Lempiesineeni

Oma esine

Jokainen osallistuja tuo ryhmään jonkin itselleen tärkeän oman esineensä tai sen kuvan. Kukin voi kertoa itsestään, kokemuksistaan tai harrastuksistaan esineeseen sitoutuneiden muistojen ja ajatusten kautta.

Jos ryhmässä on hyvä piirtäjä tai sellainen on mahdollista paikalle kutsua, jokainen voi kertoa lempiesineestään ja piirtäjä tekee kaikille osallistujille sellaisen kuvan, josta kukin kertoo. Esine voi olla vaikka kymmeniä vuosia sitten hävinnyt lelu. Jokainen saa piirustuksen itselleen muistoksi. Piirtäjä voi tehdä osuutensa myös ääriviivapiiroksena ja jokainen saa värittää kuvansaitse.

Satunnaisen esineen herättämät muistot ja tunteet

Ohjaaja tuo paikalle pieniä esineitä, joita on enemmän kuin osallistujia. Kukin valitsee yhden ja kertoo annetun aiheen mukaan esineen avulla jotain ajatuksistaan. Esine voi olla esimerkiksi rikkinäinen lelu, pumpulia, muovinen tai kankainen siili, kaktus, tossu, rätti, posliininukke, kauha, kukka… Ohjaaja ja kaikki osallistujat voivat halutessaan tehdä tarkennuskysymyksiä, mutta tenttaaminen ei ole luvallista.

  • Alkuverryttely: Millaiseksi tunnet olosi tänään? Valitse esine, joka jotenkin kuvaa tunnelmiasi tänään.
  • Tuoko jokin näistä esineistä mieleesi äitisi, isäsi tai jonkin sinulle tärkeän ihmisen? Kerro hänestä.
  • Muistuttaako jokin näistä esineistä sinua erityisen vaikuttavasta elämänvaiheesta, joka on jäänyt mieleesi? Kerro siitä
  • Katse eteenpäin: Mitä toivoisit tulevaisuudessa tapahtuvan. Valitse sellainen esine, joka muistuttaa sinua tuosta toiveesta.

Lempiesineeni -näyttely

Lempiesineeni-näyttely voidaan koota ryhmän osallistujien (tai kunnan päättäjien taihoitokodin työntekijöiden) omista lempiesineistä (-kirjoista, -kuvista). Näyttely on mielenkiintoisempi ja enemmän keskustelua herää, jos jokaiseen esineeseen liitetään tarina esineen tai sen omistajan historiasta ja henkilön valokuva.

Asukkaiden mieliesineet -näyttely hoivakodissa (ohjeet, 4 sivua)