Kotiseututarinat

Paikkakunnalliset materiaalit

Kuntien omilta sivuilta, omakotiyhdistyksiltä jamaakuntamuseoista sekä muista museoista löytyy paikallishistoriaa, kuvia ja kotiseututarinoita, esim. Lapua, Oulu, Virtuaali-Tuusula.

Tampereen ammattikorkeakoulu on rakentanut nettiin VirtuaaliViipurin, joka kertoo Viipurista sellaisena kuin se oli syksyllä1939. Sivustolla on tarinoita ja videoita, pienoismallivideo, tiivis historia, panoraamoja kuten kauppatori (liikuta hiirellä ja klikkaa kolmioita) sekä puhelinluettelo, jossa annetaan puhelimen käyttöohjeita ja mainostetaan yrityksiä ym.

Lappeenrannan museo on tuonut esille suuren kuvakokoelman vanhasta Viipurista ja rajantakaisesta Karjalasta: mm. Kuvia Viipurista 1930-luvulla.

Valokuvia Helsingin miljöistä löytyy Flickristä. Helsingin kaupunginmuseon valokuvia on vapaaseen käyttöön (mainoskäyttörajoituksella) painokelpoisessa koossa osoitteessa Helsinkikuvia.fi.

  • Luovutetun Karjalan paikkakuntia anagrammeina, (vastaukset)
  • Tulosta Suomen kartta A3-kokoisena. (Valitse tulostimen asetuksista A3 ja Sovita.) Viritä ryhmässä keskustelua siitä, mistä kukin on kotoisin. Millä kaikilla paikkakunnilla henkilöt ovat asuneet? Missä he nyt mieluiten asuisivat? Onko Suomessa kolkkaa, jossa he eivät ole koskaan käyneet? Kuka tietää, missä vanhemmat tai isovanhemmat ovat syntyneet? Laita kartan taakse jokin pehmeä alusta, jossa nuppineulat pysyvät pystyssä, niin eri värisillä neuloilla voidaan kotipaikkoja merkitä.
  • Hauska tapa vierailla vanhoilla kotiseuduilla satojenkin kilometrien päässä, on tehdä se virtuaalisesti. Kuntopyörää jaloin tai käsipyörällä polkiessa Memoride-ohjelma näyttää haluttuja maisemia kuvaruudulla. Pyöräilystä voi nauttia yksin, mutta antoisaa keskustelua syntyy, kun yleisönä on muita samoista seuduista kiinnostuneita. Kuvaruutu kannattaa ripustaa seinälle tai sijoittaa muuten pyörän mittariston yläpuolelle (kuvassa testitilanne Palvelukoti Palmu-Pori Dyyni).

Kulttuurilliset materiaalit

Saamelaisen kulttuurin tietopankki Muitogiisá on koottu muistisairaiden saamelaisten avuksi.Muitogiisá sisältää saamelaista kulttuuria ja tietoa mm. saamen kielestä, elinkeinoista, töistä, vaatetuksesta ja luontoon liittyvistä asioista, saamenkielisiä sanontoja hoitotilanteisiin sekä tietoa muistisairaan kohtaamiseen liittyvistä asioista. Muitogiisásta löytyy arjen avuksi saamelaisia Muitašan-kortteja, videoita, tarinoita ja linkkejä saamelaiseen musiikkiin. Muitogiisá sopii myös ikäpolvien yhteisen toiminnan suunnitteluun sekä opetuskäyttöön.

Romanikulttuurista löytyy tietoja Romanit.fisivustolla.

Kotiseutuelokuvia

Elonet-verkkopalvelu tarjoaa kotiseutuelokuvia ja kaupunkiesittelyjä, nostalgisia aikamatkoja menneeseen Suomeen. Myös sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat suuren yleisön vapaasti katseltavissa. Elonetin sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa.

Alueelliset materiaalit

Muistaja on Keski-Uudenmaan museoiden, Hyvinkään kaupungin museon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen ja Nurmijärven museon, yhteinen julkinen kokoelmatietokanta. Se sisältää alueen paikallishistoriasta kertovaa digitaalista aineistoa: valokuvia, arkistomateriaalia ja esinekuvia tietoineen.

Topoteekki on kotiseutu- tai harrastusryhmien verkkoarkisto. Suomessa topoteekkeja on 14 kappaletta ja niissä yli 15 000 objektia 1600-luvulta nykypäiviin saakka. Esimerkiksi Ylöjärven Topoteekki sisältää lähes 7 000 kuvaa, asiakirjaa, videota ja äänitiedostoa. Sastamala

Sukuhistoriat

Suomen sukututkimusseuran kautta voi löytää mielenkiintoisia kotiseututarinoita, sillä tarinat ovat sukututkimuksen ja historiantutkimuksen suurinta rikkautta (kelaa ko sivun alalaidan luetteloihin).

Kotimaisten kielten keskuksen sivustolta löytyy suomen yleiskielen sanakirja,murresanakirja sekä murrenäytteisiin liittyvät levikkikartat. Muisteluhetkien lisäksi näiden pohjalta voi käydä mielenkiintoisia keskusteluita ja rakentaa tietokilpailuja. Stadin slangia löytyy samannimisen yhdistyksen sivustolta.Sanakirja

Suomen Kotiseutuliitto julkaisee Kotiseutuvuosikirjaa, jonka kirjoittajat ovat kulttuuriperinnön asiantuntijoita, kotiseututoimittajia ja perinteen tuntijoita. Vuosikirjoista löytyy hyviäkeskustelu- ja materiaalivinkkejä.

Kotiseutulaulut

YouTubeen on tallennettu useita kotiseutuaiheisia lauluja, mm. Kaj Chydeniuksen ja Pauli Ylitalon Kotiseudun laulun Oulaisten nuorisokuoron laulamana. Videolla on isotekstiset sanat, joten se mukana pystyy laulamaan. Laulun sanat ja nuotit löytyvät Kotiseutuliiton sivustolla. Muita kotiseutuun liittyviä lauluja ovat maakuntalaulut sekä mm. Kotiseutu Pohjolassa jaKotiseudulle tiedä en mä vertaa.

Useilla paikkakunnilla on oma kotiseutulaulu. Suomen Kotiseutuliitto on julkaissut kaikki maakuntalaulut karaokeversioina (huom. osa liian nopeita tai liian korkealta, ja väriä vaihtava teksti ei sovi kaikille muistisairaille henkilöille)

Maakuntalaulut

  • Karjala: Karjalaisten laulu Suloisessa Suomessamme
  • Pohjanmaa: Miss´laaja aukee Pohjanmaa
  • Savo: Savolaisten laulu (, ) Mun muistuu mieleheni nyt
  • Häme: On mulle Suomi suloisin
  • Kainuu: Nälkämaan laulu Kuulkaa korpeimme kuiskintaa
  • Keski-Pohjanmaa: Keski-Pohjanmaan laulu Näät, kuinka rannat viljavat on virtain kahta puolta
  • Keski-Suomi: Männikkömetsät ja rantojen raidat
  • Kymenlaakso: Kymenlaakson laulu Kymenlaakso sun laulusi soikoon
  • Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa: Maa ponteva Pohjolan äärillä on
  • Pirkanmaa: Kesäpäivä Kangasalla Mä oksalla ylimmällä
  • Satakunta: Kauas, missä katse kantaa
  • Uusimaa: Missä maat on mainiommat, vetreämmät veet,
  • Varsinais-Suomi: Varsinaissuomalaisten laulu Helky laulu Auran rantain

Yhdistä maakunnat ja maakuntakukat. Maakuntakukat piirroksina RyhmäRengin sivustolla.

Kotiseudun muuttuminen lintuperspektiivistä

Vanhatkartat.fi -sivuston avulla voi tutustua vanhoihin karttalehtiin, verrata niitä uudempiin karttoihin ja todeta, kuinka miljööt ovat vuosien saatossa muuttuneet. Taloja on tullut lisää ja osa on hävinnyt, uusia teitä on rakennettu ja monet puistoalueet kadonneet. Sivusto sisältää yli 10 000 karttalehteä vuosilta 1928 – 1997: Maanmittauslaitoksen vanhoja painettuja karttoja, Puolustusvoimien topografikarttoja, Maanmittauslaitoksen maastokarttasarjan aineistoa sekä georeferoituja vanhoja karttoja.

YLE Teeman Elävässä arkistossa onPostin teettämiä lyhytelokuvia, jotkaesittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä ja toimivat samalla Postin ja postiautojenmainoksina: Postiautolla laskettelemaan tai ladunpäähän (12min, 15min, 10min, 12min, 12min).