karjalainen).
- Jäädytetään jääkukkia polun varteen. Keitetty vesi jäätyy kirkkaaksi jääksi. (kuva >)
Suomen Lottaperinneliitto ry on julkaissut lauluvihkosen, joka sisältää nuotteineen 25 sota-ajan laulua ja niihin liittyvää mielenkiintoista historiaa. Sotavuosien tunnot ja tunnelmat heijastuvat tämän vihkon lauluissa.
Tulosta kahvipöytään jokaisen naisen asetille kukkia (lisää kukkakuvia) tai anna naisten valita itselleen mieleinen kukkakortti.
Maaliskuussa ennen puoliväliä, Maailman munuaispäivä
Kiinnitetään huomiota munuaisten hyvinvointiin, riittävään vedenjuontiin ja kohtuulliseen suolan käyttöön.
Munuaissairauden yleisin syy on diabetes. Tietoa ja materiaaleja Munuais- ja maksaliitosta. Liiton julkaisuja.
Kasku
- Lääkäri määräsi, että minun pitää juoda vettä tunti ennen ateriaa.
- Noudatitko määräystä?
- En, jaksan korkeintaan neljännestunnin.
Viikko 11. Kansainvälinen aivoviikko
Viikon aikana tuodaan esiin mahdollisuuksia tukea neurologisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden hyvää elämää sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Viikon tapahtumista löytyy tietoja aivovammayhdistykset -sivustolta. Neurologisia vammaisjärjestöjä ovat mm. Aivoliitto, Muistiliitto, Neuroliitto (ent. MS-liitto), Aivovammaliitto ja Suomen Parkinsonliitto.
Aivoliitto ry:n sivustolta löytyy tietoja aivoverenkiertohäiriöihin ja kielellisiin eritysvaikeuksiin liittyvistä yhdistyksistä ja niiden toiminnasta, tietoa afasiasta, kommunikointi afaatikon kanssa.
Muistiliiton sivustolta löytyy muistisairauksiin ja dementiaan liittyvää tietoa.
Parkinson-liiton sivustolla on itse täytettävä hyvinvointikartta, jonka avulla on mahdollisuus seurata oman voinnin ja oireiden kehittymistä. Kartta auttaa myös neurologia arvioimaan hoitotarpeita paremmin.
Gery ry:n sivustolta tärkeää tietoa ravinnon yhteydestä aivoterveyteen. Voimaa ruuasta -lehti
Tälle viikolle sopivaa ohjelmaa löytyy myös Kansainvälisen Muistiviikon sisällöistä. Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39.
- Sananlaskujen arvuuttelu on erinomaista aivojumppaa.
- Vahvikkeen Aivojumppaa Kielivoimistelu-kortit
- Vahvikkeen Visailut
- Seniori365 Aivojumppaa video (11 min)
- Rakenna Sydän- ja aivoterveys-pulmailurata
- Keskustelukortit Mikä kuvia yhdistää?
- Apetta aivoille -tietovisa ruoka-aiheisia totta vai tarua -väittämiä ja niihin vastaukset, vastauslomake. Ruoka-aiheesta lisää Apetta aivoille -nettisivulla sekä menetelmämanuaalissa.
- RyhmäRengin päättelypähkinöitä ja yhdyssanavisoja
Lääkehoidon päivä
Lääkehoidon teemapäivä on vuosittainen kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Vuonna 2021 teemana on Turvallinen lääkehoito korona-arjessa Päivän verkkosivusto on aktiivinen vuosittain syksystä kevääseen. Monet apteekit, terveysasemat, potilasjärjestöt, kauppakeskukset ja opiskelijat jakavat tänään lääkkeisiin ja terveydenhoitoon liittyvää informaatiota.
- Turvallinen lääkehito -opas (116 sivua)
- Keskustelunaihe Omakanta-palvelu, Lääkkeeni-sovelluksen olennaiset tiedot eri lääkkeistä, Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas, Käypä hoito -suositukset
- Tauti ja hoito -aiheista juttelua voi virittää myös hauskojen korttien avulla (sanasto).
- Visailu Ihmisen anatomia (10 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
Valtakunnallinen sotaveteraaniviikko
Suomessa on vietetty sotaveteraaniviikkoa Suomen itsenäisyyden 50-juhlavuodesta 1967 saakka. Viikko sijoittuu Talvisodan päättymispäivän 13.3. ympärille. Talvisodan aikana Suomessa vallitsi voimakas yksimielisyys ja yhteisvastuu. Talvisota tunnetaan mm. ”Kaveria ei jätetä”- hengestä. 2019 tuli kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan syttymisestä ja sen johdosta Sotaveteraaniliitto lahjoitti Selviytymistarina – Suomi 1939-1945 -kirjan jokaiseen Suomen 754 kirjastoon. Se koostuu itsenäisistä artikkeleista, jotka tarjoavat monenlaista näkökulmaa ja keskustelunaihetta. (kuvassa sotaveteraanimerkki >)
13.3. Talvisodan päättymispäivä
105 päivää kestänyt talvisota päättyi 1940. Rauha alkoi klo 11.00. Rauhanehdot olivat ankarat. Kymmenesosa maan pinta-alasta piti luovuttaa ja 12 % maan väkiluvusta asuttaa uuden rajan sisäpuolelle. Kotinsa menetti lähes 430 000 karjalaista. Suomi menetti Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet; Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit, sekä suurimman osan Sallasta. Hanko oli vuokrattava Neuvostoliitolle 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Sodan aikana kuoli yli 26 600 sotatoimissa ollutta suomalaista ja noin tuhat siviiliä. Reserviläisliitto
- Tannerin radiopuhe talvisodan rauhan ehdoista (Ylen Elävä arkisto, 19 min)
- Mannerheimin päiväkäsky talvisodan päätyttyä (Ylen Elävä arkisto 18 min, lukija Lauri Vennola)
- Katsotaan sota-aikaan liittyviä kuvia: Vahvikkeen kuvapankki, SA-kuvat (noin 160 000 sota-ajan tiedotuskomppanioiden ottamaa valokuvaa talvi-, jatko- ja Lapin sodan ajalta),
- Lauletaan yhdessä Vahvikkeen isänmaallisia lauluja. Tulosta kaikille sanat tai heijasta seinälle.
- Valistusfilmi sodan jälkeiseltä pula-ajalta:
Ruokavaliomme 1941 (Ylen Elävä arkisto, 14 min). Evakkojen mukana levisi karjalainen vieraanvarainen ruokakulttuuri koko Suomeen: rotinat, karjalanpiirakat, karjalanpaisti, Viipurin rinkelit, suolasienet, lämminsavukalat, kokkelipiimä, hapatetut ruuat.
- Korvikkeita ja säännöstelyä (Ylen Elävä arkisto, 3 min). Kokeillaan jotain pula-ajan reseptiä.
- Talvisota ja jatkosota jättivät jälkeensä yli 30 000 sotaleskeä ja 50 000 sotaorpoa (Ylen Elävä arkisto, useita videoita)
- Sotapolku on yksityisten ihmisten rakentama sivusto, josta voi nimellä hakea sotatehtäviin osallistuneita henkilöitä ja jonne tallennetaan joukko-osastojen reittejä ym historiallista tietoa.
- Aivojumppa Ratkaistaan anagrammeja Miltä paikkakunnalta henkilöt ovat kotoisin. Valitse ryhmästä riippuen yksi tai usempi ratkaistava luovutetun Karjalan paikkakunta. Anna ratkaisemista varten isot irtokirjaimet tai kynä ja paperia. (vastaukset)
- Luetaan Lottamuseon Nostalgiset naiset -sivuston lyhyitä kertomuksia ja kuvia elämänmenosta itsenäisessä Suomessa.
- Keskustelunaihe Lottatoiminta
13.3. Adoptoitujen päivä
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Suomessa arvioidaan olevan noin 30 000 adoptoitua henkilöä (Adoptioperheet ry). Vuoden 1985 jälkeen noin 5 000 lasta on adoptoitu ulkomailta. Sotien jälkeen suomalaisia lapsia adoptoitiin ulkomaille. Vuosina 1939–1945 Suomesta oli siirretty 70.000 - 75.000 1-14- vuotiasta lasta ilman vanhempiaan Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Sodan päätyttyä suurin osa lapsista palasi takaisin, mutta noin kymmenesosa jäi kasvattiperheen luokse pysyvästi joko adoptio- tai kasvatuslapsisopimuksella. Ruotsiin jäi noin 7 000 lasta ja Tanskaan noin 500.
15.3. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä YK
Päivää on vietetty vuodesta 1983 lähtien. Kaikki me olemme kuluttajia. YK:n yleiskokous antoi oman kuluttajan oikeuksia koskevan ohjeistuksensa vuonna 1985 ja sitä laajennettiin neljä vuotta myöhemmin. YK:n yleiskokouksen määrittelemät keskeiset kuluttajan oikeudet ovat oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen, oikeus hyvitykseen, oikeus kuluttajakasvatukseen sekä oikeus terveelliseen ympäristöön.
- Keskustelunaihe Kuluttajatietoudesta (Kuluttajaliiton sivustolla). Kilpailu- ja kuluttajavirastosta saa tietoja kuluttaja-asiamiehen tehtävistä sekä kuluttajaneuvonnasta.
Maaliskuun kolmas tiistai, Kansainvälinen sosiaalityön päivä
Kansainvälinen sosiaalityön päivä on sosiaalityön ammattilaisten ja kouluttajien maailmanjärjestöjen yhdessä järjestämä juhlapäivä, jonka tarkoituksena on tuoda näkyviin tempauksin, juhlallisuuksin ja keskustelunavauksin tärkeää ihmisoikeustyötä tekevät sosiaalialan ammattilaiset.
Kansallinen uniapneapäivä
Tämän päivän ajankohta vaihtelee vuosittain. Seuraavan vuoden ajankohta vahvistetaan yleensä lokakuun loppuun mennessä. Hengitysliiton arvion mukaan 300 000 – 350 000 suomalaista sairastaa uniapneaa - moni tietämättään. Uniapneaa sairastavat kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat. Uniapnea on hyvin hoidettavissa. Opas uniapneaa sairastaville.
- Keskustelunaihe Uni, unettomuus, Nukkumatin kutsukortit, unien selittäminen,
16.3. - 13.5.2020 Suomessa oli poikkeusolot. Samoin 1.3. - 27.4.2021
Suomen hallitus totesi 16.3.2020 yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Toimenpiteet. Matti-Katin kässiin pesuohje
- Vanhustyön keskusliiton vinkkejä poikkeusolojen ajaksi
- THL:n ohjeet yli 70-vuotiaiden toimintakyvyn tukemisesta koronavirusepidemian aikana
- Suomen Latu on julkaissut Vastuullisen ulkoilijan etiketin pandemian ajaksi. Näillä vinkeillä ulkoilu on kaikille turvallista.
- HUS:n Terveyskylästä löytyy tietoa ja tukea, jos koronavirus aiheuttaa huolta ja epävarmuutta.
- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Koronavirustiedote selkokielellä ja ohjeet yli 70-vuotiaille
- SenioSurfin Digivinkkejä iloksi ja hyödyksi – tekemistä myös korona-aikaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.
- Enter ry:n kattava tietopaketti ikäihmisten avuksi korona-aikana
- Yksinkertaisia - mutta tärkeitä - päivittäisiä ohjeita toimintakyvyn säilyttämiseen (HS & Katja Vertainen):
toimintakyvyn säilyttäminen
- Kotona toteutettavia liikuntahetkiä TV2:lla arkiaamuisin (ma-pe) klo 8:50. Uusinnat iltapäivisin klo 15.50. Jaksot katsottavissa myös Yle Areenasta. Koko viikon jumpat uusitaan lauantaisin. Ohjaajina toimivat Helsingin kaupungin liikunnanohjaajat. Jaksokohtaiset kirjalliset ohjeet Teksti-tv:ssä sivu 600. Mainos tulostettavaksi seinälle: YLE2:n Jumppahetket-juliste (kuva >)
- Nyt kannattaa opetella ja sen jälkeen opettaa muille ilmaisten kuvapuheluiden käyttöä. Se onnistuu yhä useammalla sovelluksella. Niihin löytyy opastusta Ylen Digitreenit -sivustolta.
- Ikäinstituutin ohjeet Vahvuusvarttien järjestämiseen etänä
- Karanteenibingo isovanhemmille ja lapsenlapsille etäyhteydellä tai perheille tai ystävyksille
- Lotan ja Papan koronalaulut
- Koronalaulu Koska meitä käsketään Tuttuun sävelmään tehdyt uudet sanat auttavat muistamaan, kuinka pitää toimia. Samalla laulu viestii, että samassa veneessä ollaan kaikki.
- Stadin seniori-infon vinkkejä
- Koronaviruksesta selkokielellä
- RyhmäRengin Koronalätkä on kärpäslätkillä pelattava peli, jota voi pelata joko nopeuspelinä kuten korttien ohjeissa kuvataan tai tarkkuuspelinä niin, että viruskortit kiinnitetään lattialle maalatinteipillä tms., kärpäslätkiä heitetään ja osumat eli tapetut virukset lasketaan yhteen. Kärpäslätkien puutteessa voi käyttää hernepusseja.
Nyt on aika ottaa maljakkoon oksia ja seurata, miten niihin vähitellen ilmestyy lehtiä. Kun puutarhojen omistajat leikkaavat hedelmäpuita ja marjapensaita, kannattaa oksakasoista pelastaa osa esteettiseen hyötykäyttöön. Oksat voi ensimmäiseksi viikoksi sijoittaa tulppaanikimpun joukkoon, jos näkymä muuten tuntuu liian karulta.
Maaliskuun keskimmäinen keskiviikko, Keltaisen nauhan päivä
Suomen Reumaliiton organisoiman kampanjan tavoitteena on nostaa esille tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy yksilön elämänlaatua ja työkykyä ylläpitävänä voimana. Keltaisen Nauhan päivässä tuodaan esille uusinta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Keltaisen nauhan päivän sivuilta löytyy jumppaohjeita ja monenlaisia ideoita päivän viettoon.
- Tehdään lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittäviä harjoituksia (á 12-14 min), joita löytyy UKK-instituutin sivustolta. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa mittaamaan on kehitetty Tule-KUNTOMITTA-testistö.
- Tehdään helppoja lihaskuntoharjoitteita Youtubesta 12min.
- Tehdään Keltaisen nauhan päivän tasapainojumppa
- Tehdään UKK-instituutin yksinkertaisia, mutta tehokkaita liikkeitä, jotka ehkäisevät kaatumisia: tuolilta ylösnousuja ja yhdellä jalalla tasapainotteluja. Tehdään näiden liikkeiden toistosta jokapäiväinen rutiini.
- Värivisailu Keltainen
- Piiloristikko Liikkeet (ruudukko 10x10, 14 sanaa)
Yleisurheilun MM-hallikisat
Vuoden 2022 MM-hallit järjestetään Belgradissa, Serbiassa. Ohjelma
Vuosien 2020 ja 2021 yleisurheilun MM-hallit peruttiin koronaviruksen takia. Vuoden 2023 MM-hallit järjestetään Kiinan Nanjingissa.
- Visailu Urheilu- ja harrastusvisa (12 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
19.3. Minna Canthin päivä, tasa‐arvon päivä;
Juuson, Joosen, Josefiinan ja Joosepin nimipäivä
Kirjailija, journalisti, kauppias, näytelmäkirjailija, suurperheen yksinhuoltajaäiti Minna Canthin (1844-1897) syntymäpäivä. Canthin kotitalo. Minna Canthista 2 minuutin video Yle Areenassa. Kuva (>) on Museoviraston Historian kuvakokoelmasta (1880 – 1890). Minna Canthista 2 minuutin video Yle Areenassa.
- Minna Canth -visa, Minna Canth -visan vastaukset
- Kuopio Minna Canthin aikaan
- Minnan salonki
- Minna Canthin kirjoja Kansalliskirjaston Klassikkokirjastossa luettavissa ja tulostettavissa: Novelleja 1 (mm. Kauppa-Lopo), Novelleja II, Salakari ja useita näytelmiä
Uskomus Jos Joosepin päivänä on kaunis sää, tulee hyvä kesä ja hedelmällinen vuosi.
Viikko 12 Rasismin vastainen viikko
Rasismi on ihmisen syntyperän tai enemmistöstä poikkeavan erilaisuuden johdosta tapahtuvaa syrjintää ja eriarvoista kohtelua. Punaisen Ristin koordinoima valtakunnallinen rasisminvastaisen viikon kampanja toteutetaan vuosittain sillä viikolla, jolla vietetään YK:n kansainvälistä päivää rotusyrjinnän poistamiseksi 21.3. Punaisen ristin materiaaleja. Rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus. Maat, jotka allekirjoittavat tämän sopimuksen, lupautuvat lopettamaan kaiken ihonväristä, syntyperästä tai etnisestä alkuperästä johtuvan kansalaisten eriarvoisen kohtelun. Tämä yleissopimus oli ensimmäinen YK:n hyväksymä ihmisoikeuksia koskeva yleissopimus.
- Keskustelunaihe Koulujen vanhat opetustaulut eri ihmistyypeistä
20.3. Onnellisuuden päivä YK
Teemapäivä pyrkii keskittämään huomion onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen ja saavuttamiskeinoihin. "Auttamalla toisiamme, pyrkimällä kestävään talouskasvuun ja ottamaan kaikki ihmiset ja kansat mukaan tähän työhön, hyvinvointimme kasvaa ja pysyy päätavoitteenamme."
- Keskustelunaihe Hyvinvointiin liittyvät asiat; poimintoja Vahvikkeen Terveys-osiosta.
- Järjestetään jonkinlainen Onnellisuuden päivän tempaus, jolla levitetään hyvää mieltä.
- Jaetaan Onnen ainekset -muistilappuja (7 sivua)
- Kesäinen mielikuvajumppa
- Runo Uuno Kailas: Onni
20.3. Maailman tarinankerrontapäivä
Maailman tarinankerronnan päivänä kannattaa kaivaa esille sekä omia että tunnettujen henkilöiden elämäntarinoita, kansansatuja ja -tarinoita, pakinoita ja novelleja. Vahvikkeen Sanataide-laatikko. Elämäntarinoihin liittyviä vinkkejä Vahvikkeen Muistelu-laatikko > Elämäntarinat.
- Visailu kirjallisuus (9 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
20.3. Kevätpäiväntasaus
Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen saman pituiset, 12 tuntia. Kevät- ja syyspäiväntasauspäivinä vietetään Tasaus-päivää eli muistutetaan globaalin hyvinvoinnin jakautumisesta epätasaisesti ja yritetään parantaa tilannetta.
21.3. Maailman runouden päivä YK
YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuosi runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä UNESCO toivoo, että koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat eittämättä ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.
- Aivojumppa Runovisailu tunnetuista suomalaisista runoista
- Keskustelunaihe Suomalaiset runoilijat, lempirunoni,
- Tehdään yhdessä runo ym. runoaiheista tekemistä Vahvike > Sanataide > Runot
- Kevätlaulu
21.3. Varhaiskasvatuspäivä
Varhaiskasvatuspäivän vietto alkoi vuonna 1989 päivähoitopäivänä. Päivän tavoitteena on tuoda varhaiskasvatuksen opettajan ja erityisopettajan arvokas työ sekä merkitys näkyväksi. Vuonna 2019 Lastentarhanopettajaliitto täytti 100 vuotta; syyskuussa tuli voimaan varhaiskasvatuslaki ja lastentarhanopettajien uudeksi tehtävänimikkeeksi tuli varhaiskasvatuksen opettaja.
- Keskustelunaihe Lasten leikit ja leikkikalut ennen ja nykyään. Vahvikkeen lelu- ja leikkikuvat (käyttöideoita)
- Luetaan tarinoita lapsuudesta eri aikakausina Lapsuuden historia -sivustolta. Tulostettavia lapsuuteen liittyviä juttelukortteja keskustelun tueksi.
- Katsotaan Kyllin elämää -dokumentti (54 min). Kylli Koski oli lasten suosikkihenkilö lähes neljä vuosikymmentä. Hän oli koko kansan Kylli-täti. Legendaarinen esiintyjä, taidekasvattaja, kuvittaja, akvarellisti ja suuri elämäntaiteilija kertoo 90-vuotispäivänsä alla monivaiheisesta elämästään (1996).
21.3. Maailman metsäpäivä YK
Maailman metsäpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Metsät tarjoavat meille ruokaa, energiaa, toimeentuloa ja ne ovat samalla myös erottamaton osa mielenlaatuamme. Metsässä koemme olevamme usein rauhassa ja yhteydessä luontoomme. Metsät suojelevat maaperää ja puhdistavat ilmaa.
21.3. Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä YK
Päivän tavoite on kiinnittää huomiota jokaisen ihmisen vahvuuksiin eikä vain hänen oireyhtymäänsä. Noin 3 500 suomalaisella on Downin syndrooma eli ylimääräinen 21 kromosomi. Down-henkilöt ovat tunnetuin kehitysvammaisryhmä. Parhaimmillaan Down-henkilö saavuttaa 7-9 -vuotiaan lapsen taidot ja valmiudet.
22.3. Maailman vesipäivä YK
Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuodesta 1993 alkaen. Vesi on paras janojuoma. Se puhdistaa kehoa ja parantaa ihon kuntoa. Juo joka päivä vähintään 1,5 litraa vettä.
- Keskustelunaihe puhdas vesi, vessat ennen ja nykyään, sauna, vesimyllyt, sään ääri-ilmiöt,
- Vesivisailu
- Värivisailu Sininen
Lapsen suusta
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden alkuaineita: Itku, jää ja lumi.
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden saastuttajia: Likaiset jalat ja koko ruumis.
Viikko 12, Allergiaviikko
Allergiaviikko on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista tai astmasta ja niiden hoidosta. Allergiaviikkoa on vietetty vuodesta 1982. Viikkoa vietetään keväisin siksi, että keväällä esiintyy aina runsaasti allergiaoireita.
Päivää vietetään yleensä erilaisten tapahtumien ja keskustelutilaisuuksien merkeissä. Monia tapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä. Päivää voi siten viettää myös kotisohvalla.
23.3. Maailman ilmatieteen päivä YK
Maailman ilmatieteen järjestö perustettiin 1950 osaksi YK-järjestelmää. Maailman ilmatieteen päivää on vietetty vuodesta 1961. Säähavaintoja halutulta ajanjaksolta löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivustolta 1960-luvulta alkaen. Vuorokausihavainnoista löytyvät sademäärä, lumen syvyys, ilman lämpötila sekä ylin ja alin lämpötila. Kuukausihavainnoista löytyvät sadesumma ja keskilämpötila.
- Keskustelunaihe ilmasto, sää, ilmastonmuutos, sääpalvelut,
varoitusjärjestelmät, säähavainnot, ilmakehä, hiilidioksidi ja ilmakehä, sisäilmaa puhdistavat huonekasvit, ilmanpaine,
- Viherkasvit kosteuttavat huoneilmaa sekä puhdistavat sitä myrkyistä ja epäpuhtauksista. Kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Kevät on huonekasvien huoltoaikaa. Nyt vaihdetaan kasveille isommat purkit ja tuoreet mullat tai vähintään lisätään uutta multaa juurelle.
24.3. Maailman tuberkuloosipäivä YK
Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta. Yleensä se on saatu jo lapsuudessa. Tietoa tuberkuloosista löytyy Duodecimin sivustolla. Vielä 1930-luvulla 10 000 suomalaista vuodessa kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla. Ensimmäisen keuhkotautisten hyväksi myytävän keruumerkin eli kirjeensulkijan suunnitteli Akseli Gallen-Kallela. Sen tilasi Vähävaraisten Keuhkotautisten Avustamisyhdistys (kuva Helsingin kaupunginmuseo, Finna >).
All digital -viikko eli digitaalisuuden teemaviikko
All Digital Week on eurooppalainen kampanjaviikko, jonka tarkoitus on herättää keskustelua yhteiskunnan digitalisoitumisesta. Suomessa digitalisaatio (digitaalisen tietotekniikan yleistyminen arkielämässä) alkoi 80-luvulla. Julkisia palveluita digitalisoidaan eli siirretään nettiin. Samoin kirjat, musiikit, kuvat, kartat ja pelit ovat käytettävissä sähköisinä.
Digitaalisia laitteita: älypuhelin, tietokoneet, lääkekello, TV, valokuvakehys, herätyskello, lämpömittari, kamera, (sähkö)auto, verenpainemittari, rannekello, mikroskooppi, ovisilmä/ovikamera, ovikello, parkkikiekko, grilli, kuumemittari, vaaka, äänentoistolaitteet
Digipalveluita ovat mm. verkkokaupat, kauppapalvelut, sähköposti, WhatsApp, Facebook, YouTube ym. Luettelo Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.
Tällä viikolla järjestetään yleensa paljon digineuvontaa (materiaaleja SeniorSurfin sivuilla), digitaalisten laitteiden kokeiluja ja esittelyjä sekä tietoiskuja. Ikäteknologian esittely- ja neuvontapaikkoja sekä kiertäviä/lainattavia teknologianäyttelyitä on Ikäteknologiakeskuksen oppaassa.
- Keskustelunaihe tekniset härvelit, etälääkäri, yksityisyyden suoja, digitaalinen jalanjälki, tietotulva, älyjääkaappi eli viestejä lähettävä jääkaappi, langaton yhteys, ”älykäs” koti, virtuaaliympäristöt, pilvipalvelut, lisätty todellisuus, sensorit ja anturit, laitteiden ohjaaminen älypuhelimella (sauna lämpiämään), digitaalinen taide, digitaalinen testamentti, kyberturvallisuus, chat, sormenjälkitunnistus, medialukutaito
Maaliskuun loppupuolella, 22.–28.3. välinen sunnuntai, Marian ilmestyspäivä
Marian ilmestyspäivä osuu aina keskelle pääsiäistä edeltävää paastonaikaa. Päivää on vietetty sen muistoksi, kun arkkienkeli Gabriel ilmestyi nuorelle Marialle ja ilmoitti, että tämä on synnyttävä pojan, jolle on annettava nimi Jeesus. Marianpäivä on yksi saamelaisten yhdestätoista liputuspäivästä. Katolisessa kirkossa Marialla on tärkeä rooli. Suomessa on 18 Marialle nimettyä kirkkoa.
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Kevätseurannassa on vakiolajien lisäksi joka vuosi eri teemalajit. Seurattavat lajit
27.3. Maailman teatteripäivä
Päivän perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistuksen lukeminen. Joka vuosi kirjoitetaan uusi julistus ja se luetaan teattereissa ympäri maailmaa ennen illan esitystä tai lähelle osuvan muun päivän esityksen yhteydessä (vuoden 2022 julistus suomeksi). Maailman teatteripäivänä järjestettäisiin gaalailtoja ja palkintojen jakoja ellei korona estäisi yli 10 hengen kokoontumisia.
- Keskustelunaihe Tutut näyttelijät ja nähdyt näytelmät. Katsotaan kuvia tutuista näyttelijöistä ja elokuvatähdistä: Näyttelijöitä Vahvikkeen kuvapankissa
- Visailu Siiri Angerkoski
Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello kolme. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kevät- ja kesäkuukausien ajaksi. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello neljä. Käytäntö on ollut Suomessa vuodesta 1981 alkaen. Euroopan parlamentti on päättänyt, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021. Jokaisen EU-maan parlamentti päättää kuitenkin asiasta kansallisesti ja valitsee, haluaako siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan.
Vireysviikko®
Vireysviikko® on Uniliiton vuosittainen teemaviikko, jota vietetään kesäajan ensimmäisellä viikolla. Teemaviikon avulla kiinnitetään huomiota vireystilaa ylläpitäviin tekijöihin, joista tärkein on uni. Päivittäinen toiminta vaikuttaa uneen. Monen ihmisen kohdalla liikkuminen ulkoilmassa helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. UKK-instituutin neuvoja laadukkaaseen uneen.
30.3. Omakotipäivä, pientaloasumisen teemapäivä
Omakotiliitto suosittaa liputtamista. (Omakotiyhdistykset järjestävät tapahtumia).
Tänään kaikki voivat juhlia omaa kotiaan – vaikka se ei olisikaan omakotitalossa. Jos ei muuten niin vaikka päiväkahvien merkeissä koti-teemasta keskustellen ja nostamalla malja omalle kodille ja hyville naapureille. Rakennusten kuvia Vahvikkeessa.
30.3. Taidemaalari Vincent van Gogh syntyi vuonna 1853
Vincent van Gogh oli elinaikanaan lähes tuntematon, köyhä, pitkälti itseoppinut taiteilija. Vasta kuolemansa jälkeen häntä on pidetty yhtenä merkittävimmistä kuvataiteilijoista: Rembrandtin jälkeen toiseksi merkittävin hollantilainen taidemaalari. Vaikka van Gogh kuoli jo 37-vuotiaana, hän ehti tehdä yli 2 100 teosta (860 öljymaalausta ja yli 1300 akvarellia, piirustusta ja luonnosta), joukossa yli 40 omakuvaa. Yhden kuuluisimmista töistään Tähtikirkas yö hän maalasi mielisairaalassa. Van Gogh sai elämänsä aikana myytyä vain yhden teoksen. Hän kuoli Ranskassa ammuttuaan itseään vatsaan. Hänen syntymäpäivänään 30.3.1987 hänen taulustaan Auringonkukat maksettiin huutokaupassa korkein hinta, joka on koskaan maksettu taideteoksesta: 22,5 miljoonaa puntaa eli yli 36 miljoonaa euroa. Taulua myydään paljon taidejulisteena ja canvas-tauluna. Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka.
- Piirretään, maalataan ja väritetään kuvia: Vahvikkeen värityskirjat ja kuvat, Väritä kukkia Väritä auringonkukka
- Katsotaan taidekuvia ja keskustellaan niistä
HUHTIKUU kulttuurivuosikellon huhtikuu
Huhtikuussa suurin osa muuttolinnuista saapuu Suomeen, pajut ja koivut kukkivat, Pohjanmaan joet tulvivat. Vihreän Veräjän luontoideoita huhtikuulle (6 sivua)
Uskomus Kun on kylmä huhtikuu ja märkä toukokuu, niin on täysi heinälato.
Jos hatutta päin huhtikuussa halkoja hakataan, niin turkit päällä toukoja tehdään.
1.4. Aprillipäivä
Aprillipäivän perinteen sanotaan alkaneen jo vuodelta 1582. Tämä keväinen hassutteluperinne tunnetaan ympäri maailmaa, niin myös Suomessa, vaikka aprillipäivä ei olekaan virallisesti kalenterissa. Mistä perinne sai alkunsa? Oletko sinä ollut aprillipilan kohteena tai oletko itse tehnyt aprillipilan jollekin?
- Valehtelijoiden klubi -kortit ja ohjeet
- Aivojumppa Keksi tietyllä kirjaimella alkavia sanoja Huhtikuu
2.4. Maailman autismitietoisuuden päivä YK
YK:n yleiskokous on julistanut tämän päivän autismitietoisuuden kansainväliseksi teemapäiväksi. Autismi on neurobiologinen kehityshäiriö. Se ilmenee lapsuusvuosina ja tarkoittaa monenlaisia haasteita sosiaalisessa kommunikaatiossa. Autistitisilla henkilöillä aistitieto ja sen tulkinta on tavallisesta poikkeavaa. Autismiliitton materiaaleja
2.4. Kansainvälinen lastenkirjapäivä
Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään kirjailija H. C. Andersenin syntymäpäivänä. Sitä on vietetty maailmanlaajuisesti vuodesta 1967 lähtien. Päivää organisoi International Board on Books for Young People (IBBY). Päivään sopivat hyvin mm. vanhat kansansadut, hölmöläistarinat, lapsille lukeminen, satukuunnelmien tekeminen ja tarinoiden keksiminen. Vahvikkeen Sanataide-laatikko ja IBBY Finland ry:n Virikkeitä: 2017, 2019 , 2021, 2022 ja lehtiarkisto. Vahvikkeen kuvia: aapisia ja kansakoulun lukukirjoja, lastenkirjoja.
- Keskustelunaihe Rudolf Koivu (15 sivua) satukirjailija ja -kuvittaja
- Luetaan tai kerrotaan satuja täppärin (tabletin), kännykän tai läppärin välityksellä lapsenlapsille tai päiväkotiryhmälle
- Keskustelunaihe lapsuuden sadut: Mitä satuja muistat ulkoa? Mikä satu lohdutti, mikä pelotti? Kuka sinulle luki satuja?
- Nauhoiteteaan satukuunnelma itse tehtyine äänitehosteineen jonkin tutun sadun pohjalta.
Viikko 14, Psoriviikko
Psoriasis on sairaus, johon voi kuulua iho- ja/tai niveloireita. Tulehdus voi aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä. Osalla psoriasista sairastavista näkyy myös kynsioireita. Psoriasisliitto tarjoaa tietoa ja organisoi vertaistukea. Liitto julkaisee lehteä Ihon aika. Juttelukortit psoriasisaiheiseen keskusteluun. Kortit voivat toimia keskustelua ohjaavan henkilön apuna myös muista aiheista, kun psoriasiksen tilalle vaihtaa jonkin toisen terveydellisen haasteen.
- Jumppa Tehdään Psoriasisliiton Selkä joustavaksi! -jumpasta kullekin sopivia liikkeitä. Se ylläpitää selkärangan ja nivelten liikkuvuutta, auttaa ylläpitämään ryhtiä ja vähentää välilevyjen epätasaista kuormitusta sekä ehkäisee selkäkipuja. Näitä harjoituksia on hyvä tehdä päivittäin.
4.4. Miinojen vastainen päivä YK
Jatkosodan aikana Suomenlahdella oli kymmeniä tuhansia miinoja.
Aikakauslehtiviikko
Aikakauslehtiviikko järjestetään osana valtakunnallista Lukuviikkoa. Viikon aikana monet aikakauslehdet ovat luettavissa Aikakauslehtiviikon sivustolla. Suomessa julkaistaan yleisaikakauslehtiä, naisten- ja harrastelehtiä, ammatti- ja järjestölehtiä. Aikakauslehtiviikon tuottaa Aikakausmedia, jonka jäseninä ovat kaikki merkittävät aikakauslehtikustantajat ja -julkaisijat Suomessa.
- Tutustutaan Vanhustyö-lehteen (esimerkki). Viim
eiset numerot ovat nyt luettavissa netissä, mutta huhtikuun 2021 ajan on myös mahdollista tilata oma paperinen näytekappale kotiin: lähetä nimesi ja postiosoitteesi sähköpostilla info@vtkl.fi. Laita viestin otsikoksi Lukuviikko. Voit myös tilata lehden soittamalla 09 3508 600 (arkisin klo 9 - 15). Kampanjan ulkopuolisena aikana lehdestä voi digitaalisena tilata irtonumeron tai tehdä kestotilauksen.
- Työntekijät ja omaiset voivat tuoda hoivakotiin erilaisia aikakauslehtiä selailtavaksi, luettavaksi sekä kuvataide- ja askartelutöiden materiaaleiksi.
Lukuviikko
Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma. Tällä viikolla kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukuviikkoa on järjestetty vuodesta 1997 alkaen (lukusunnuntaita vuodesta 1977). Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana kirjastoille ja kouluille ilmaisia materiaaleja, tietoa lukemisesta sekä innostaa tapahtumien järjestämiseen.
Viikkoon sopivaa sisältöä löytyy mm. Vahvikkeen Sanataide-laatikosta.
- Yhdessä lapsen kanssa tehtävä lukuviikon bingo
5.4. Kauko Käyhkön syntymäpäivä
Laulaja, muusikko, näyttelijä, rakennusmestari Kauko Käyhkö (1916 - 1983) alkoi säveltää jo lapsena. Käyhkö kirjoitti myös salanimillä Eräs Erkki – Vanhempi, Justeeri, Kake, Karri K., Kirsi K., Peacock Paul, Pöllö, Raikko K. / Käyhkö Kauko ja Vanha-Vaari.
- Tietoa ja tarinaa laulaja, muusikko ja näyttelijä Kauko Käyhkön elämästä ja musiikista.
6.4. Kansainvälinen urheilun, kehityksen ja rauhan päivä YK
Tätä teemapäivää on vietetty vuodesta 2013. YK halusi nostaa esiin urheilun mahdollisuudet toimia rauhan ja sovinnon apuvälineenä. Se tuo kansat lähemmäksi toisiaan ja ylittää taloudellisia, etnisiä ja uskonnollisia rajoja - ennakkoluulojakin. Urheilulla on merkitystä terveyden, koulutuksen ja tasa-arvon edistämisessä. Se opettaa oikeudenmukaisuutta, vastustajan kunnioitusta ja yhteistyön merkitystä. Liikunta edistää fyysistä kuntoa, henkistä hyvinvointia ja sosiaalista vuorovaikutusta. YK:n mukaan urheilu on perusoikeus, jonka toteutuminen kaikille on turvattava.
- Pantomiimi urheilukortit
- Tulostettavat Urheilumuistot-keskustelukortit (valmiiksi tulostettuina ja laminoituina Urheilumuseosta)
- Urheilumuseon ja Yle Urheilun kokoama palvelu sadan vuoden merkittävimmistä urheilu-uutisista.
- Urheilumuseo on julkaissut kuusi kuvasarjaa Paavo Nurmesta ja hänen kodistaan (klikkaa ko sivulla: Tervetuloa!).
- Vahvikkeen urheiluaiheisia kuvia
- Urheilumuseo on koonnut suomalaisen urheilun kunniagallerian. Selkeälle verkkosivustolle on koottu kuvia, tietoa ja videoita suomalaisen urheilun sankareista. Selkokielinen opas urheilumuseon näyttelyyn sisältää hyviä keskustelunaiheita.
- Anagrammeja: Vartalon osia
7.4. Maailman terveyspäivä YK
Maailman terveyspäivää vietetään vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivänä. Joka vuosi terveyspäivälle valitaan erityinen terveydellinen teema. Päivän aikana rohkaistaan osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistävään toimintaan. Vahvikkeen Terveys-laatikko
- Keskustelunaihe Turvallinen lääkehoito Tulosta 10 keskustelukorttia: Turvallinen lääkehoito -keskustelukortit
- Keskustelunaihe THL:n ohjeita kansalaisille korona-viruksesta
8.4. Romanien kansallispäivä
Romanien kansallispäivä on otettu almanakkaan 2014. Päivämäärä tulee vuodelta 1971, jolloin Lontoossa pidettiin ensimmäinen romanien kansainvälien kongressi, ja siellä hyväksyttiin mm. romanien oma lippu (kuva >). Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu (24 sivua) Suomen romanit kertoo tästä suomalaisesta kielellisestä ja kulttuurisesta vähemmistöstä (noin 10 000 ihmistä), joka on asunut Suomessa yli 500 vuotta. Tietoa löytyy myös Suomen Romaniyhdistys ry:n nettisivuilta. Yhdistyksen toimittama selkokielinen opas Vanhinta ei unohdeta - opas romanivanhusten omaishoidosta on tarkoitettu romanivanhusta kotona hoitaville omaisille sekä romanivanhuksille. Siinä kerrotaan omaishoidon tuesta ja tukimuodoista sekä vanhenemiseen liittyvistä muutoksista, annetaan vinkkejä kotihoitoon sekä kunnon ja mielen virkistykseen. Sisäministeriö suosittelee liputusta tänään.
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Tänä vuonna teemana on joutomaat Seurattavat lajit
9.4. Mikael Agricolan ja suomenkielen päivä
Piispa Mikael Agricolaa (1510 – 1557) kutsutaan suomenkielen isäksi. Hänestä on YLE:n sivulla 2 min video. Mikael Agricola -seura tekee tunnetuksi hänen elämäntyötään (Albert Edelfeltin piirros >). Elias Lönnrot syntyi 9.4.1802, joten hänenkin elämäntyötään Kalevalan ja suomenkielen hyväksi voi tänään juhlia. Lönnrotin elämästä löytyy tietoja Elias Lönnrot -seuran sivustolta.
- Keskustelunaihe suomenkielen kehittyminen vuosikymmenten aikana
- Keskustelunaihe Ihmetellään, ihastellaan ja vertaillaan suomenkielen murteita. Suomen murteiden sanakirja. Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on sananparsia eri paikkakunnilta.
- Keskustelunaihe Käytöstä poistuneet sanat: Muistatko vanhoja sanoja, joita ei juuri enää käytetä? Entä hylättyjä uudissanoja? Oletko oppinut uusia sanoja?
- Mikä on suomenkielen kaunein sana?
- Keskustelunaihe Nuorison kieli ennen ja nyt. Helsingin sanomien artikkelin (2011) mukaan nuorison käyttämiä sanoja ovat mm. jeba, liian hapokasta ja läpäl. Mitkä sanat olivat muotia sinun nuoruudessasi?
- Vahvikkeen Sanataide-laatikko
- Leivotaan Agricola-leivoksia. Se on on maailmanlaajuisen lukutaitotyön symboli. Video leivoksen tekovaiheista, resepti
- Mm. sana pääsiäinen on Mikael Agricolan keksimä. Se tarkoittaa paastosta ”pääsemistä” eli pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymistä. Tutustutaan muihin Agricolan keksimiin sanoihin.
- Seurataan selkokielistä vaalitenttiä TV1:ssä klo 15:40 (vaalivuonna 2021)
- Aivojumppa Kieleen ja murteisiin liittyviä visailuja
- Vanhan kansan arvoituksia kortteina
10.4. Kansainvälinen sisarusten päivä
Sisaruus on usein elämän pisin ihmissuhde.
- Kirjoitetaan sisarukselle postikortti tai soitetaan puhelu.
- Ideoita yhteiseen tekemiseen, jos sisaruksen kanssa voidaan tavata kasvokkain: tehdään yhteinen kävelyretki tai pelataan korttia tai katsellaan vanhoja yhteisiä valokuvia tai katsotaan yhdessä elokuva.
- Kahvitellaan ja jutellaan.
- Otatetaan sisaruksen kanssa yhteispotretti käyttäen mallina jotain lapsuudessa otettua valokuvaa.
- Järjestetään kaukana asuvan sisaruksen kanssa kuvapuhelinkahvit.
Viikkoa ennen pääsiäistä sunnuntaina, Palmusunnuntai
Palmusunnuntai on kristillinen juhla viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Siitä alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti Jerusalemiin juhlittuna kuninkaana ja auttajana. Ihmiset huusivat ja lauloivat ”Hoosianna”. Hoosianna on suoraan käännettynä ”oi, auta”, ”oi, pelasta”, mutta ajanlaskun alun aikoihin sitä käytettiin riemuhuutona. Päivän nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle hänen saapuessaan Jerusalemiin. Pajunoksat ovat pohjoinen vastine palmunlehville, koska ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju. Nykyisin yleisesti koko Suomessa päivän perinteisiin kuuluu virpominen. Tulostettavia virpomaloruja. Virpomavitsojen teko-ohjeita.
Kasku
- Miksi syötät kanoillesi kaakaota?
- Haluan suklaamunia.
- Askartelu huovutusidea Punomo.fi-sivustolla. Kirjoita hakukenttään: Huovuta helposti Pesukoneessa pääsiäismunia
- Luontoidea Samalla, kun kerätään pajunoksia virpomavitsoihin, kannattaa jo kerätä koivunoksia maljakkoon. Muutamassa päivässä silmut turpoavat ja niistä putkahtelee pieniä vitamiinipommeja, jotka sisältävät C-vitamiinia, betakaroteenia sekä B2- ja B3-vitamiineja. Popsi suoraan suuhun, laita leivän päälle tai sekoita salaattiin.
- Aivojumppa piilosanaristikko, jossa ruotsinkielisiä, pääsiäiseen ja
ortodoksiseen uskoon liittyviä sanoja
- Luontoidea Kylvetään rairuohoa joko kukkamultaan tai muutaman talouspaperikerroksen päälle. Kastellaan ja peitetään kelmulla, johon tehdän pari reikää. Pidetään kasvualusta kosteana. Kasvu kestää noin viikon (kuva>).
- Keskustelunaihe karjalaiset virpomisperinteet. Katsotaan 3 minuutin video Youtubesta
- Visailu pääsiäinen
11.4. Kansainvälinen lemmikkien päivä International Pet Day
Lemmikkien päivää on vietetty vuodesta 2006 lähtien. Tänään suunnataan huomiota kaikkiin lemmikkieläimiin: entisiin, nykyisiin, lemmikkihaaveisiin ja -kokemuksiin. Tänään voi järjestää eläinvierailuja, lemmikkikuvien katseluja ja muisteluita. Maailman eläinten päivää vietetään 4.10.
- Katsotaan eläinkuvia ja jutellaan lemmikkieläimistä Vahvikkeen kuvapankki
11.4. Kansainvälinen Parkinson-päivä
Tietoa Parkinsonin taudista Terveyskirjastossa. Suomen Parkinson-liitto ry tekee työtä Parkinsonin tautia, dystoniaa, Huntingtonin tautia ja muita liikehäiriösairauksia sairastavien ja heidän omaistensa elämänlaadun parantamiseksi. Myös muistisairaille suositellaan "Parkinson-tyyppistä" voimistelua (opas).
12.4. Kansainvälinen miehitettyjen avaruuslentojen päivä YK
Vuonna 1961 neuvostoliittolainen Yuri Gagarin matkusti ensimmäisenä ihmisenä avaruudessa maapallon ympäri. Lento kesti alle kaksi tuntia, mutta se oli lähtölaukaus ihmiskunnan tuleville avaruuslennoille. Vuodesta 2011 alkaen tätä päivää on vietetty miehitettyjen avaruuslentojen päivänä. Moni arkipäivän teknologia on alkujaan kehitetty avaruuslentoja varten: teflon, mikroprosessorit, sääennusteet, navigointi, antennit ja sensorit. Avaruuslennot ovat nopeuttaneet kirurgian ja kuvantamisteknologian kehitystä. Kuvassa ensimmäinen Kuun pinnalla kävellyt ihminen, yhdysvaltalainen Neil Armstrong (kuva Pixabay). Hän lausui kuuluisat sanat: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".
Muistoissamme 50-luku -selkokirjassa: Sputnik sekä keskustelukysymyksiä.
Visailu Tähtitaivas
Pääsiäinen
Pääsiäinen on kristittyjen suurin juhla. Sitä viettää noin kolmasosa maapallon väestöstä Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana. Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 20. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista. Viikkoa kutsutaan myös nimellä hiljainen viikko tai piinaviikko. Hiljaisen viikon päiviä kutsutaan nimillä malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai (hiljainen lauantai, lankalauantai), sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai sekä toinen pääsiäispäivä. Pääsiäisperinteistä YLE:n sivulla (+video 2 min). Pääsiäisen ajankohdan laskemisessa käytetään vanhaa sääntöä, jonka mukaan pääsiäinen sattuu melkein aina maaliskuun 21. päivän jälkeisen täydenkuun jälkeiseksi sunnuntaiksi (käytännössä välille 22.3. ja 25.4.).
- Pääsiäisvirret nuotteineen nettivirsikirjassa, kirkkovuoden rukoukset selkokielellä
- Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Laula kanssain -musiikkituokio (n. 40 min). Kaikissa lauluissa on mukana sanat ja usean laulun sävelkorkeutta on madallettu, joten niiden mukana on helppo laulaa.
- Yle Klassisen pääsiäismusiikkia 2020
- Muistellaan perinteitä. Miksi kylvämme rairuohoa tai laitamme esille tipuja ja pupuja? Mistä tulevat pääsiäisnoidat? Miksi syömme mämmiä? Millaisia pääsiäisperinteitä sinulla on?
- Ihastellaan vanhoja pääsiäiskortteja. (Ulrika Juseliuksen kokoamia vanhoja kortteja; huom. linkki ko sivun vasemmassa reunassa. Pääsiäiskortteja Finnassa).
- Suklaamunat ovat yli sata vuotta kuuluneet suomalaiseen pääsiäiseen. Minkälaisesta suklaamunasta pidät?
- Keskustelunaihe Pääsiäisherkut. Onko sinulla erityistä muistoa tai reseptiä liittyen pääsiäisen ajan ruokiin? Pääsiäisajan ruokaperinteistä Ruokatieto ry:n sivuilla.
- Adjektiivi‐pääsiäistarina.
- Pääsiäiskysymykset, Påskfrågor
, Pääsiäiskysymykset sekä suomeksi että på svenska
- RyhmäRengin Helpommat pääsiäiskysymykset ja muita pääsiäisjuttuja
- Askartelu pöytäliinat kankaanpainovärein,
- Värjätään pääsiäismunia (sipulinkuoret,
villalangat, kurkuma, mustikka, punajuuri, vihreä tee). Kuvan kananmunien värjäyksessä kasvit on sidottu munien päälle värjäyksen ajaksi sukkahousujen kappaleilla.
- Väritä pääsiäismunia (26 kpl)
- Jumppa tipu- ja pupuaiheinen mielikuvajumppa, tiputanssi
- Aivojumppa Pääsiäiseen liittyviä sanoja, Pääsiäisaiheinen piiloristikko (ratkaisu), Pääsiäisaiheisia sananselityksiä
- Värityskuvia Kristus, Naiset haudalla, Enkeli, Enkeli2,
- Pulmailupolku luontoon tai rakennuksen sisälle: Pääsiäispulmat (tehtävät- ja ratkaisut) sekä täytettävä vastauspaperi
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut tietopaketin pääsiäisperinteistä.
Taidon ja käsityön teemaviikko aina sillä viikolla, johon osuu Taito-nimisten nimipäivä 14.4.
Valtakunnallinen tapahtumaviikko, joka nostaa esille suomalaista osaamista, taitoa sekä käsityökulttuuria ja muotoilua. Viikon tapahtumia organisoivat Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ja Teknisten aineiden opettajat – TAO r.y. eli näiden sivustoilta löytyy toteutettavia ideoita. Tee, osallistu, opeta ja koe käsityön ilo. Taitoliitto valitsee joka vuosi vuoden käsityötekniikan. Ensimmäisten teemavuosien tekniikat ovat olleet makramee, kirjonta ja kudonta. Vuoden käsityötekniikka 2020 on vuoleminen. Vahvikkeen Käsityöt.
Taidon ja käsityön viikolla on FaceBookissa omat sivut.
- Keskustelunaihe käsityötaidot, koulukäsityöt, käsityöammatit Vahvikkeen käsityökuvia
17.4. Kansainvälinen hemofiliapäivä
Hemofilia on verenvuototauti, joka johtuu veren puutteellisesta hyytymisestä. Perinnöllinen hemofilia yhdistyy monen mielessä kuninkaallisiin, sillä mm. Venäjän keisari Nikolai II:n nuorin lapsi Aleksei Romanov sairasti hemofiliaa. Aiemmin hemofilian hoito koostui kivun lievityksestä ja verensiirroista. Useimmille sairaus merkitsi ennenaikaista kuolemaa hallitsemattomien verenvuotojen vuoksi, mutta hoitomuodot ovat sittemmin huomattavasti kehittyneet. Tietoa hemofiliasta Suomen Hemofiliayhdistyksen sivuilta. sekä Duodecimin Terveyskirjastosta.
Keskustelunaihe Verenvuodon tyrehdyttäminen perinteisin konstein (ratamon lehdet, siankärsämö, rohtoraunioyrtti, raita),
Keskustelunaihe Katsotaan Vahvikkeen Terveys ja sairaus -aiheisia kuvia. Keskustellaan lääkkeiden ja hoitomenetelmien kehityksestä oman elämän aikana. Kun klikkaat valitsemaasi pientä kuvaa, se aukeaa. Klikkaamalla auki olevaa kuvaa mihin tahansa kohtaan, vaihtuu näkyviin seuraava kuva. Klikkaamalla kuvan ulkopuolelle, kuva häviää näkyvistä.
Eduskuntavaalit ja kuntavaalit ovat (aina) huhtikuussa selkovaaliesitteiden tilauslomake (jakelu keskeytetty vaalien ajankohdan muuttuessa) Ohjeet kotona äänestämistä varten
Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään 2023, 2027,
Kuntavaalit (vaaliohjeet ja aikataulut), 2025, 2029,
- Kansanedustajien nimistä muodostetut anagrammit ovat vaativaa aivojumppaa. Ne sopivat vaalien alla moniin tilaisuuksiin ja illanviettoihin. Kaikkiin ryhmiin ei puoluepolitiikka sovi edes näin nimien yhteydessä, ole siis hienotunteinen. Anagrammeja voi rakentaa Arrakin sivustolla. Anagrammeja kansanedustajista & Anagrammeja pääministeristä
- Selkosanomien vaaliteemanumero ilmestyy toukokuussa.
Lapsen suusta
Poliittinen elin on esimerkiksi pääministerin perna.
- Olli 6v.
18.4. Maailman kulttuuriperinnön päivä
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura vaalii suomalaista kulttuuriperintöä ja lisää tietoisuutta siitä. Tuottamallaan materiaalilla ja järjestämällään toiminnalla seura tukee osallisuutta, osallistumista ja yhteisöllisyyttä.
- Tutustutaan Suomen seitsemään maailmanperintökohteeseen: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Struven ketju sekä Merenkurkun saaristo. Nämä löytyvät Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Museoviraston verkkonäyttelystä (sivut 4 - 18). Huomaa aineistossa olevat QR-koodit, joita kannattaa avata.
- Kuvamuistiharjoitus Sitä sun tätä (5 -10 - 15 - 20 kuvaa) Tämä sopii katsottavaksi leveältä kuvaruudulta. Kun tulostat paperille, valitse asetuksista: Sovita paperille
18.4. Suomen aforismipäivä
Suomen aforismipäivää on vietetty vuodesta 2006 eli siitä lähtien, kun Suomen aforismiyhdistys täytti vuoden. Sami Feiringin kirja Lyhyesti sanomisen taide (kust. Avain 2014) on johdatus aforismin maailmaan.
- Ideoita aforismien käyttöön ryhmissä: Aforismit
- Aivojumppa Miten laulun sanat jatkuvat?
18.4. Kansainvälinen radioamatööripäivä
Radioyhteydet toimivat ilman rajoituksia yli rajojen ja matkaavat ympäri maailman. Radioaalloilla tapaamiset ovat mahdollisia, ja voidaan toimia suuressakin joukossa. Radioaallot voivat tuoda iloa ja hyvää mieltä. Moni radioamatööri harrastaa DX-kuuntelua eli vastaanottaa radiovastaanottimellaan kaukaisten radioasemien lähetyksiä ja raportoi kuuluvuudesta kirje- tai sähköpostitse lähetysasemalle sekä kerää niiltä saatuja vastauksia. Kansainvälinen radioamatööriunioni IARU on perustettu Pariisissa 18.4.1925. Unionilla on jäseninä yli 160 kansallista radioamatööriliittoa, myös Suomen Radioamatööriliitto ry. Radioamatööriliitto kuuluu 50 muun järjestön kanssa Vapaaehtoiseen Pelastuspalveluun, joka on organisoitua, johdettua ja viranomaisia tukevaa kansalaistoimintaa. Suurin VAPEPA:n työsarka valtakunnallisesti on kadonneiden henkilöiden etsinnät.
- Keskustelunaihe Radion merkitys tiedonvälityksessä: mitä radiosta kuuntelen, nettiradio, radio-ohjelmat ennen ja nykyään
- Maailman radiopäivää (UNESCO) vietetään 13.2. (Vahvike > Talvi) Myös sieltä löytyy tähän päivään sopivaa materiaalia
- Visailu Radion historia (15 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
Sydänviikko
Sydänviikkoa on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Siihen asti oli yli 30 vuotta vietetty Sydänsunnuntain juhlia. Nykyään painopiste on arjessa. Kirjastoihin, kauppoihin, apteekkeihin ja kauppakeskuksiin pystytetään tietopisteitä. Työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään erilaisia tempauksia. Suomen Sydänliiton sivustolta löytyy tutkimusnäyttöön perustuvia suosituksia sellaisen ruokavalion koostamisesta, joka sopii koko väestölle.
20.4. Ortodoksisen kalenterin mukaan Heikin nimipäivä. Heikki Harman eli Hectorin syntymäpäivä (s.1947)
- 5-12 minuutin pätkiä television suositusta sarjasta Heikki ja Kaija löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
- Keskustellaan suomalaisesta rocktähdestä, Hectorista ohje, selkoteksti, tehtävät, kuvat ja kuunnellaan hänen musiikkiaan.
- Ensimmäinen Helmi ja Heikki -sarjakuva julkaistiin 1930. Sarjakuvaa julkaistaan 35 eri kielellä. Suomen Kuvalehti alkoi julkaista sitä 1956. Monessa lehdessä sarjakuva ilmestyy nimellä Touhulan perhe. (kuvia netissä)
21.4. Maailman luovuuden ja innovaation päivä World Creativity and Innovation Day YK
Yhdistyneet kansakunnat juhlistaa maailman luovuuden ja innovaation päivää. Tänään kannustetaan käyttämään luovuutta ongelmanratkaisussa.
22.4. Kansainvälinen Maan päivä YK
Päivää on vietetty vuodesta 1970. Sen tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi.
Tänään voi järjestää toimintaa, joka liittyy roskien keräämiseen, kierrätykseen tai jäännösmateriaaliaskarteluun.
- Askartelu Oiva askarteluopas
- Metsäretki ja aarteenetsintä
- Vahvikkeen maantieto- ja luonnontietoaiheiset visat
23.4. Yrjön, Jirin, Jorin, Jyrin, Jyrkin ja Yrjänän nimipäivä
Pyhä Yrjö kuoli 23.4. vuonna 303. Siksi tänään on Yrjön nimipäivä (tunnettu laulu, jossa Pyhä Yrjö esiintyy).
Yrjön päivän ja Vilhelmiinan päivän 26.5. välissä karja laskettiin ennen ulos.
Ennen puhuttiin suviöistä, joilla tarkoitettiin Yrjön, Pertin ja Markun peräkkäisiä nimipäiviä.
Uskomus
Heinäyö (Yrjö) ennusti heinänkorjuuilmoja, viljayö (Pertti 24.4.) viljankorjuuilmoja ja Markun (25.4.) marjayö marjastusilmoja.
Jokaista pakkasyötä kohti uskottiin seuraavana kesänä tulevan yhdeksän hallayötä.
Millainen sää on Yrjön päivänä, niin sellainen on koko kevään.
Yökylmä Yrjönpäivänä tietää hidasta kesän tuloa.
23.4. Kirjan ja ruusun päivä
Kirjan päivää on vietetty vuodesta 1930 lähtien. Kirjakaupoissa järjestetään erilaisia tempauksia. Juhlapäivänä on pidetty yllä perinnettä, että miehet antavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Tapa liittyy keskiaikaiseen Pyhään Yrjöön. Legendan mukaan ritari Pyhä Yrjö surmasi lohikäärmeen, joka oli pistämässä poskeensa kauniin prinsessan. Kuolleen lohikäärmeen verestä versoi pensas täynnä tulipunaisia ruusuja, joista sankari poimi prinsessalle kauneimman. Pyhä Yrjö julistettiin Katalonian suojeluspyhimyksesi ja tämä on hänen juhlapäivänsä. Kukkia on käytetty palkintona Pyhän Yrjön päivän kirjallisuuskilpailuissa. Barcelonassa tänään on ystävänpäivä, joten lahjojen antaminen juontuu myös siihen. Vuonna 1995 UNESCO julisti Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.
- Tutustutaan äänikirjoihin ja Celian toimintaan
23.4. Kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä UNESCO
Tämä 1995 perustettu teemapäivä on omistettu kirjallisuudelle ja kirjailijoille, sillä ne ovat edistäneet ihmisyyden sosiaalista ja kulttuurista kehittymistä. World Book and Copyright Day on tänään, koska moni kirjailija on syntynyt tai kuollut 23.4.: William Shakespeare, Cervantes ja Inca Garcilaso de la Vega kuolivat 23.4.1616. Vladimir Nabokov, Halldor Laxness, Henry Fielding ja Manuel Mejía Vallejo ovat syntyneet 23.4. Tekijänoikeuksien päivä tekee tunnetuksi luovien alojen tekijänoikeuksia. Pieni C-kirjain ympyrän sisällä viittaa kopiointioikeuksien (copyrights) rajoituksiin: tekijänoikeudet ovat lain mukaan vain tekijällä (kuva >). Vahvikkeen Sanataide-laatikko.
Viikolla 19, Valtakunnallinen Leikkipäivä
Aikuisten ja lasten yhteisen Leikkipäivä-tempauksen tavoite on innostaa eri ikäisiä aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien.
- Järjestetään yhteistä tekemistä eri ikäpolvien kesken esimerkiksi etäyhteydellä tai ulkona.
- Leikkipäivällä on joka vuosi joku teema teema.
- Keskustelunaihe perinneleikit. Vinkkejä Perinneleikit -sivustolla. Elämää käsillä -projektissa on tuotettu Käsinkosketeltavat muistot Lapsuuden lelut ja leikit sekä Lapsuuden pelit pelaaminen ja leikkiminen.
- Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa on myös leikki-ideoita.
- Leikkipäivän 100 leikkiä. Leikkipankista löytyy melkein 1 000 leikkiä, joista valita.
- Katsotaan 17 min video, jolla Lotta ja Pappa tarinoivat leikkimisestä ja kertovat entisajan leikkiperinteistä.
- Katsotaan Finnan valokuvia leikeistä 50-luvulla.
- Vahvikkeen Lelu- ja leikkiaiheiset kuvat. Klikkaa mieleistäsi kuvaa, jolloin se suurenee. Kuvia voi sen jälkeen selata klikkaamalla esillä olevaa kuvaa. Kuvien tekstit
24.4. Koiranpäivä
Koiranpäivää on vietetty vuodesta 2007. Kennelliiton tavoitteena on tehdä Koiranpäivä tunnetuksi ja saada se virallisesti almanakkaan. Koiranpäivällä Kennelliitto haluaa muistuttaa "ihmisen parhaan ystävän" merkityksestä ja monenlaisista rooleista ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa. Koira voi olla kaverikoira, lukukoira (laatusuositus), poliisikoira, sotakoira, tullikoira, rajakoira, huumekoira, verijälkikoira, metsästyskoira, opaskoira, kuulokoira, avustajakoira, kasvatus- ja kuntoutuskoira, hypokoira, sylikoira tai tukikoira. Ihmishengen pelastaneesta koirasta tulee sankarikoira. Koirien nimipäiväkalenterissa on 659 nimeä: joukossa mm. perinteiset Ajo, Haukku ja Peni. Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy.
- Keskustelunaihe elämäni koirat. Koiran vaikutuksesta ihmiseen: Duodecim.
- Kaksi tulostettavaa kuvasarjaa: 16 kuvaa koiranpennuista ja 13 kuvaa ihmisen ja koiran ystävyydestä Koirakaverit
- Katsellaan Vahvikkeen koirakuvia
- Koiravisailu
Huhtikuun viimeinen viikko, Kansainvälinen rokotusviikko WHO
Rokotusten avulla luodaan suojaa tartuntatauteja vastaan. Monet taudit on saatu Suomesta hävitettyä kokonaan ja ne ovat käyneet muuallakin harvinaisemmiksi rokotusten ansiosta. Rokotukset ovat yksi menestyksekkäimmistä ja kustannustehokkaimmista terveystoimista. Maksuttomaan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu mm. MPR-rokote, joka suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta sekä niiden aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta. Samoin poliorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Se ehkäisee polioviruksen aiheuttamaa halvausoireista tautia. Pikkulapsille annetaan viitosrokote, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-bakteerin aiheuttamilta vakavilta infektioilta. Monet iäkkäät ihmiset ovat lapsena sairastaneet sellaisia rokkoja ja muita tauteja, joihin sen jälkeen on kehitetty rokotteita. Perustietoa rokotteista.
- Keskustelunaihe Kuinka lasten yleisiä tauteja hoidettiin ennen rokotuksia? Oletko sairastanut tuhkarokon ja hinkuyskän?
Huhtikuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen opaskoirapäivä
Huhtikuun viimeisenä keskiviikkona vietetään Kansainvälistä opaskoirapäivää. Päivän tarkoituksena on tehdä opaskoiratyötä tunnetuksi. Päivää on vietetty Suomessa ja maailmalla vuodesta 1991 lähtien. Tietoa opaskoirista Opaskoirayhdistyksen sivustolla.
Laki koe-eläintoiminnasta 1 §: ”Tämän lain tarkoituksena on varmistaa, että eläimiä pidetään ja käytetään koe-eläintoiminnassa vain tarpeellisista ja tärkeistä syistä. Lisäksi lain tarkoituksena on varmistaa, että eläimiä käytetään mahdollisimman vähäinen määrä ja että eläimille koe-eläintoiminnassa aiheutetaan mahdollisimman vähän kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa.”
24.4. Maailman NNKY-päivä
NNKY:n Maailmanliitto tukee naisia ja tyttöjä johtajuuteen, vahvistaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien toteutumista, kasvattaa vastuullisuuteen sekä tekee vaikuttamistyötä, jonka alueina ovat: naisiin kohdistuva väkivalta, naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys, hiv/aids, rauha ja oikeudenmukaisuus, naisten taloudellinen asema sekä kestävä kehitys. Ensimmäiset NNKY-yhdistykset aloittivat toimintansa Englannissa 1850-luvulla. NNKY:n Maailmanliitto (World YWCA) on perustettu vuonna 1894.
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Seurattavat lajit Tulosta Vihreän veräjän Kevätseuranta -ohjeita kävelylle mukaan.
- Väritä perhosia ja kuuntele samalla mielimusiikkiasi tai luonnonääniä. Tulosta mieleisesi perhonen tai kaikki 17 kpl.
- Väritä lintuja (16 erilaista)
- Seurataan Luontoliven sääksipariskunnan pesintää. Yhteyden voi pitää auki nettitv:n ruudulla aina, kun sieltä ei muuta seurattavaa tule.
25.4. Kansainvälinen vieraannuttamisen vastainen päivä, Markun nimipäivä
Teemapäivän tavoitteena on muistuttaa, että lapsella on oikeus sekä isään että äitiin.
Uskomus Jos Markun varpaita palelee, tulee kylmä kesä.
Lämmin Markun päivä tietää suotuisaa kesää.
- Väritä lapsia (16 kuvaa)
26.4. Maailman henkisen omaisuuden päivä YK/WIPO
Päivän on perustanut Patentti- ja rekisterihallitus yhteistyökumppanina WIPO (World Intellectual Property Organisation). Tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä.
- Keskustelunaihe keksinnöt: nappi, vetoketju, hakaneula,
juustohöylä, jääkaappi, astiankuivauskaappi, höyrykone, lentokone, Abloy-avain, Ksylitoli, AIV-rehu, muovi, puhelin ja älypuhelin, tietokone, internet, Suomi-konepistooli, sykemittari, rokotteet...
- Tähän päivään sopii kaikki luovan toiminnan tuokiot. Vahvikkeen Sanataide-laatikko, Käsityö-laatikko, Kuvataide-laatikko ja Musiikki-laatikko.
- Keskustelunaihe Millainen asumismuoto ja asuinympäristö olisi paras keksintö. Ideoidaan mukavan kodin teknologiaa, huonekaluja, tiloja, pihaa ym. jokapäiväiseen hyvinvointiin vaikuttavaa.
26.4.1865 Axel Gallén syntyi
Eräs Suomen merkittävimmistä taiteilijoista suomensi nimensä Akseli Gallen-Kallelaksi vähän yli 40-vuotiaana. Gallen-Kallelan elämän aikajana.
Axel Gallénin omakuva (>), kuivaneula ja viivasyövytys 1897. Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.
- Katsotaan Akseli Gallen-Kallelan maalauksia, luonnoksia ja piirustuksia Finnassa.
- Katsotaan Vahvikkeeseen tallennettuja Gallen-Kallelan töitä.
27. 4. Kansallinen Veteraanipäivä
Päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien Lapin sodan päättymispäivänä (27.4.1945). Veteraanijärjestöjä ovat Kaatuneitten Omaisten Liitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto sekä Tammenlehvän Perinneliitto. Tietoja veteraaneista löytyy reserviläisliiton sivuilta. "Jälkipolville siirrettäviä arvoja ovat vastuunkanto ja yhteisöllisyys, oikeudenmukaisuus ja velvollisuudentunto, kunnia ja isänmaallisuus, vapauden vaalinta ja välittäminen."
- Kuunnellaan Kaartin soittokunnan etäversio Veteraanin iltahuudosta, sanat Vahvikkeessa
- Katsotaan Suomen armeijan kuvia. Arkisto sisältää 160 000 sota-ajan valokuvaa syksyn 1939 ylimääräisistä harjoituksista Lapin sotaan saakka. Arkistossa on kuvia kotirintamalta, sotateollisuudesta, evakoista ja tapahtumista rintamalla.
- Isänmaallisten laulujen sanoja Vahvikkeessa
- Finlandia-hymni Suomen suurimman Virtuaalikuoron esittämänä Youtubessa
- Katsotaan Vahvikkeen sota-aiheisia kuvia. Kuva sotaveteraaneista kunniamerkkeineen.
28.4. Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivä YK/Kansainvälinen työjärjestö ILO
Päivää on vietetty vuodesta 2003 lähtien. Teemapäivä muistuttaa siitä, että kaikilla työntekijöillä on oikeus turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön. Hallitukset, työnantajat ja työntekijät itsekin voivat kukin osaltaan vaikuttaa asiaan. Ennaltaehkäisy on kaikkein tärkein periaate. Työturvallisuuskeskus on taho, joka edistää työn terveellisyyttä, turvallisuutta ja tuloksellisuutta.
- Lauletaan ammattiaiheisia lauluja: Vahvikkeen ammattilaulut, Tampereen musiikkikirjaston idealuettelo (77 sivua)
- Keskustelunaihe eri ammatit ja niiden muuttuminen (kuvia eri ammateista Vahvikkeen kuvakansiossa)
29.4. Valtakunnallinen senioritanssipäivä
Paikallisia senioritanssitapahtumia. Lisätietoa senioritanssista Ikäinstituutin sivuilla sekä Suomen kansainvälisen senioritanssin liitosta.
29.4. Kansainvälinen tanssin päivä
Kansainvälistä tanssin päivää vietetään vuosittain tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä. Tanssin päivän juhliminen on saanut alkunsa Suomessa vuonna 1981 ja se laajeni kansainväliseksi Suomen Kansallisbaletin tanssijan Doris Laineen (kuvia Finnassa) aloitteesta. (Kuva cc by 4.0 Kuvasiskot, 50-luku, Museoviraston Musketti Kokoelma, Finna>)
- Askarrellaan mobile Tanssijat varjokuvina tai vaatetetaan tanssijat tauluiksi.
30.4. Kansainvälinen jazz-päivä YK
Yhdysvalloissa 1800-luvulla syntynyt Jazz saapui Suomeen 1920-luvulla. Jazz sisältää paljon improvisaatiota. Tyypilliset soittimet ovat saksofoni, klarinetti, trumpetti, vetopasuuna, kontrabasso, rummut ja piano. Jatsityttö oli musiikkikabaree 20-luvun Helsingistä. Mm. Dallapé on levyttänyt Jatsitytön. Louis Armstrong (kuva) oli kuuluisa jazz-muusikko.
”Jatsata saa siellä aina, arkena ja sunnuntaina
kahviloissa siellä löytää jatsityttö tiensä pöytään.
Alussa voi vastustella ’ei ei ei’.
Myöhemmin hän kuiskaa mulle: ’Hem till mig.’”
- Valter Eloranta: Ilta Viipurissa
Vuonna 1966 Porissa kokoontui 600 jazzin harrastajaa. Kesällä 2010 Pori Jazz festivaalilla kävi 162 000 henkilöä. Jazzin suomalainen historia Pori Jazzin sivustolla (klikkaa vuosilukuja sivun reunassa).
TOUKOKUU kulttuurivuosikellon toukokuu
Kulttuurikaari -verkoston kokoamia vinkkejä ikäihmisten virtuaalisiin kulttuuri- ja liikuntaelämyksiin (10 sivua ideoita)
Kevätkesän toimintaideoita Ideakansiossa s. 24-32. Vihreän Veräjän luontoideoita toukokuulle (6 sivua)
Toukokuu on Euroopan aivokuukausi, jolloin kiinnitetään huomiota muistiin, migreeniin, neurologisiin ongelmiin yms. Tapahtumaideoita löytyy Aivoliiton, Muistiliiton, Suomen Aivosäätiön, Suomen Migreeniyhdistyksen ja Aivovammaliiton sivuilta.
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään toukokuussa 2021 Riiassa, Latviassa ja 2022 Suomessa.
Europarlamenttivaalit ovat toukokuussa 2024, 2029
1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä
Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen lisäksi ylioppilaiden sekä kevään karnevaalijuhlana. Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneestä katolilaisesta abbedissasta, Pyhästä Valburgista, joka on muun muassa merenkulkijoiden ja maanviljelijöiden suojeluspyhimys. Hän oli Englannin ja Saksan ensimmäinen naiskirjailija ja toimi myös luostarin johtajana. Vapun historiaa YLE:n sivulla (+ 1min video)
Kynnöt aloitettiin ennen Vapun päivän tienoilla.
Vapputilaisuuksien mainospohjia Vahvikkeessa (esimerkkikuva >).
- Vietetään yhdessä iloista vappua hattu päässä säässä kuin säässä.
- Tarinoita ja muistoja vappujuhlista elämän varrelta. Vappuperinteitä: ilmapallot, sima, serpentiini, tippaleivät ja munkit, nakit ja perunasalaatti, ylioppilaat YO-lakki päässä, patsaiden lakittaminen, vapputori
- Aivojumppa Vappuvisailu
- Kaikenikäisille ja -kuntoisille hauskaa
sisältöä yhdessäololle löytyy ennustuskorteista Keikkuva keväinen ennustus
- Leikkimielistä valokuvausta; otetaan hauskoja kuvia kerhokavereista. Ota mukaan asusteita, hattuja, peruukkeja, helmiä, laukkuja jne. mitä kotoa löytyy.
- Vappu ja karamellit sopivat yhteen. Klassikkokarkkikortit on osa Salmiakki -selkoaineistoa, (ohje, selkoteksti, tehtävät)
- Vanhoja vappukuvia Helsingistä
- Vahvikkeen kevätlauluja
- Ryhmärengin vappujuttuja
- Vappuaiheinen Pulmapolku sisälle tai ulos. Reitistä voi piirtää kartan ja merkitä rastit siihen tai reitin voi viitoittaa serpentiinillä tai ilmapalloilla siten, että seuraava rasti näkyy aina edelliseen pisteeseen. Tehtävien ratkaisut
3.5. Sananvapauden päivä YK
YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Tätä teemapäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Sananvapaudessa on kyse sekä oikeudesta julkaista tietoja että lukijoiden oikeudesta saada tietää. Lehdistön tehtävä on puolustaa ja toteuttaa sananvapautta sekä toimia kansalaisten vaikutuskanavana, mielipide- ja keskustelufoorumina. Sananvapauspykälä Suomen perustuslaissa ja Journalistiliiton ohjeet
Toukokuussa Maksaviikko
Maksalla on satoja tehtäviä. Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti. Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, ylipainoisista joka kolmannella. Alkoholimaksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Liitto julkaisee viikon aikana tiedotteita rasvamaksasta, naisen maksasta ja alkoholin vaikutuksesta maksaan. Vuosi 2017 oli Munuais- ja maksaliitossa ikääntymisen teemavuosi. Julkaisuja.
- Keskustelunaihe Syötävät sienet ja myrkylliset sienet, lääkkeiden oikean annostelun ja määrävälein tapahtuvan tsekkauksen merkitys, elinluovutukset, maksalle terveellinen ravinto, veden juominen
4.5. Liikuta minua -kampanja, Ruusun nimipäivä
Usean järjestön alulle panema kampanja haastaa yhteisöjä luomaan keväisen vapaaehtoisen ja omaehtoisen tapahtuman Ruusun päivänä 4. toukokuuta tai Kukan päivänä 13. toukokuuta (tai muuna sopivana keväisenä päivänä). Liikuta minua -kampanjaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Toteutukseksi sopivat esim. talkoot, ulkoilemista naapurin tukena tai porukalla, grillijuhla, pop up -tapahtuma, kiitostilaisuus. Vahvikkeen jumppaohjeita.
- Tehdään mieli ry:n Hyvän mielen tehtäviä yksin, yhdessä ja kaveria kannustaen: Hyvän mielen tehtäviä 1 & Hyvän mielen tehtäviä 2 & Hyvän mielen tehtäviä 3. (kuva >)
- Ikäinstituutin Luontoelämysbingo
Maailman astmapäivä World Asthma Day
Hengitysliiton sivuita löytyy tietoa astmasta ja allergiasta. Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus. Sen oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Suomalaisista noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 - 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jotka ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Allergia- ja astmaliitto
- Keskustelunaihe Siitepöly (valtakunnallinen siitepölytiedotus), katupöly ja hengityssuojaimet, ilmaa puhdistavat viherkasvit, vesipulloon puhaltaminen (Terveyskirjaston ohjeet), Kansallisen allergiaohjelman omahoito-ohjeet astmaan, eläinpölyallergia, allergiaan ja astmaan liittyviä apuvälineitä (ohjevideoita), siedätyshoito
5.5. Kansainvälinen käsihygieniapäivä
Maailman terveysjärjestön (WHO) vuosittainen kampanja muistuttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisia käsihygienian merkityksestä terveydenhuollon laitoksissa. Hyvä käsihygienia on yksi tehokkaimmista keinoista torjua mikrobitartuntoja ja ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita (esim noro ja MRSA). THL
- Käsi- ja aivojumppa
- Päivän askarteluksi sopii itsetehdyt saippuat. Askarteluliikkeet myyvät saippuamassaa ja -värejä. Silikonisia leivosmuotteja voi käyttää myös saippuoiden valamiseen. Lisäksi tarvitaan kattila massan sulattamiseen. Haluttaessa massaan voidaan lisätä kuivia kukanterälehtiä, kookoshiutaleita, kahvijauhoa, hunajaa ja/tai eteerisiä öljyjä.
5.5. Kansainvälinen kätilöpäivä
Päivän tavoitteena on juhlistaa kätilöiden työtä ja vaikuttaa päättäjiin, jotta ymmärrys laadukkaaseen terveydenhuoltoon panostamiseen niin kätilöiden kuin myös sairaanhoitajien työn arvostamisen kautta lisääntyisi. Kansainvälisen Kätilöliiton mukaan ”Kätilön on kyettävä ohjaamaan, hoitamaan ja neuvomaan tarpeen mukaan naisia raskauden, synnytyksen ja lapsivuoteen aikana, hoitamaan synnytyksiä itsenäisesti omalla vastuullaan ja hoitamaan vastasyntynyttä ja imeväisikäistä lasta. Siihen kuuluvat ennalta ehkäisevät toimenpiteet ja hoito, poikkeavuuksien havaitseminen joko äidissä tai lapsessa, lääkärin avun hankkiminen ja hätätoimenpiteiden suorittaminen silloin, kun lääkärin apua ei ole saatavilla. Kätilöllä on tärkeä tehtävä terveysneuvojana ja kasvattajana.” Suomen ensimmäinen kätilöyhdistys on perustettu 1898 ja Suomen Kätilöliitto 1919. Vuodesta 1982 alkaen kätilöiden edunvalvontaa on hoitanut Tehy ry.
- Keskustelunaihe kätilön työ ennen ja nyt, äitiyspakkaus,
- Katsotaan vauvojen kuvia (Vahvikkeen lapsikuvien joukosta) ja keskustellaan syntymään ja vauvan hoitoon liittyvistä asioista
6.5. Kansallinen mökkipäivä
Kansallinen mökkipäivä liittyy Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaan. Päivää vietettiin ensimmäisen kerran 2016. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä eli niissä on kiinni merkittävä osa suomalaisten varallisuudesta. Mökkeily työllistää välillisesti yli 60 000 suomalaista. Kansantaloudellinen merkitys on suuri: se lisää paikallisten palveluiden käyttöä sekä maaseudun elinvoimaisuutta. Mökkipuuhastelu ja uiminen pitävät kuntoa yllä. Mökillä ollaan vihreän luonnon keskellä, mikä rauhoittaa, virkistää ja elvyttää.
6.5. Kansainvälinen Älä laihduta -päivä
Päivää on järjestetty vuodesta 1992. Suomessa Älä laihduta -päivän on lanseerannut Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry eli nykyinen Syömishäiriöliitto SYLI ry. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2010. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä oman itsensä ja kehonsa hyväksymisestä. Tavoitteena on kehopositiivisuus - ei yletön herkuttelu. Tänään on tarkoitus tehdä kaikenlaista kivaa niin, että huomio ei ole vatsamakkaroissa vaan kaikissa itselle mieluisissa tavallisen elämän kiinnostavissa jutuissa.
- Keskustelunaihe Mistä kaikesta tekemisestä tykkään ja nautin? Apuna voi käyttää Tulemme tutuiksi -kortteja tai mieli ry:n Mitä sinulle kuuluu? -kortteja tai Mikä meitä yhdistää? -kortteja
8.5. Saima Harmajan syntymäpäivä
Saima Harmaja (8.5.1913-21.4.1937) on yksi Suomen rakastetuimmista runoilijoista. Hän kuoli vain 24-vuotiaana, mutta ehti kirjoittaa neljä runokokoelmaa. Hänen aiheitaan olivat luonto, rakkaus, sairauteen liittyvä toivo ja epätoivo, hengelliset aiheet sekä kuoleman mysteeri. Runoja (6 sivua)
(Kuva cc Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Pietisen kokoelma, 1931, Finna)
- Vahvikkeen Runot ja lorut
- Keskustelunaihe vanhat värssyt, ystävä- ja muistokirjat Värssyjä (24 kpl)
- Muistellaan, mitä runoja osataan ulkoa, milloin ja mitä varten ne on opeteltu.
- Tehdään uusi runo Saima Harmajan runosta Aamu
- Tutustutaan Saima Harmajan elämään. Kaksi kirjaa Saima Harmajasta: Kaarina Helakisan (1978) Saima Harmaja: legenda jo eläessään. WSOY ja Päivi Istalan (toim. 2007) Saima Harmaja, runoilijoista runoilijoin. WSOY.
- Keskusteluaihe lempirunoilijat
6.-15.5.Valtakunnallinen pyöräilyviikko
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa on järjestetty vuodesta 1990 lähtien.
Pyörällä kaiken ikää on kansainvälinen kansanliike, jonka ovat Suomessa käynnistäneet Pyöräliitto ja Ikäinstituutti. Pyöräluotsi on vapaaehtoistoiminnan muoto. Käytettävissä on 30 kaupungissa 45 taksipyörää (kuva > Pyöräliitto/ Tiina Puputti/ Pyörällä kaiken ikää). Riksapyöräilyssä eli taksipyöräilyssä kaksi henkilöä istuu kyydissä ja pyöräluotsi polkee sähköavusteista pyörää (kuvia). Ikäinstituutti kouluttaa pyöräluotseja.
Tällä viikolla on hyvä järjestää yhdessä ulkoilua kaikenlaisilla pyörillä liikkuvilla kulkuneuvoilla, myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla. Kannattaa organisoida pyöränhuoltopiste, jossa tarkistetaan välineiden kunto, täydennetään ilmat ja voidellaan tarvittavat osat.
Kuntopyöräilyä voi harrastaa myös virtuaalipyöräilynä. Se tarkoittaa pyöräilyä paikoillaan olevalla pyörällä ja samanaikaista reitin seurantaa virtuaalilaseilla tai edessä olevalta näytöltä. Näin voi pyöräillä metsäpolkuja tai kaupunkireittejä turvallisesti. Kuntopyörän sijoittaminen talvipuutarhaan tai ikkunan eteen on motivoivampaa kuin kuntosalissa pyöräily.
- Puhetta pyöräilystä -aineisto: lukemista, kuvia ja kysymyksiä
9.5. Eurooppa-päivä
Eurooppa-päivänä juhlitaan EU:n saavutuksia ja yhtenäisyyttä ja muistetaan 9. toukokuuta 1950 annettua Schumanin julistusta. Se oli kunnianhimoinen suunnitelma pysyvän rauhan turvaamiseksi sodan jälkeisessä Euroopassa, ja sen pohjalta syntyi ajan myötä nykyinen Euroopan unioni.
- Visailu Tunnistatko maat Erotatko, mitkä näistä ovat eurooppalaisia valtioita?
- Keskustelunaihe Euroopan unioni. Miten Eurooppa voi ja mitä sille kuuluu? Eurooppa ennen ja nyt. Eurooppatiedotus
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Tänä vuonna teemana on joutomaat. Seurattavat lajit
- Jatka luontolauseita
43 lausetta, joihin keksitään luovasti jatkoja. Valitse vain osa tai tee tehoaivojumppa ja täydennä kaikki lauseet.
Maailman muuttolintujen päivä YK/UNEP
Maailman muuttolintujen päivää (World Migratory Bird Day) on vietetty vuodesta 2006 alkaen. Tarkoitus on nostaa esiin muuttolintuja koskevaa tietoa. Tänään järjestetään eri puolilla maailmaa muuttolintuihin ja niiden elinympäristöön liittyviä tapahtumia ja lintubongausretkiä. Ensimmäiset muuttolintujen päivän tapahtumat järjestettiin vuonna 2006 Keniassa. Kuvassa oikealla peippo.
- Katsotaan Vahvikkeen Lintujen kuvia (tekstit).
- Väritetään lintukuvia: Väritä lintuja 1. Biologian ja kuvataiteen opettaja Markku Yli-Erkkilän neljäs lintuaiheinen värityskirja sisältää pihojen ja puutarhojen muuttolinnut (Kesäntuojat, 32 sivua, 19 lintulajia).
Äitienpäivää edeltävä lauantai, Lapsettomien lauantai
Lapsettomien yhdistys Simpukka on vuodesta 1993 lähtien järjestänyt Lapsettomien lauantain aina äitienpäivää edeltävänä päivänä.
Toukokuun toinen sunnuntai, Äitienpäivä
Nopea tapa juhlistaa tavallista kahvipöytää juhlapäivänä on työntää pulliin pystyyn hammastikkuihin liimatut pienet suomenliput (myynnissä myös valmiina).
Hyvä lahja äidille ja isoäidille, jotka tarvitsevat opastusta tietokoneenkäyttöön, on tähän tarkoitukseen suunniteltu lahjakortti.
Tulosta äitienpäiväkortteja. Kukkia (29 kpl) itse tehtyihin äitienpäiväkortteihin ja somisteisiin ja lisää lisää kukkia (22 kpl).
- Muistellaan äidin neuvoja ja elämänohjeita.
- Kevätlaulujen aika. Kevätaiheisia runoja Runoston sivustolla.
- Lauluja äidille 1929-1952 (=tarinaa 25 äitiaiheisesta laulusta ja äitienpäivän historiaa).
- Äitienpäivän historiaa YLE:n Areenassa (+video 1min)
10.5. Kansainvälinen AVH-päivä
AVH -sairauksia ovat aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA. Aivoliitto kannustaa suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Tavallisimmat oireet ovat kasvojen toisen puolen roikkuminen ja puheen puuroutuminen. Toisen puolen kädestä ja jalasta katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä.
10.5. Unelmien liikuntapäivä
Unelmien liikuntapäivä on Olympiakomitean koordinoima päivä. Tänään kaiken ikäisiä ja kaiken kuntoisia kansalaisia kannustetaan kaikenlaiseen liikkumiseen. Kannustetaan muita, jaetaan hyväksi koettuja tapoja liikkua poikkeusoloissa ja haastetaan yhdessä koko Suomi liikkumaan! Kysy iäkkäältä ihmiseltä, miten hän tänään haluaisi liikkua ja toteuta kaikki toteutettavissa olevat ehdotukset. Joku voi unelmoida 10 minuutin lenkkiseurasta.
- Vahvikkeessa esiteltyjä liikuntamuotoja ja jumppaohjeita
- Järjestetään liikkumistapahtuma: Vinkkejä
10.5. Maailman SLE-päivä
SLE eli Systeeminen Lupus Erythematosus on autoimmuunisairaus, jota sairastaa Suomessa yli 1500 ihmistä. Maailman lupuspäivän tarkoitus on levittää tietoisuutta sairaudesta. Tiedote
12.5. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä
Suomalaisuuden Liitto on perustettu J.V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä 12.5.1906. Se on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on herättää ja vahvistaa kansallista tietoutta ja ajattelutapaa, sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria. Suomalaisuuden liitto vaalii suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajattelutapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.
(J.V. Snellmanin autogrammmikuva (>) Daniel Nyblinin kuvaamana 1877 – 1881 Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.)
- Miksi J. V. Snellman on suomalaisuuden päivän merkkihenkilö? Muistellaan kansallisfilosofin elämää ja vaikutusta Suomen kehittymiseen. Snellmanista tietoja YLE:n sivulla (+ 1 min video)
- Visailu Tunnetko Suomen kansallissymbolit
12.5. Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä
Florence Nightingalen syntymäpäivänä juhlistetaan vuosittain sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on viettänyt tätä päivää vuodesta 1965. Florence Nightingale syntyi 1820, joten 2020 siitä tulee kuluneeksi 200 vuotta.
- Keskustelunaihe entiset ja nykyaikaiset hoitovälineet, hoitajien työasut ennen ja nykyään, saattohoito, geriatria, hoitajan kello, lääkehoito ja lääkkeetön hoito
12.5. Maailman fibromyalgiapäivä
Suomessa tätä teemapäivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen. Tavoitteena on tehdä fibromyalgiaoireyhtymää tunnetuksi ja vaikuttaa sairastavien palveluihin. Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta.
Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40. päivänä pääsiäisestä eli Kristuksen ylösnousemisesta hänen taivaaseen astumisensa muistoksi (ev.lut., ortodoksit). Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, neljäskymmenes päivä siitä laskien on aina torstai. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, joten myös helatorstain ajankohta vaihtelee välillä 5. toukokuuta – 2. kesäkuuta.
Helatorstai on yksi Suomen 11:stä arkipyhäpäivästä.
13.5. Kukanpäivä eli Flooran päivä oli ennen Suomessa ylioppilaiden juhlapäivä (nykyään Vappu). Vuonna 1848 Kukanpäivän tapahtumassa esitettiin ensimmäisen kerran JL Runebergin ja Fredrik Paciuksen Maamme-laulu (sanat ja soinnut).
- Väritä pitsikukkia
- Amerikkalaiset viettävät tänään kansallista hedelmäcocktail-päivää. Suomalaisen kukanpäivän juhlistamiseen sopii mainiosti tehdä ja nauttia hedelmäsalaattia ja tutustua johonkin sellaiseen hedelmään, jota ei ole aiemmin maistanut.
15.5. Kansainvälinen perhepäivä YK
Vahvikkeen Kuvapankissa on lasten (kuvatekstit), äitien (kuvatekstit) ja isien (kuvatekstit) kuvia.
- Luetaan yhdessä lasten suusta kommentteja, koevastauksia ja sananselityksiä.
- Mukavaa yhteistä tekemistä löytyy mm. Vahvikkeen Pelit-laatikosta, Ikäpolvet-laatikosta sekä erilaisista tulostettavista juttelukorteista.
- Tänään viihdytään ruuan ääressä, joten aivojumpan aiheeksi sopii Ruokien tavut sekaisin.
15.5. - 21.5.2017 oli Kannustuksen teemaviikko
Tasavallan presidentin kannustusryhmä-kampanja tähtäsi siihen, että 100-vuotiaassa Suomessa pidetään kaikki mukana eikä minkään ikäistä kiusata. Aihe sopii tällekin vuodelle.
- Keskustelunaihe Kuka kannusti minua,
kun sitä tarvitsin? Minkälaisilla sanoilla, eleillä ja teoilla toista voi kannustaa? Keitä minä kannustan?
- Kukkakortit positiivisen palautteen antamiseen
- Sinä se olet kuin...-kortit kannustavan palautteen antamiseen
16.5. Kansainvälinen valon päivä YK
Tätä päivää on vietetty Unescon yleiskokouksen päätöksen mukaan keväästä 2018 lähtien. Ideana on, että tiede, teknologia, taide ja kulttuuri voivat auttaa saavuttamaan Unescon tavoitteita – koulutusta, tasa-arvoa ja rauhaa. LUMA-keskus Suomi (LUMA = LUonnontieteet + MAtematiikka) kannustaa kaikkia kansainvälisen teemapäivän viettoon.
16.5. Kansainvälinen esteettömyyspäivä
Tämä päivä on sisällytetty Invalidiliiton Helppo liikkua -viikkoon (ks alla 19.-23.5).
16.5 Kansainvälinen keliakiapäivä
Suomessa keliakiaviikkoa vietetään syyskuun alussa, mutta kansainvälinen keliakiapäivä on tänään. Tietoa keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta Keliakialiiton sivustolla.
16.5. Kansainvälinen poikien päivä
Bongaa päivä pihalla
BirdLifen ideoiman päivän tarkoitus on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä lähtemättä mihinkään kauemmaksi. Tänään lasketaan, kuinka monta lintulajia kodin tai mökin pihapiiristä löytyy. Havainnointialue on ympyrä, jonka säde on 100 metriä. Havainnointiaikaa on aamuviidestä klo 17 saakka. Osallistua voi silloin, kun itselle sopii – vaikka satunnaisella havainnoinnilla puutarhatöiden lomassa. Tulostettava lajilista,
Toukokuun kolmas lauantai, Kansainvälinen ravintolapäivä
Kuka tahansa voi tänään laittaa myyntiin omia syötäviä tuotoksiaan. Suomessa ravintolapäivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen toukokuussa. Maailmalla sitä vietetään kolmen kuukauden välein.
- Keskustelunaihe ruokatottumukset, perinneruuat, ruuanlaitto ennen ja nykyään, gourmetherkut ja yhdessä ruokailemisen mukavuus
- Maistellaan hyviä ruokia ja katsellaan ruoka-aiheisia kuvia. Marttojen reseptejä. Voimaa ruuasta -lehtiä on luettavana netissä.
- Järjestetään Pop-up-kahvila.
Toukokuun kolmas sunnuntai, Kaatuneiden muistopäivä
Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940, että toukokuun kolmatta sunnuntaita vietetään ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.” Päivää vietetään kaikissa Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi ja kunniaksi. Kaatuneiden muistopäivän perinteisiin kuuluu sankarihaudoilla vieraileminen.
17.5. Maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivä YK
Tätä YK:n teemapäivää on vietetty vuodesta 1969 lähtien. Päivä on valittu siksi, että Kansainvälinen televiestintäliitto ITU perustettiin 17.5.1865. ITU koordinoi televiestintäverkkoja ja -palveluja, jakaa radiotaajuuksia ja standardoi sekä organisoi puhelinverkkokäytäntöjä niin, että ulkomaanpuhelut ovat mahdollisia.Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa vinkkejä ja linkkejä tietotekniikan käyttöön.
SeniorSurfin opastusmateriaalia
17.5. Hiski Salomaan syntymäpäivä
Hiski Salomaa oli suomalaissyntyinen kuplettilaulaja ja lauluntekijä, jonka alkuperäinen nimi oli Hiskias Möttö ja alkuperäinen ammatti räätäli (1857 – 1957). Hiski muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1908. Hänen laulujaan ovat mm. Lännen lokari, Tiskarin polkka, Vapauden kaiho, Iitin Tiltu, Auvisen akkahommat, Talvella maa on valkoinen, Aatetta päähän.
- Tutustutaan Hiski Salomaan elämään ja tuotantoon. Ylen Elävässä arkistossa voi kuunnella Hiskin lauluja.
18.5. Kansainvälinen museopäivä, Erkin nimipäivä
Herne kylvetään peltoon Erkin päivän aikoihin. Se voidaan esikasvattaa sisällä.
Uskomus
Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää.
Kylmä ilma Erkinpäivänä tietää hyvää kesää.
Museoviikkoa on Suomessa järjestetty vuodesta 1998. Monet museot järjestävät ohjelmaa myös Museoiden yönä. Viikon tapahtumia voivat olla mm. näyttelyiden avajaiset, luontoretket, teemaopastukset tai tutkimusmatkat. Vahvikkeen Muistelu-laatikon kautta löytyy museoiden digitaalisia kuvia, videoita ja muita aineistoja.
Helppo liikkua -viikko
Invalidiliitto järjestää vuosittain toukokuussa Helppo liikkua -viikon. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat teemaviikon keskeistä sisältöä. Tarkempi teema määritellään vuosittain erikseen. 2021 teemana on esteetön pysäköinti ja esteettömien pysäköintipaikkojen luvanvarainen käyttö. Teemaviikon toteutuksessa on mukana Invalidiliiton jäsenyhdistyksiä ja muita yhteistyökumppaneita. Helppo liikkua -viikkoon sisältyvät myös kansainväliset esteettömyys- ja saavutettavuuspäivät.
- Keskustelunaihe Arvioidaan oman ympäristön tai jonkin liikkeen esteettömyyttä ja saavutettavuutta Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen arviointilomakkeen tai Invalidiliiton muiden tarkistuslistojen avulla.
20.5. Maailman mehiläistenpäivä Word Bee Day
Mehiläisillä on ollut oma päivä vuodesta 2016 alkaen. Päivä on 20.5. siksi, että kevät on tärkeää aikaa mehiläispesän kehityksen kannalta ja mehiläistarhauksen yksi uranuurtaja, 1700-luvulla elänyt Anton Janša, syntyi 20. toukokuuta. Mehiläishoitoyhdistykset, yksittäiset tarhaajat ja jotkut puutarhurit järjestävät tänään tapahtumia. Mehiläisten suorittama pölytys on välttämätön monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle. Omena, vadelma, musta- ja punaherukka, apila ja rypsi tarvitsevat mehiläispölytystä tuottaakseen runsaan ja tasalaatuisen sadon. Myös metsämustikka, puolukka ja lakka hyötyvät mehiläisten läheisyydestä. Ilman mehiläisiä pensasmustikoita ei tule lainkaan. Mehiläiset torjuvat mansikan, vadelman ja omenan tauteja biologisesti ja samalla marjasadon laatu ja säilyvyys paranevat.
- Katsotaan videoita hunajan tuotannosta. Ylen Elävässä arkistossa on tietoa ja kolme videota Mehiläistarhaus on hunajaista työtä (4 min + 2 min + 20 min).
- Maistellaan ja vertaillaan eri kasveista valmistettuja hunajia.
- Tarjoillaan jäätelöä, jonka päälle valutetaan juoksevaa hunajaa.
- Rakennetaan hyönteishotelli
Toukokuun kolmas keskiviikko, Valtakunnallinen kalastuspäivä
Tänään voi järjestää sillimaistiaisia, luontovideoiden katsomista, kalastusvälinenäyttelyitä, veneretkiä, tunnistusvisailuja kalojen kuvista. Kalatalouden keskusliitolla on myynnissä kalamuistipeli ja pelikortit, joissa on von Wrightin ja Sundmanin taidokkaasti piirtämät kalankuvat (myös venäjänkielisenä). Kalatalouden keskusliitolla on myös paljon videoita kalan käsittelystä. Luontoportin sivuston avulla pystyy tunnistamaan eri kalalajeja tuntomerkkien perusteella ja sivustolla on 90 kalalajin kuvat ja kuvaukset.
- Vinkkejä kala-aiheisen keskustelun virittelyyn: Keskustelua kalastuksesta. Vahvikkeen kalastusaiheisia kuvia.
- Kalastusaiheista aivojumppaa voi järjestää seuraavilla tavukorteilla: Kalalajit ja Kalastusvalineet. Erilaisia tavupeliohjeita löytyy Vahvikkeen Aivojumppa-laatikosta.
- Kalastussanonnoilla aivojumppaa ja jutunjuurta: Kalastussanonnat
- YLE:n Elävän arkiston videoita: Rysällä lahnaa ja saalis savustumaan (8 min), Vaasan torilla syksyllä 1933, kun kalastajat rantautuivat lasteineen (4 min),
- Kuvamuistiharjoitus kalastustarina Katsele kuvia 1 minuutti ja paina ne mieleesi. Tarinan rakentaminen kuvista helpottaa muistamista. Käännä paperi nurin ja koeta muistaa kaikki kuvat.
Sananlasku
Kala kauniina pitävi, veden vilja virkeänä.
Maailman Saavutettavuuspäivä
Saavutettavuuspäivää on vietetty vuodesta 2010 lähtien. EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttää, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja. Hankintalaki velvoittaa huomioimaan saavutettavuuden ja esteettömyyden julkisissa hankinnoissa. Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Se sisältää saavutettavuusdirektiivistä tulevat vaatimukset ja sääntelyä digitaalisten palvelujen tarjoamiseen. Saavutettavuuden tietopankki
21.5. Kansainvälinen talonpojan päivä
Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yli 70 vuotta tukenut talonpoikaista kulttuuriperintöä, johon kuuluu mm. kansanrunous, kansatiede ja Suomen kulttuurihistoria. Säätiön tarkoituksena on edistää vanhan talonpoikaiskulttuurin kaikinpuolista tutkimista, sen aineiston keräämistä sekä aineistojen ja tutkimusten julkistamista, ja toiseksi herättää nuorissa kiintymystä vanhaan kansankulttuuriin ja esi-isien työhön sekä edistää uutta talonpoikaiskulttuuria.
- Katsotaan Vahvikkeen Maatila-aiheisia kuvia (näiden kaikkien kuvien tekstit)
21.5. Kansainvälinen kulttuurisen monimuotoisuuden päivä YK
Päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Tavoitteena on tutustua muihin kulttuureihin, lisätä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua.
22.5. Luonnon monimuotoisuuden päivä YK luontokuvia (kuvatekstit)
Toimintaideoita Vahvikkeen Luonto-laatikossa: videolinkkejä, luonnon seuraamiseen liittyviä ideoita, peli- ja askarteluideoita ym.
Suomen luonnonsuojeluliiton luontopolkuopas.
50 päivää pääsiäisestä, Helluntai
Helluntai on aikaisintaan 10. toukokuuta ja viimeistään 13. kesäkuuta. Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä (ev.lut., ortodoksit). Sitä tiedetään juhlitun ainakin 200-luvulta lähtien. Helluntaita vietetään aina sunnuntaina; seitsemän viikkoa pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain eli Kristuksen taivaaseen astumisen jälkeen. Sana helluntai tulee muinaisruotsin sanoista hælgho dagher ’pyhät päivät’. Uusi testamentti kutsuu helluntaiksi Siinailla tapahtuneen lain antamisen muistojuhlaa. Helluntaita kuvaavat Pyhän Hengen vertauskuvat kyyhkynen ja liekki. (Pyhän Kolminaisuuden päivä on viikon kuluttua helluntaista. Sen vietto sai alkunsa 1100-luvulla Englannissa.)
Sanontoja
Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä.
Jos ei ole heilaa helluntaina, niin juhannuksena on jono.
Kun on heila helluntaina, niin on heila koko vuoden.
Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina (25.1.), kylmä viima kynttelinä.
Etelä- ja Lounais-Suomessa on helluntaita edeltävänä lauantaina poltettu helavalkeita. Kuuluisin kansanperinteen kevätjuhla on Sääksmäen Ritvalan helkajuhla (kuva). Koivuissa on lehdet jo niin isoja, että vihtojen ja vastojen teko on mahdollista. Vanhaan perinteeseen kuuluu helluntaisauna (saunakuvia), jossa vihdotaan tuoreilla vastoilla. Jos vastojen tekeminen ei ole mahdollista, voi koivusta riipiä vähän lehtiä kuuman veden joukkoon, niin voi nauttia kesän tuoksusta.
21. - 22.5.2022 Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Seurattavat lajit
24.5. Euroopan kansallispuistopäivä
Euroopan kansallispuistopäivä on Euroopan suojelualueliiton EUROPARCin aloittama perinne. Kansallispuistopäivää vietetään sadoissa puistoissa kautta Euroopan siksi, että Euroopan ensimmäiset yhdeksän kansallispuistoa perustettiin 24.5.1909. Suomen kansallispuistot (videoita). Vahvikkeen sisältämää kirjallisuutta luonnosta ja sen vaikutuksista.
Toukokuun viimeinen keskiviikko, Maailman MS-päivä
Neuroliitto toimii multippeliskleroosia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Se organisoi tänään tapahtumia. Paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia tempauksia kuten pyörätuolitanssia, estettömyysratoja, luentoja, karkkeja, tietoiskuja.
28.5. Kansainvälinen selkokielen päivä
Päivää vietetään ensimmäistä kertaa vuonna 2020. Selkokeskus julkaisee Selkosanomia, kouluttaa kirjoittajia ja kerää tietoa selkokielisistä julkaisuista. Tietoa selkokielestä. Papunet-aineistopankki sisältää selkeään ja saavutettavaan viestintään liittyvää sisältöä. Selkokielen neuvottelukunnan kannanotto toukokuussa 2020.
- Luetaan selkokielisiä tekstejä. Vahvikkeen selkokieliset aineistot.
- Vuoden selväsanainen 2021 -palkinto jaetaan Euroopan selkokielet -tapahtumassa, jota pääsee seuraamaan Tiedekulman kanavalla. Tapahtuma on klo 13–15, ja sen järjestää selkokielen tutkimukseen keskittyvä Klaara-verkosto. Lisätietoa ja alustava ohjelma Klaaran sivulla
29.5. Kansainvälinen rauhanturvaajien päivä YK
Kuva suomalaisen rauhanturvaajan tavaroista.
Viikon 21 lauantai, Siivouspäivä
Siivouspäivä on valtakunnallinen tapahtumapäivä, jolloin organisoidaan kirpputoreja, kierrätystä ja lajittelua, tuunauspajoja, vanhojen tavaroiden vaihtoa. Siivouspäivää vietetään myös elokuun viimeisenä lauantaina. Kiertokapulan tulostettava Lajitteluopas kodin jätteille.
Euroopan kestävän kehityksen viikko
Vuosittainen koko Euroopan laajuinen tapahtumaviikko, joka kannustaa kestävän kehityksen tekoihin, tapahtumiin ja projekteihin. Tietoja valtioneuvoston kanslian ylläpitämillä kestävän kehityksen sivuilla; kiertotaloudesta tietoja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry:n sivuilla.
- Keskustelunaihe ruokahävikin pienentäminen (> päivälliseksi keittiön kootut teokset), päästöjen vähentäminen, kerskakulutuksesta ja kertakäyttökulttuurista luopuminen, turhan matkustamisen vähentäminen
- Pystytetään kirpputori, kirjojen, pelien tai astioiden vaihtotori tai Ota tästä mieleisesi -taimitori
- Keskustelunaihe Kiertotalous: mitä kaikkea olen kierrättänyt? Tutustutaan kierrätyskeskusten toimintaan.
- Tuunataan vanhoja vaatteita ja liinavaatteita koruompeleilla ja kankaanpainannalla. Ommellaan vanhoista vaatteista kasseja ja pannulappuja.
31.5. Petronellan, Petran ja Camillan nimipäivä
Uskomus Lämmin yö ennustaa hallatonta kesää.
31.5. Kansainvälinen tupakaton päivä YK
Hengitysliitto on perustettu turvaamaan keuhkosairaiden hoitoa ja kuntoutusta. Hengitysliitolla on 83 jäsenjärjestöä ja näillä liikuntaryhmiä, keuhkojen toiminnan mittausta, luentoja, oppaita, retkiä ym.
Stumppi-neuvontapuhelimessa terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamisessa.
Vahvikkeen kuvapankin tupakka-aiheisia kuvia: piippu, piipputupakkaa, vanhoja tupakkamerkkejä, Antinikotea.
- Keskustelunaihe tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt, tupakoinnin haitat, mitä tupakan tilalle, keuhkoahtaumatauti
- Terveys, raittius- ja tupakka-aiheinen Kuvamuistiharjoitus (kuva >)
- Keskustelunaihe Uuden tupakkalain (2016) tavoite on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.
Ideoidaan, miten tavoitteeseen päästään. Savuton Suomi 2030 -verkoston yli 20 yhteistyöjärjestöä toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Maailman tilastosivustolta (World meters) löytyvät maailmanlaajuiset tilastot tupakoinnin aiheuttamista kuolemista ja savukkeiden polttomääristä.
- Tulosta 15-sivuinen Koronakirje ja lähetä isomummolle ajankulua palvelutaloon. Sisältö sopii kaikenikäisille ja visailutehtävistä voi järjestää sukupolvien välisen kilpailun.