Digitaalinen virikemateriaali

Lukemattomat sellaiset työt, jotka nykyään hoituvat tekniikan ja sähkön avulla, piti ennen tehdä alusta asti kotona ja käsin. Työmenetelmiä opittiin jo lapsena. Koska muisteluhetken ohjaaja on usein kymmeniä vuosia nuorempi henkilö, hänellä on erinomainen mahdollisuus antaa vanhukselle opettajan rooli ja tilaisuus kertoa tai näyttää, kuinka mitäkin on tehty. Vanhoista työmenetelmistä keskustelu suuntaa huomiota asioihin, joissa ihminen on pärjännyt hyvin – vastakohtana monet epäonnistumisen kokemukset ja menetykset, joita arkipäivään nykyään saattaa kuulua.

Kysy kirjastonhoitajalta

Suomen kirjastoilla on yhteinen Kysy kirjastonhoitajalta –palvelu, jossa saa esittää kysymyksiä laidasta laitaan. Sen kylkeen on rakennettu Kysy eKirjastosta –palvelu, jossa kirjastolaiset ja muut asiantuntijat vastaavat asiakkaiden esittämiin kysymyksiin. Kaikkien yleisten kirjastojen e-aineistotarjontaa ollaan kokoamassa yhdelle tarjottimelle, eKirjastoon. Sen kautta asiakas saa käyttöönsä e-kirjat, videot, e-lehdet, kirjastojen digitoidut aineistot, äänikirjat ja radio-ohjelmat. Yhteinen käyttöliittymä on suunniteltu Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin -hankkeessa.

Museoiden aineistoja

Finna on Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinenFinna, logo. tiedonhakupalvelu, josta löytyy kymmenien organisaatioiden aineistoja. Finnasta voit etsiä tietoa kirjastojen ja arkistojen kokoelmista, katsella kuvia museoesineistä ja taideteoksista sekä ladata käyttöösi asiakirjoja ja vanhoja kirjoja.

Finna Street löytää historiallisia kuvia mobiililaitteen sijainnin perusteella. Se etsii selaimen antaman sijainnin perusteella kuvia Finnasta, jossa on yli miljoona suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa.

Tietoja vanhoista koulujen kuvatauluista löytyy Kulttuuriperintökasvatuksen seuran sivuilta. Oikealla kuva Outi Talvitien kirjasesta Suomikuvan rakentajat – kansakoulun kuvataulut. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran julkaisuja 9.

Seinätön museo aukeaa kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla ilman erillisen sovelluksen lataamista. seinätön museo: tunnuskuva.Seinättömästä museosta löytyy mobiilioppaita, reittioppaita ja näyttelyopasteita. Tältä sivulta löytyy linkki Digimuseo.fi-palveluun, jossa voi tutustua koko ajan kasvavaan määrään museoiden näyttelyitä joko itsekseen tai ostaa museo-oppaan pitämän virtuaalisen ryhmäopastuksen. Digimuseossa pääsee esimerkiksi virtuaalikierrokselle presidentinlinnaan ja apteekkimuseoon ja maatalousmuseoon.

Kansalliskirjasto on digitoinut Suomessa vuoteen 1939 asti ilmestyneet sanomalehdet, ja ne ovat vapaasti käytössä. Kansalliskirjaston ylläpitämästä Doria-julkaisuarkistosta löytyy netissä katsottavia esitteitä, mainoksia, kuvastoja ja hinnastoja, opas- ja ohjekirjasia sekä tiedotteita. Kokoelman aihealueita ovat mm. matkailu, eläinsuojelu, naisasia, kansanhuolto, seuratavat ja ajoneuvot. Julkaisuja löytyy vuodelta 1944 ja sitä vanhemmalta ajalta. Kansalliskirjasto on digitoinut myös valtavan määrän aikakauslehtiä. Niitä löytyy nimekkeiden, kustantajien, leikkeiden ja tekstihaun mukaan. Uudempia aikakauslehtiä voi käydä selaamassa ja kuvaamassa kuudessa vapaakappalekirjastossa.

Keski-Suomen museon sivustolta löytyy asiaa naisten käsitöistä.

Suomen käsityön museo on kerännyt kansakouluaiheisia muistoja lentokone.(aamuhartaus, lukutunti, kaunokirjoitus, laskento, käsityö, voimistelu, laulu, piirustus, välitunti ja välituntileikkejä). MuseonKoulukäsityön muistiverkon Kässäätkö-sivustolle on koottu koulukäsityön historiaan liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. Sieltä löytyy mm. artikkeli Lapsuuden muistelu.

Ilmailumuseon lähes 1000 kuvaa on käytettävissä Finnassa.

Puolustusvoimien kuvagalleria on nimeltäänkaksi sotilasta. SA-kuva-arkisto. Galleriassa on 160 000 Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sodan ajan valokuvaa vuosilta 1939-1945 (SA-kuva >).

Mainosmuseon sivuilla voi katsella vanhoja mainoksia 1917-luvulta lähtien. Tuttuja televisiomainoksia eri vuosikymmeniltä on YouTubessa.

Suomen valokuvataiteen museo on julkistanut verkossa vapaaseen käyttöön klassikkovalokuvaaja I.K. Inhan Helsinki-aiheisia kuvia (kuvattu kesällä 1908). Museolla on myös Kuvia kaikille -sivusto, jollaesitellään Uuden Suomen vanhoja lehtikuvia.Pertti Rajala ja Hannu Virtanen ovat koostaneet näiden pohjaltakaksi helposti selattavaa selkotietokirjaa, joiden tekstit voi myös kuunnella: Arkipäivän elämää -kuvia vuosikymmenten takaa sekä Julkisuuden henkilöitä -kuvia vuosikymmenten takaa.

Suomen kansallismuseon arkeologiset, historialliset, kansatieteelliset, suomalais-ugrilaiset, yleiset etnografiset ja numismaattiset kokoelmat koostuvat noin 500 000 esineestä.

Museoviraston ja Suomen kansallismuseon kokoelmissa on noin 18 miljoonaa kuvaa ja satoja tuhansia esineitä. Niistä oli vuoden 2020 loppuun mennessä digitoitu ja avattu Finnaan neljännesmiljoona vapaasti käytettävissä olevaa kuvaa. Museoviraston kuvakokoelmasivustolla voi selailla yli 120 000 kuvaa. Otavamedian laaja ja historiallisesti merkittävä kuva-arkisto, yhteensä noin 3,5 miljoonaa vedosta, negatiivia ja diaa, liitettiin Museoviraston Journalistiseen kuva-arkistoon 2018.

Pirkanmaan maakuntamuseon lainattava valokuvapaketti aiheesta vanha luokkakuva.Muistikuvia lapsuudesta ennen muovileluja ja peruskoulua on katsottavissa myös netissä. (kuva oikealla Matti Luhtala/ Vapriikin kuva-arkisto>)

Helsingin kaupunginmuseolla on osoitteessa Helsinkikuvia.fi 45 000 Helsinki-aiheista valokuvaa Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Valokuvia voi ladata omalle laitteelleen painokelpoisina tai pienempinä, verkkoon sopivina kuvina. Kuvat ovat vapaasti käytettävissäsi näiden ohjeiden mukaisesti: Tietoa palvelusta.

Kuvat on julkaistu CC BY 4.0 -lisenssillä. Se merkitsee, että kuvia voi käyttää haluamallaan tavalla maksutta, kunhan mainitsee kuvan yhteydessä kuvaajan nimen ja Helsingin kaupunginmuseon. Lisenssi sallii myös kuvien kaupallisen käytön, jos lainsäädäntö ei sitä estä.

Urheilumuseo on tuottanut kaksi korttisarjaa: ensimmäiseen osaan on kerätty keskeisiä urheilijoita ja urheilulajeja 1950- ja 1960-luvuilta. Toisessa osassa on keskeisiä urheilijoita 1970- ja 1980-luvuilta.

Designmuseo on kerännyt Suomi 100 -itsenäisyysvuoden kunniaksi valokuvanäyttelyn, jokakertoo Suomen tarinan esittelemällä yhden esineen jokaiselta itsenäisyyden vuodelta.

Sotamuseon kuvia Finnassa.

Digimuseosta löytyy lukuisten Suomen museoiden digitaalisia näyttelyitä – sisäänpääsy ei maksa mitään. Osaan näyttelyistä voi varata maksullisen opastetun kierroksen.

Suomen Museot Online sisältää tietoja ja kuvia mm. seuraavista esineryhmistä:

  • Huonekaluja, posliinia, pukuja sekä muita taide- ja koriste-esineitä Suomen kansallismuseon historiallisten kokelmien Armfelt-kokoelmasta.
  • Miniatyyrejä, koruja ja hopeaesineitä Suomen kansallismuseon historiallisista kokoelmista.
  • Vaatteita, peitteitä, koruja, keramiikkaa, soittimia, aseita ja ruutisarvia Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluvasta Edvard Westermarckin Marokko-kokoelmasta.
  • Esineitä Suomen merimuseon kokoelmista (mm. keramiikkaesineitä Vrouw Maria -laivan hylystä).
  • Valokuvia Museoviraston kuva-arkiston Karjalaisen Osakunnan kuvakokoelmasta.
  • Teollisuusympäristöjen ilmakuvia Museoviraston rakennushistorian osaston kuva-arkistosta.

Arjenhistoria.fi on Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Tekniikan museon, Sähkömuseo Elektran, Helsingin yliopistomuseon, Päivälehden museon, Suomen siirtolaisuusmuseon ja Kultamuseon yhteinen verkkoportaali. Se sisältää laajat esine- ja valokuvakokoelmat liittyen työelämän, teollisuuden, tekniikan, tieteen, korkeakouluopetuksen historian, työväenliikkeen ja sosiaalihistorian aihepiireihin. Oikeudenomistajien tiedot ovat keskellä kuvaa, joten ohjaaja voi selata kuvia ideoinnin pohjaksi, mutta vanhusryhmän kanssa kuvia ei kannata katsella.

Vahvikkeen postikorttikuviin on liitetty keskustelukysymyksiä. Ulrika Juselius on koonnut nettiin vanhoja postikortteja ja kiiltokuvia (nappulat linkkisivun vasemmassa reunassa). Sivustolta löytyy myös paljon mielenkiintoista taustatietoa. Hän on myös kerännyt suuren kokoelman kansakoululauluja ja niiden sanat löytyvät samalta sivustolta.

Käsitöihin liittyviä vinkkejä löytyy tämän materiaalipankin Käsityöt-laatikosta.

Kuvapankkeja

Sopivia kuvia voi löytää netin kuvapankeista: Pixabay, Freeimages, FreePhotosBank, Flickr, Fotolia, Unsplash: eläimiä, Unsplash: ruokia ja juomia.
Ylen vapaasti käytettävät kuvat Flickrissä. Kuvia Suomesta
Papunetin kuvapankissa on 2400 valokuvaa ja 3700 piirroskuvaa.Näitä on lupa tulostaa, tallentaa omalle koneelle ja käyttää kommunikoinnissa, kuntoutuksessa ja opetuksessa.
Vahvikkeen Kuvat-laatikossa on paljon muisteluun sopivia kuvia ja valmiita kuvasarjoja kuten esim. Arjen esineitä vuosien takaa ja Kahvimuseon aarteita.

Paikallishistoria

Monilla paikkakunnilla on nettikameroita, joista voi seurata syntymäpaikkakunnan torielämää tai matkustaa nojatuolissa ympäri Suomea – ja ympäri maailmaa. Paikkakunnilla on myös nettisivuja, joille kerätään kuvia ja kertomuksia alueen tapahtumista. Tällainen on mm. Lapuan Helemi ja Oulu 1980-luvulla (Kaleva.fi; rullaa mainosten ohi). YouTubessa on vanhoja kaitafilmejä ja paikkakuntien historiaa kuten Vanhaa Tyrwäätä.

Videoita vanhoista työmenetelmistä

Suomen Kulttuurirahasto on julkaissut Kansatieteellinen Filmi Oy:n lyhytelokuvia vuosilta 1936-39 nimellä Isien työt. Elokuvat ovatnetissä vapaasti katsottavissa ja samat elokuvat ovat myös myynnissä DVD:nä.

Marttojen sivustolta löytyy videot tallukoiden ja makkaran valmistuksesta sekä valokuvia Martta-toiminnasta eri vuosikymmeninä.

Kokeile YouTubessa hakusanoja lampaan keritseminen, kangaspuut, kehrätään, pärehöylällä, päreitä, käsinlypsy, letittäminen, mato-onki, suomenhevonen,

YLE:n Elävä arkisto sisältää eri vuosikymmeniin liittyviä videoita.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elävä muisti -sivustolta löytyy lyhyitä vieoita eri vuosikymmeniltä sekä elokuvaesimerkkejä 1910-luvulta 2000-luvulle asti.

Sota-aiheista sisältöä

  • Jatkosodan ensimmäisistä ratkaisutaisteluista Helsingissä käytetään nimitystä Kolmen yön ihme (video 3min).Taistelut käytiin kolmena iltana ja yönä: 6.-7, 16.-17. ja 26.-27. helmikuuta 1944.
  • Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri on tallentanut C-kaseteille liki 200 sotaveteraanin haastattelua yli 30 vuoden aikana ja julkaisee niitä vähitellen YouTubessa.​

Vanhat kotimaiset elokuvat

Vanhat kotimaiset elokuvat saavat usein aikaan intensiivisen tunnelman ja muistot menneistä ajoista nousevat elävinä mieleen – ja kielen päälle. Kokoelma vanhoja elokuvia kuuluu jokaisen hoitokodin perusvarustukseen. Niiden varaan voi myös rytmittää viikko-ohjelmaa esimerkiksi niin, että aina saunapäivänä katsellaan elokuva.

Musiikki siirtää tehokkaasti aikakaudesta ja paikasta toiseen.

Virtuaaliesitykset

Virtuaaliesitys muistuttaa videota, mutta miljöössä liikkumista voi itse hiirellä ohjata. Tällainen esitys on tehty mm. Turun linnasta, Amurin työläismuseokorttelista.

Henkilön omista valokuvista ja elämäntarinoista voi koostaa muistelutikun, oman elämän muistitikun.

YLE Areenan sivuilla on vanhoja lastenohjelmia. Lastenohjelmia alettiin lähettää Suomessa säännöllisesti vuodesta 1964 alkaen. Koko kansa tunsi Arja-tädin, joka katsoi taikapeiliin sekä Kylli-tädin, joka piirsi ja kertoi tarinoita.
YLEn sarja Ajankuvat sisältää muutaman minuutin videopätkiä 50-70-lukujen elämästä ja lasten leikeistä mm. paperinuket, puhelin, televisio, postimerkkien keräily, panttileikit,

YouTuben hakusanoja kissa, koira, kaitafilmi, kansakoulu, Lepikon torppa,

Digitaalisia kirjoja on Vahvikkeen kirjastossa ja linkkejä netissä oleviin kirjoihin (luettelon loppupuolella). Digitaalisen materiaalin käytöstä heikkokuntoisten ikääntyneiden viriketoiminnassa kertoo Virtuaalikymppi-hankkeen raportti.

Äänikuvat

Äänikuvilla voi muisteluhetkiin saada mukavaa vaihtelua ja uusia ulottuvuuksia. Äänimaisemat ja yksittäiset nauhoitukset sopivat käytettäväksi sekä yksin että yhdistettynä kuviin. Äänikuvia on tuotettuerityisopetukseen, kerhotyöhön, kuunnelmien taustoiksi ja multimedian tekemiseen. Äänikuvia löytyy netistä paljon ja niitä on CD-levyinä kirjastoissa, kirja- ja musiikkikaupoissa sekä koulujen oppimateriaalikeskuksissa. Ääniä voi nauhoittaa itse esim. puhelimella. Papunetilla on laaja yleisesti käytettävissä oleva äänipankki sekä ”Kodin ääniä” -kuuntelumateriaali. Materiaaliin kuuluu kodin ääniä sisältävä kasetti ja cd -levy sekä ääniin liittyvät kuvat.Yleisradio on julkaissut osan äänitearkistostaan yleiseen käyttöön. Niiden tehosteäänien joukosta löytyy mm. laineen liplatusta, käen kukuntaaja naurun remakkaa.

Talkoorenkaalla on ollut muisteluprojekti, jonka hyviä materiaaleja löytyy netistä.Ideoihin liittyy myös muistelukuvasarja.