Tietotekniikka

SeniorSurf-opastusmateriaaleja ja videoita löytyy Vanhustyön keskusliiton sivustolla.

Tietotekniikka ja internet tarjoavat paljon huvia ja hyötyä elämään. Ensimmäinen tietokone on Suomessa otettu käyttöön vuonna 1958, joten enää sitä ei tarvitse uutuutena kammoksua. Katso video.

 • Voit maksaa laskut verkkopankissa (Verkkopankkien käyttö)
 • Voit pitää kuvapuheluyhteyttä eri puolella maapalloa asuviin ystäviin ja sukulaisiin (Skype-ohjeet). Voit seurata web-kameroiden kautta ihmisten ja eläinten elämää eri puolilla ja osallistua konsertteihin, jumalanpalveluksiin, luentotilaisuuksiin ym. tapahtumiin reaaliaikaisesti.
 • Voit pitää sähköpostilla yhteyttä toisiin ihmisiin ja postinkulkuun ei kulu aikaa. Voit lähettää ja vastaanottaa valokuvia ja laajojakin tekstitiedostoja.
 • Voit tutustua julkisiin palveluihin (Suomi.fi/Ikääntyville), viranomaisten, järjestöjen ja monenlaisten asiantuntijoiden teksteihin ja lukea viimeisimmät Käypä hoito-suositukset.
 • Voit tarkistaa, että omassa kunnassasi palvelut ovat sen tasoisia kuin Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi (2017–2019) määrittelee.
 • Voit olla yhteydessä Kelaan ja verotoimistoon.
 • Voit käyttää Kanta-palveluita: Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää, mitä tietoja terveydenhuollossa on sinusta kirjattu. Näet reseptisi, hoitoon liittyvät kirjaukset, laboratorio- ja röntgentutkimukset. Voit pyytää reseptin uusimista, tallentaa hoitotahtosi ja elinluovutustahdon sekä antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää luovuttamisen.
 • Voit koostaa matka- ja perhekuvistasi albumeita, jotka posti tuo kotiin sidottuina kirjoina tai koostaa digitaalisen elämäntarinan.
 • Voit lukea lehtiä, tarkistaa juna-aikatauluja, tutustua teatteritarjontaan ja matkaesitteisiin, katsoa videoita ja opiskella, selata ruokareseptejä,  käsityöohjeita ja remonttiohjeita.
 • Voit katsella uutisia ja edellisten päivien tv-ohjelmia, kun alkuperäinen aika ei sovi; tarkistaa urheilutulokset, lottonumerot ja paikalliset säätiedot.
 • Voit varata ajan hierojalta, hammaslääkäriltä ja autokatsastukseen.
 • Voit vertailla eri yritysten tuotteita ja tehdä ruoka-, vaate-, lippu- ym. ostoksia verkkokaupoissa. Verkko-ostamisen muistilista
 • Voit haastatella kaveria tai kertoa itse ääneen tarinoita, jotka täppäri tai älykänny muuttavat sitä mukaa tekstiksi.  
 • Voit kuulua erilaisiin ryhmiin ja vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa sekä pelata verkkopelejä.
 • Voit osallistua ammattilaisen ohjaamaan liikuntaryhmään kotona netin välityksellä.
 • Voit etsiä ja löytää kadoksissa olleita lapsuuden ystäviä, selvittää sukujuuriasi ja tehdä sukututkimusta... ja paljon muuta
 • Voit saada tehokasta virtuaalikuntoutusta esimerkiksi pelaamalla (sensorihanskat kädessä) käsien ja sormien toimintaa harjoittavia pelejä.

Tulostettava Mahdollisuuksien "näppis" auttaa virittämään keskustelua aiheesta Mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi olla? Näppiksen avulla on helppo löytää niitä tietotekniikan mahdollisuuksia, joista ryhmän jäsenet ovat kiinnostuneita.

Kortit, joiden avulla ryhmän jäsenet voivat kertoa suhtautumisestaan tietotekniikkaan: Hullunkuriset pariskunnat. Kortit sopivat uuden ryhmän tutustumiseen ja niiden avulla voidaan osoittelematta saada selville tietoteknisen osaamisen lähtötasoa ohjaustilanteiden alussa. Ne sopivat myös välipalaksi tietokoneen käyttökursseille.

Kun surffailet netissä, huomaat, että joidenkin sivujen teksti on aivan liian pientä eikä suurennusnappulakaan aina löydy. Saat tekstin kokoa muutettua painamalla Control-näppäimen pohjaan ja rullaamalla hiiren rullaa.

Vanhustyön keskusliitolla on käynnissä Seniorit surffaa - nettiopastaja auttaa -hanke, jossa luodaan ikäihmisten vertaisopastuksessa käytettävää opastusmateriaalia. Kaikki tulevat valmistuttuaan tänne vapaasti käytettäväksi. Tänne kootaan myös muiden tahojen tekemiä materiaaleja aiheittain. Voit lähettää vinkkejä ja toiveita hyvistä materiaaleista ruudun alareunassa olevan Ota yhteyttä -linkin kautta.

Opasteet: Hyödyllisiä kuvakkeita Verkkopankkien käyttö, Tiedonhaku netissä, lisää opasteita SeniorSurfin sivuilla

Tutustu materiaaleihin ja tarvittaessa pyydä joku käymään asioita kanssasi läpi. Kannattaa myös selvittää, toimiiko paikkakunnallasi jokin taho, joka opastaa ikäihmisiä tietokoneiden käytössä.

Lahjakortti
Tulosta tästä lahjakortti tietokoneen käytössä tukea tarvitsevalle henkilölle. Anna kortti lahjaksi itse tai ehdota kortin käyttöä sukulaisnuorisolle tms.

     

   Monissa laitteissa on jo puheentunnistusohjelma eli voit suullisesti kertoa laitteelle, mitä haluat sen tekevän. Ominaisuuden tunnistaa mikrofonin kuvasta.