Lainattavat ja vuokrattavat

Tarkista, mitä välineitä voi lainata kunnan oppimateriaalikeskuksesta, nuoriso- tai raittiuslautakunnasta ja paikkakunnan museoista.

 

Muistelusalkut ja -paketit

 • Suomen Käsityön museolla on useita lainattavia muistelusalkkuja.
  Ryijysalkkuun on koottu kuvia ryijyistä, työvälineitä, materiaale­ja tuoksuineen ja miniryijyjä eri materiaaleista heikkonäköistenkin kosketeltavaksi esim. kaksipuolinen veneryijy, kansanomainen koristeryijy ja ruusuryijy. Muistojeni ryijy –nostalgiasalkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
  Kansakoulusalkkuun on koottu kouluaikaan liittyviä esineitä kuten aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas ja nokkahuilu. Tavaroista nousee mieleen niin aamuhartaus, oppitunti, välitunti kuin kotimatkakin. Salkku sisältää kansakouluaikaisia tuntimateriaaleja oppiaineittain: lukeminen, laskento, käsityö, voimistelu… Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
  Pelkkää paperia –muistelusalkun tavoitteena on paperisalkkuluoda yhteisiä mukavia hetkiä nykyisten ja entisten jokapäiväisten paperituotteiden parissa. Salkun sisältö on suunniteltu ikäihmisille. Kaikkia esineitä saa kosketella ja tarkastella. Salkku sisältää mm. pula-ajan paperinarutuotteita, vanhoja postikortteja, setelirahoja ja muita paperisia maksuvälineitä sekä asiakirjoja vuosien takaa. Salkussa on myös käyttöohjeet. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
  Marimekko-muistelusalkun tarkoitus on Marimekon kankaitaluoda yhteisiä, mukavia sosiaalisia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. Marimekko muistelusalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin. Salkku sisältää 50 kappaletta Marimekko-kankaista ommeltua pientä pussukkaa, kolme hattua, pöytäliinan, marimekkomuistoja, 10 kpl ”kortteja” Marimekkoelämää-näyttelyjulkaisun sekä salkun käyttöohjeet. Suomen Käsityön museo,  laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
  Alusvaate muistelusalkkun avulla muistellaan, miten ennen pukeuduttiin. Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? Millaisia materiaaleja, kuoseja ja kaavoja käytettiin? Salkku sisältää naisten ja miesten alusvaatteita eri vuosikymmeniltä: naisten aluskerrastoja eri aikakausilta, alushameen, laamapaidan, rintaliivit, naisten ja lasten sukkanauhaliivit, villahousut, parin sukkia, miesten flanellisen aluskerraston ja raappahousut sekä jalkarätit. Salkusta löytyy myös tietoa eri aikakausien alusvaatepukeutumisesta. Salkun koko 51 cm x 32 cm x 14 cm, paino 4,5 kg ja tilan tarve pöydälle levitettynä noin 2 m².

salkku

 • Porin Kulttuuriasiainkeskus lainaa vuodenaikoihin liittyviä senioreiden kulttuuribokseja. Ne ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotka sisältävät teemaan liittyviä valokuvia, taidetta, runoja, laulunsanoja, musiikkia ja dvd-elokuvia. Kulttuuriboksi on liikuteltava palvelumalli, joka tarjoaa sisältöä yhdessäoloon; virikkeitä keskusteluun ja muistelemiseen. Kulttuuriboksi on suunnattu seniorien hoitolaitosten viriketoiminnasta vastaaville. Sitä voivat lainata myös muut seniorityhmät ja -yhdistykset. Kulttuuriboksit ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotka sisältävät eri teemoihin liittyvää aineistoa; mm. valokuvia, taidekuvia, runoja, laulunsanoja, musiikkia. Materiaalista voi valita omalle ryhmälle soveltuvaa ja kiinnostavaa aineistoa käsiteltäväksi yhteiseen kulttuurihetkeen. Ryhmän vetäjä valitsee kulttuuriboksista omalle ryhmälle sopivan aineiston ja perehtyy siihen tarkemmin. Hän ohjaa toimintaa ja keskustelua ryhmänsä edellyttämällä tavalla. Boksien teemat ovat: kesä, syksy, talvi ja kevät. Palvelu on tarkoitettu vanhainkotien, päiväkeskusten, sairaaloiden ja seniorikerhojen käyttöön. Boksi sisältää käyttöohjeita. Senioriboksin voi varata ja lainata kulttuuriasiainkeskuksesta: kulttuurikoordinaattori Jan-Kristian Kivi / p. 044 701 9261, jani.kivi(at)pori.fi.

 

 • Helsingin kaupunginmuseo matkalaukkulainaa kahdeksaa erilaista Muistojen matkalaukkua. Lainaaminen on maksutonta. Lainaaja hoitaa noudon ja palautuksen. Laina-aika on 1–4 viikkoa. Matkalaukuissa on neljä elämänkaarilaukkua, joissa on esineitä naisten ja miesten eri elämänalueilta, sekä neljä teemalaukkua: kauneuslaukku, jossa on kauneudenhoitoon liittyviä esineitä etenkin 1950-luvulta; koululaukku, joka koostuu kahdesta osasta: oppilaan jenkkikassista ja opettajan salkusta, ja jonka esineet ovat eri ajoilta; lapsuuslaukku, joka vie nostalgiselle matkalle lapsuuden arkeen, leikkeihin ja helsinkiläisiin paikkoihin sekä neljäntenä somalialaislaukku, jossa on rinnakkain somalialaisia ja suomalaisia menneiden aikojen ja nykypäivän käyttöesineitä. Helsingin kaupungin vapaaehtoiset kulttuurikaverit kulkevat Muistojen matkalaukkujen kanssa vetämässä ohjattuja muistelutuksia. Kokemuksia käytöstä

 

 • Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa nukke laukussahoitolaitoksille ja päivätoimintaryhmille  neljää tarinalaukkua. Ne ovat kuvataiteilija Edwina Goldstonen toteuttamia taidekokonaisuuksia pienissä matkalaukuissa. Kussakin laukussa on taidokkaasti valmistettu, persoonallinen nukke ja hänen tärkeimmät muistoesineensä. Nuket kertovat eri puolilta Suomea kotoisin olevien, todellisten ja pitkään eläneiden ihmisten elämäntarinan (kuvassa Lehmä-tyttö >). Elämäkerta on mukana tekstinä. Laukussa on myös kerroksellinen tunnelikirja, jossa paperin lomittaiset kerrokset luovat kolmiulotteisen kuvan tarinan päähenkilön maailmaan. Tiedustelut: näyttelymestari Kirsi-Marja Soininen. Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa myös taidepakettejaan kaiken ikäisille.

 

 • Joensuun seutukirjaston toimipisteistä on lainattavissasauna-aihetta yhdeksän Muistat sie? -hankkeessa syntynyttä muistelulaukkua, jotka käsittelevät 1930-1960-lukujen elämää seitsemän eri teeman kautta. Saunalaukku sisältää henkilökohtaisia saunamuistoja virkistäviä materiaaleja: runoja ym. tekstejä, esineitä (mm.kuppaussarvet, partasuti, -höylä ja -veitsi, piippausakset, harja), ääninäytteitä, tuoksuja ja kuvia (kuva>). Koululaukku sisältää koulunkäyntiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, koulunkäyntivälineitä, koulukirjoja, koulutaulujulisteita, kuvia ja koululauluja. Käsityölaukku 1 sisältää perinteisiin käsityöammatteihin ja kiertäviin ammattilaisiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, kuvia, esineitä, tekstiilejä, tuoksuja ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, minkälainen oli entisajan sepän, suutarin tai räätälin ammatti. Käsityölaukku 2 sisältää perinteisiin käsitöihin liittyviä materiaaleja: tekstejä, kuvia, esineitä, tekstiilejä ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi lampaan kerintään, langan kehräykseen ja kankaan kudontaan. Leikkilaukku sisältää entisaikojen leikkeihin ja leluihin liittyvää materiaalia: tekstejä, leluja, kuvia, kirjoja ja lehtiä. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia leikkimuistoja. Pula-aika laukkuja on kaksi. Laukkujen esineet, laminoidut kuvat, lehdet ja cd-levyt poikkeavat toisistaan. Laukku sisältää pula-aikaan liittyviä materiaaleja: tekstejä, esineitä, kuvia, tuoksuja ja musiikkia. Postilaukku sisältää postitoimintaan ja lehtiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, postikortteja, kenttäpostikirjeitä, lehtiä, kuvia ja musiikkia. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten kirjeet liikkuivat sota-aikaan ja kuinka sodan melskeen alkaminen sekä päättyminen uutisoitiin Pohjois-Karjalan tunnetuimmassa lehdessä. Muistelulaukkujen lisäksi Vaara-kirjastoista voi lainata Tunnet sie? -näyttelylaukkuja, jotka on koottu Joensuun taidemuseon, Pohjois-Karjalan museon sekä kulttuuritoimen ja vanhuspalvelujen yhteishankkeena. Hanketta on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö. Laina-aika on kaksi viikkoa.

 

 • Tampereen kaupungilla onmustavalkokuva poliisi innovatiivinen Konkarit-museopalvelu, joka järjestää näyttelyitä kaupungin palvelukeskuksiin ja vanhainkotiin sekä tuo museopalveluita vanhainkoteihin, palvelukeskuksiin, päiväkeskuksiin ja korttelikerhoihin. Konkarit on tuottanut 12 äänimuseota yhteistyössä mediamuseo Rupriikin ja mediataiteilija Matti Niinimäen kanssa. Pöytämallisia äänimuseoita on kolme ja ne ovat jatkuvassa käytössä ikäihmisten hoitoyksiköissä Koukkuniemen alueella. Kolme kannettavaa äänimuseota on lainattavissa Taitesta ja viisi kirjaston kotipalveluista. 2021 oli tekeillä luontoaiheinen kokonaisuus yhteistyössä Tampereen luonnontieteellisen museon kanssa. Äänimuseota kuuntelemalla tehdään muistelumatka menneisyyteen. Helppokäyttöiset äänimuseot on pakattu matkalaukkuihin. Ne sisältävät soittolaitteen, äänilevyt ja kirjan, josta löytyy historiatietoja, valokuvia ja vinkkejä vuorovaikutteisiin tuokioihin. Lainaus ikäihmisten muistelutuokioihin on maksutonta ja laina-aika noin 2 viikkoa tai sopimuksen mukaan. museolehtori Lila Heinola, lila.heinola@tampere.fi, puh. 040 8063079. Nouto- ja palautuspaikka on Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Väinö Linnan aukio 15, Tampere. Konkarit myös lainaa museopaketteja muistelutuokioiden toteuttamista varten (esite). Museoesineistä on koottu mm.  Käsilaukun kätköt käsilaukkutavaraapaljastuvat -toimintapaketti. Se on kokoelmayksikön ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkareiden yhteistyössä suunnittelema paketti, jonka teemana on naisen käsilaukun sisältö 1960-luvulla. Konkarit on tuottanut myös 18 kuvaparin Muuttuvat ammatit -valokuvapaketin, jota lainataan muisteluryhmille (kuva >). Kuvissa on ammattien historiasta kertovia kuvatekstejä. Työolosuhteiden ja -välineiden muutos on joissakin ammateissa ollut huomattavan suuri. Selkeät, A4-kokoiset mattalaminoidut valokuvat on pakattu muovisalkkuun, jossa on myös nostalgista liikkuvaa kuvaa, Yleisradion tuottaman Tämä elämä -ohjelman Porin puuvillatehtaan naisista vuodelta 1965. Muuttuvat ammatit YLE:n Elävässä arkistossa.

 

 

 • Tampereen kaupunginkirjaston kotipalvelutnukke lainaa teemapaketteja ja muistelulaukkuja (tulosta). Ikäihmisten ryhmätoimintaan räätälöityjen pakettien teemat vaihtelevat vuodenajoista ja luonnon ilmiöistä kansallisiin merkkipäiviin, arjen ilmiöihin ja kulttuurihistoriaan. Teemapaketit ovat moniaistisia kokoelmia, jotka sisältävät kirjastoaineistoa ja esimerkiksi museon kokoelmista lainaksi saatuja esineitä. Ne tuovat usein mieleen mukavia muistoja ja antavat kiinnostavaa jutun juurta. Pakettien mukana on valmiita ohjelmaehdotuksia, joiden avulla on helppo toteuttaa virkistystuokioita. Lisätietoa teemapaketeista kirjasto.kotipalvelut@tampere.fi

 

 • Tamperelainen Työväenmuseo Werstas lainaapuinen matkalaukku maksutta kolmea muistelulaukkua. Laukkuja voi lainata Työväenmuseo Werstaalta 1–4 viikoksi kerrallaan tai sopimuksen mukaan. Lainaaminen on ilmaista, mutta laukut pitää itse noutaa museolta. Vuonna 1820 perustetun Finlaysonin tehdasalueen historiasta kertova Muistatko Finlaysonin? -museolaukku sisältää valokuvia, vanhoja työvaatteita sekä Finlaysonin tuotteita. Osuusliikkeen kassissa -laukku sisältää osuustoimintaan liittyviä kuvia ja esineitä Werstaan kokoelmista: vanhoja kuvia osuuskaupoista, tuotepakkauksia ja mainoskuvia. Laukun sisällön avulla voi virittää keskustelua esimerkiksi kuluttamisen muutoksista (kuva). Töitä ja tunnelmia -laukku sisältää esineitä ja kuvita, jotka liittyvät eri tavoin työhön ja arkipäivään. Laukusta löytyy ohjeet sen käyttöön. Laukkua voi käyttää esimerkiksi muistelun ja oman elämän pohtimisen apuvälineenä. Sen avulla voi miettiä tulevaisuutta ja omia vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita. Laukkua saa käyttää vapaasti omalla tavalla ryhmästä ja käyttötilanteesta riippuen.

 

 • Lempäälä-Seura, Lempäälän kunnan kulttuuripalvelutmatkalaukku sekä Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseohanke ovat yhteistyössä koonneet muistelupaketteja kunnan vanhuspalveluiden käyttöön. Näitä muistelupaketteja
  on koottu kauppa- ja parturikampaamoaiheisina. Vahvike-materiaali "Arjen esineitä vuosien takaa"- kuvakortit, jotka on kuvattu Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla, sisältyvät lainattavaan kyläkauppateemaiseen muistelupakettiin. Kuvassa oikealla on parturikampaamosalkku. Matkalaukun pohjalla on vaahtomuovipatjaa, johon on leikattu tavaroille niiden muotoiset kolot. Patja on päällystetty kankaalla. Kauppa-aiheisessa salkussa on alkuperäisiä kauppatavaroiden myyntipaketteja sekä kuvakortteja niistä. Sekatavarakaupan pitkäaikaisen kauppiaan elämäntarinan kertova kirja ja kuvakorttien opasvihko tarjoavat historiallista tukea keskustelulle. Näiden pakettien kokoaminen on kuvattu opinnäytetyössä Kulttuurista hyvinvointia ikäihmisille. Muistelulaukkuja museosta. Opinnäytteen sivuilta 47-56 saa mallisimerkin tällaisen laukun sisällöstä.

 

 • Menneisyyden taikalaatikko on Turun museokeskuksen toteuttama suomenkielinen materiaalipaketti, jonka tarkoituksena on luoda mukavia keskusteluja sekä mahdollistaa museohetki myös museon seinien ulkopuolella. Aiheena on Turku, mutta aineistoa voi käyttää muuallakin. Vanhoja valokuvalaatikoita muistuttavat kartonkikotelot (n. 25 cm x 20 cm x 4 cm) sisältävät B5-kokoisia kuvakortteja, tekstivihon, 3D-esineitä ja palautelomakkeita. Materiaali on saatavana myös digitaalisena ja se soveltuu ryhmätoimintaan.  Lainaaminen on maksutonta, mutta materiaali tulee varata ennakkoon ja noutaa itse Turun museokeskuksen Kalastajankadun toimipisteestä. Materiaaliin voi tutustua myös OmaKirjasto-palvelussa.
  Tiedustelut amanuenssi Riina Nurmio riina.nurmio@turku.fi

  Skärgårdens tidsresa – Saariston aikamatka -niminen kaksikielinen materiaalipaketti on myös Turun museokeskuksen tuottama. Siinä aiheena on Parainen, mutta aineistoa voi käyttää muuallakin. 
  Tiedustelut amanuenssi Riina Nurmio riina.nurmio@turku.fi

 

 • Jyväskylän kulttuuripalvelut on tuottanut muistelusalkun nimeltä Saunakiulu - muistoja saunomisesta.

 

 • Louna-kirjastot (Forssa, Humppila, Jokioinen, työkalujaTammela, Ypäjä) lainaa Forssan museon koostamaa Siromuistot-viriketuokiomateriaalia, joka on rykkityykikassissa (40 x 48 cm) ja sisältää: 1 kansio (sis. "Elämää tehtaassa" (23 kuvaa) ja" Forssassa ennen vanhaan" (31 kuvaa), 12 kpl mainoskuvia (koko A4)), 6 kpl Tehtaanmyymälän kuvia, 1 sirosäkki (sis. 41 kangastilkkua), 8 työkalua säilytyspussissa, 1 muistitikku, 1 cd-äänilevy, 1 kangasmallikirja, 1 pussi lankamalleja (4), 1 pannunmyssy, 1 patalappu, 1 esiliina, 1 pöytäliina, 4 tuoksupurkkia, muistipelikortit (36 korttia), 1 tyyny, 1 vieraskirja.

 • Porilaisen Rakennuskulttuuritalo Toivon käyttökokoelmasta on koottu puinen muistipakki. Se sisältää erilaisia työkaluja, keittiövälineitä, vaatteita, valokuvia ja aikakauslehtiä. Sisällöstä on ohjaajaa varten mukana lisätietoja. Muistipakin paino on noin 24 kg (syvyys 44 cm, korkeus 40 cm ja leveys 80 cm).
  Muistipakin lainaus: Rakennuskulttuuritalo Toivo, museoemäntä Marita Wahlroos, p. 044 701 8598, marita.wahlroos(a)pori.filuokkakuva

 

 

 • Vantaan kaupunginmuseo on kehittänyt muistelusalkkupalvelun vielä lainaustoimintaa pidemmälle. Vanhustenkeskukset ja palvelutalot voivat tilata museolta Matkalaukkunäyttelyn paikan päälle oppaineen. Pienoisnäyttely sisältää esineitä, kuvia ja muuta materiaalia, joiden äärellä muistellaan yhdessä ja jutellaan menneistä vuosikymmenistä. Matkalaukkunäyttelyn kuljetuksesta ja esittelystä vastaa museon opas nukke ja nalletai Vantaan kaupungin Kulttuuriluotsi. Palvelu on maksuton ja kesto noin 1 h.‍ Lisätietoja ja varaukset: museolehtori Marjo Eerikäinen (marjo.eerikainen@vantaa.fi).

 

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä Espoossa lainaa Nallevaarin matkassa -matka-arkkua. Se sisältää leikkikaluja 1930 - 80-luvuilta, tietopaketin, tarinakortteja ja toimintavinkkejä (kuva >). Lainaaminen on maksutonta, mutta lainaaja huolehtii kuljetuksesta. Laina-aika on kaksi viikko.Paikalliset eläkeläisjärjestöt, yhdistykset ja museot olisivat suureksi avuksi,
jos kokoaisivat tällaisia eri aiheisia laukkuja muistelun tueksi.

Jakokosken Marttojen esimerkin mukaisesti voi koota myös monipuolisia virikesalkkuja. Marttojen virikesalkuissa on muun muassa tuoksupurkkeja, muistelupelejä, rentoutuspalloja ja hernepusseja – sekä hoitajille tsemppisuklaarasiat.

 

Esimerkki Liverpoolista.

Memory Lane Therapyn muistelulaatikko - ideoita Australiasta

 

Yksityisen ihmisen valokuvista voi kohtuuhintaan teettää verkkokaupoissa A4-kokoisia kuvia, jotka postikorttiversioina tilattuna ovat postikorttikartonkia eli eivät laminointia välttämättä tarvitsekaan. Verkkokauppojen valokuvaohjelmilla pystyy kuviin laittamaan sekä etupuolelle kuvatekstin että kääntöpuolelle lisäinformaatiota.