Tutustuminen

Kun ihmisellä on jotain kädessään, hänen on yleensä helpompi kertoa itsestään. Siksi tutustumista voi edesauttaa erilaiset kysymys- ja kuvakortit tai esineet.

Tutustumiskortit

Tulosta, leikkaa (laminoi):

Aistimusten valintoja

Aistimusten valintoja: Ohjaaja lukee vaihtoehtoja ja ohjaa keskustelua erilaisista aisteihin liittyvistä mieltymyksistä.

Esineet

Jokainen valitsee tarjolla olevista esineistä sen, jonka kokee kuvaavan itseään, luonnettaan tai jotain ominaisuuttaan parhaiten:

  • Esineet (esim. sakset, teippirulla, muovimuki, musiikki-CD, liimapuikko, laastari, pilli, lelu, koru, hammastikku, juomalasi…)
  • Erinäköiset kahvikupit
  • Kangastilkut (juutti, sametti, silkki, sifonki, pellava, denim, vohveli, frotee, puuvilla erilaisin painokuvioin…)
  • Erilaiset napit (valitse mieleinen tai muistoja herättävä tai itseä muistuttava tai kaunein). Kun kaikki ovat mieleisensä valinneet, jokainen saa kertoa perustelut valinnalleen. Kahvikuppeja käytettäessä perustelukierroksen jälkeen niihinkaadetaan kahvia. Keskustelua voi jatkaa pyhäpäivien tavoista ja kulttuurista, kyläilyistä, ystävistä, isovanhempien kahvipöydästä, pöytä- ja ruokailutavoista.

Kuvat

Taide- ja luontokuvat, postikortit ja lehtikuvat tarjoavat hyviä peilejä elämänkokemusten, tunteiden, tarpeiden, muistojen, suunnitelmien ja unelmien kuvaamiseen. Kuvat auttavat konkretisoimaan ajatuksia ja mielikuvia.

Levitä kuvat pöydälle. Osallistujat valitsevat kukin yhden kuvan, joka sillä hetkellä tuntuu itsestä kiinnostavalta. Jokainen tarkastelee hetken rauhassa omaa valintaansa ja sen jälkeen tehdään lyhyt esittäytymiskierros kuvien avulla: jokainen kertoo nimensä ja sen, mikä sai hänet tarttumaan tänään juuri tähän kuvaan. Tutustumisen voi tehdä myös pareittain niin, että jokainen esittäytyy näin ensin parilleen ja lopuksi kukin esittelee parinsa koko ryhmälle.

  • Lehdistä leikatut kuvat: esineitä tai maisemia tai eläimiä tai kukkia
  • Vahvikkeen kuvakokoelmasta voi tulostaa erilaisia luontokuvia ja maisemia.
  • Tekevä ihminen -kuvakortit (kuva oik.): Ohje, kuvasarja 1, kuvasarja 2, kuvasarja 3, kuvasarja 4, kuvasarja 5, kuvasarja 6,kuvasarja 7,kuvasarja 8
  • Mikä puu kuvaa sinua? Kortteja voi käyttää myös positiivisen palautteen antamiseen.
  • Aapakka-kuvakorttien avulla voi tutkia ja jakaa elämäntarinoita.
  • Aikakauslehdistä voi leikata myös lahjaksi sopivien esineiden ym. kuvia kuten kello, onki, kirja, polkupyörä, koru, huonekalu, laukku, soitin, suklaarasia, hevonen… Levitä kuvat pöydälle. Ryhmän jäsenet valitsevat kukin yhden tai kaksi kuvaa ja kertovat keille ryhmän jäsenistä he ne antaisivat ja miksi. Jos joku jää ilman lahjaa, valitaan lopuksi yhdessä kaksi hänelle sopivaa lahjaa ja perustellaan. Lahjan saanut kommentoi.
  • Uuden ryhmän alkaessa ohjaaja voi pyytää jokaista tuomaan mukanaan yhden mieleisensä valokuvan, joka jotenkin kuvaa itseä tai kertoo itsestä.
  • Seinälle heijastettavat tai kuvaruudulta katsottavat kuvat (16 kpl): Tutustutaan harrastekuvan avulla. Esittelyn yhteydessä pyydä valitsemaan ruudukosta se vaihtoehto, joka kuvaa jollakin tavalla itseä ja kertomaan siitä 1-2 lauseella. Tämä soveltuu hyvin esim. verkkoryhmätoimintaan, jossa osallistujat näkevät ruudukon omassa tietokoneruudussaan.
  • Seinälle heijastettavat tai kuvaruudulta katsottavat kuvat (12 kpl): Tutustutaan eläinkuvan avulla. Esittelyn yhteydessä pyydä valitsemaan ruudukosta se vaihtoehto, joka kuvaa jollakin tavalla itseä ja kertomaan siitä 1-2 lauseella. Tämä soveltuu hyvin esim. verkkoryhmätoimintaan, jossa osallistujat näkevät ruudukon omassa tietokoneruudussaan.

Leikit

Leikkipankissa on 1 000 leikkiä ja niiden joukkossa useita eri ikäisten tutustumiseen ja yhdessäoloon sopivaa ideaa sekä suoraan että soveltaen.

Luonnon materiaalit

Kesäaikaan voi käyttää pihasta ja pientareilta löytyviä luonnonkukkia ja puutarhakasveja
Jos saat kerätyksi tarpeeksi erilaisia kivilajeja (tms), niiden symboliikka sopii hyvin tutustumisen apuvälineeksi (graniitti, vuolukivi, kalkkikivi, ametisti, ruusukvartsi, kuivunut savikokkare, laavan kappale, turkoosi, tiikerinsilmä, kalsedoni, meripihka…)

Luonteenpiirteiden kuvaukset

Tulosta erilaisia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia (täydennä tarvittaessa) ja leikkaa irralleen. Levitä laput pöydälle. Jokainen valitsee kolme itseään kuvaavaa luonteenpiirrettä ja kertoo niiden avulla itsestään. Laput voi myös laittaa astiaan, josta jokainen vuorollaan vetää 1-3 kplja kertoo, missä määrin ominaisuudet kuvaavat häntä itseään.

Ystävystymisen vihkonen

Monivalintakysymykset, avoimet kysymykset

Tulosta paperi kaksipuoleisena (A4 vaaka) ja taita keskeltä. Jaa jokaiselle niin monta kuin ryhmässä on jäseniä. Täytettyjä vihkosia vaihdellaan niin, että jokainen saa ryhmän kaikista jäsenistä vihkosen. Ystäväni-kirjana voi käyttää kaupan valmiita kirjoja, joihin jokainen täyttää oman aukeamansa kaikkien muiden kirjoihin. Valmiita tyhjiä vihkoja voi käyttää niin, että kysymykset keksitään itse. Ohje

Motto

Monet ihmiset pystyvät kysyttäessä heti kertomaan tunnuslauseensa eli mottonsa, mutta valmiista vaihtoehdoista sellainen on helpompi valita. Vahvikkeen huoneentauluista, sananlaskuista (kokoelma), lentävistä lauseista ja hokemista (esim. tv-sketsit) tai kirjoista (klassikot, satukirjat) poimituista lauseista voi koota kokoelman, jonka avulla ryhmän jäsenet voivat kuvata tavoitteitaan ja periaatteitaan. Ryhmä voi valita myös yhteisen mottonsa, jos sellainen yksimielisesti vaihtoehdoista löytyy.

Tutustuminen juttelemalla

Kerro elämäntarinasi mahdollisimman yksityiskohtaisesti neljässä minuutissa. Koska itsestään kertominen on monelle yleensä helpompaa, kun saa pidellä kädessä, voidaan puheenvuoro siirtää heittelemällä palloa tai pehmolelua.

Valikoidut tiedot
Ohjaaja voi ohjeistaa ryhmän kertomaan itsestään näin:
a) oma toinen nimi
b) äidin tyttönimi
c) oma lapsuuden toiveammatti
d) isän kotipaikkakunta
Ryhmäläiset esittäytyvät tämän mukaisesti vuorotellen, keskustelua.

Toiminnallinen tutustuminen

Yhdistävä tekijä

Liikettä hauskoilla väittämillä
Tämä menetelmä sopii myös isoon tilaisuuteen, kun iso joukko osallistujia halutaan mukaan yhteiseen toimintaan. Samalla osallistujien on mahdollista tunnistaa henkilöitä, joilla on samanlaisia elämänkokemuksia ja kiinnostuksen kohteita. Jos on käytettävissä avara tila ja osallistujien on helppo liikkua, voidaan muodostaa mahdollisimman samanlaisia ryhmiä; aluksi esimerkiksi puseron värin, hiusten pituuden tai muun näkyvän ominaisuuden mukaan, sitten henkilökohtaisempien kuten kotieläinten lukumäärän mukaan jne. Jokaisessa ryhmässä voidaan esittäytyä ja vaihtaa muutama sana ennen uutta tehtävää ja uuden ryhmän muodostamista. Kolmas vaihtoehto, joka sopii etenkin nopeille ja hyväkuntoisille osallistujille, on tuolinvaihto. Tuolit asetetaan piiriksi niin, että keskellä seisovaa lukuun ottamatta kaikki istuvat. Keskellä olija valitsee jonkin ominaisuuden ja sanoo esimerkiksi: Kaikki, joilla on mustat housut, vaihtavat paikkaa. Keskellä ollut yrittää ehtiä istumaan tyhjälle tuolille ennen kuin ne kaikki ovat uudestaan varattuja. Se joka jää ilman tuolia, jää keskelle ja antaa uuden tehtävän: Kaikki, jotka ovat uineet tällä viikolla, vaihtavat paikkaa. Kaikki, jotka toivovat joululahjaksi villasukkia… jne…

Tutustumispallo

Rantapalloon, lento- tai jalkapalloon tms. (ilmapallokin käy) kirjoitetaan kysymyksiä ja jokainen vastaa siihen kysymykseen, mikä palloa kiinni otettaessa osuu peukalon alle. Jos pallo on ommeltu viereisen kuvan kaltaisista paloista, kysymykset on helppo sijoitella tasaisesti ja peukalon osumisessa on vähemmän tulkinnan varaisuutta. Rantapallossa on kuusi isoa rajattua aluetta eli siihen tekstit mahtuvat isoilla fonteilla. Jakamalla rantapallon keskiviivalla, saa mahtumaan 12 kysymystä.

Tutustumisbingot

Nimibingo sopii tutustumisleikiksi pieniin tapahtumiin. Silloin kerätään ensin omaan ruudutettuun Nimibingolappuun toisten nimiä tilassa vapaasti kulkien ja haastatellen. Arvottaessa ohjaaja nostattaa vuorotellen jokaisen ylös ja esittelee. Samalla kaikki, joiden lapussa ko nimi on, rastivat sen.
Tutustutaan -bingo 3×3 ruutua, 4 erilaista pohjaa (erilaisia käyttötapoja)
Tutustutaan -bingo 4×4 ruutua, 2 erilaista pohjaa (erilaisia käyttötapoja)
Bingoista tarkemmin Vahvikkeen Pelit-laatikossa.

Pikkujouluihin ym. tapahtumiin, joihin osallistuu yli 20 henkilöä, sopii Bingon kaltainen Etsi kaveri -tehtävä. Tulosta jokaiselle osallistujalle paperi ja jaa kynät. Kun tehtävä on suoritettu eli lappu täynnä nimiä, voidaan ohjeistaa siirtymään kahville sellaisen henkilön kanssa, jolla on sama harrastus/ominaisuus/ toive kuin itsellä, mutta jota ei tuntenut etukäteen. Etsi kaveri -tehtävä 2,Etsi kaveri -tehtävä 3

Vinkkejä

Eläkkeensaajien Keskusliiton Käskynkässä kerhoon! – vertaisohjaajan työkirjassa (46 sivua) on tutustumisvinkkejä alkaen sivu 21.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ryhmäytymisen korttipakka sisältää 24 korttia. Niihin on koottu Vanhustyön Trainee -toiminnassa kehitettyjä ryhmäytymisen ideoita. Pakka sisältää tutustumis- ja ryhmäytymisharjoituksia erilaisen ryhmätoiminnan tueksi.

Esittäytymisen jäykkyyttä ja jännitystä voi vähentää sillä, että jokainen kertoo nimensä lisäksi mitä eläintä tänään kokee muistuttavansa eniten tai jonkin adjektiivin, joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimi esim. Reetta Reipas, Heikki Hauska, Merja Mukava.

Ystäväpiiri -ohjaajien ideoita tutustumiseen.

Luottamuksellisen ryhmän aloittaminen

Kiinteän, luottamuksellisen keskusteluryhmän voi aloittaa pöytäliina-rituaalilla, joka symbolisesti kuvaasitä, että kaikki mitä ryhmän aikana puhutaan, jää ryhmän sisälle. Aseta pöytäliinakeskelle pöytää ja avaa ryhmätapaaminen avaamalla pöytäliina. Tapaamisen päätteeksi liina rullataan seuraavaa ryhmäkertaa varten.

Sytytetään kynttilä ryhmän aloitukseksi.Aihe, mille kynttilä sytytetään sovitaan yhdessä: esim. kauniin kevätpäivän kunniaksi.

Osallistavan ohjaajan opas tarjoaa ryhmien ohjaajille unelmia herättäviä välineitä.