Kesä-, heinä- ja elokuu Kesäisiä kuvia
- Senioritoiminnan ohjelmakooste Ideoita kerhoryhmiin 2005-2013 ja 2014-2019.
- Keskustelukortit, joiden kysymykset liittyvät kesäisiin mielipiteisiin, kokemuksiin, toiveisiin ja muistoihin Kesäkysymykset, Sommarfrågor
, Kesäkysymykset suomi/ruotsi,
- Kepeä kesäinen ennustus -kortit iloisen mielialan nostattamiseksi ryhmän kokoontumisen lopuksi, kauden ensimmäiselle tai viimeiselle tapaamiskerralle sekä juhliin.
- Kesäisiä lauluja Vahvikkeessa. Kesäisiä musiikki- ja tarinatuokioita ikäihmisille on tuottanut Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO (2007): Kesän aika. VirkistysVERSO.
- Mielenterveysseuran virtuaalinen metsäretki (video 7 min)
- Vihreän Veräjän vuodenaikoihin liittyviä luontoaktiviteetteja
Rakenna alkukesästä luontopolku. Polun teema voi olla lähiympäristön kasvit ja eläimet, sienet ja marjat, suomalaiset kivet tai paikalliskulttuuri. Polun voi toteuttaa yhdessä lähikoulun kanssa ja rastit kiertää (ei-kulkutauti-aikaan) lapsi-seniori-pareina. Rastit voi merkitä värikkäillä nauhoilla, tapahtumissa kaasupalloilla. Laminoidut tai kontaktimuovilla päällystetyt laput kannattaa säästää seuraaviksi vuosiksi tai lainata toisille ryhmille, toisen polun varrella käytettäväksi. Suomen luonnonsuojeluliitto on tuottanut erityisesti seniorikansalaisille suunnatun oppaan Pappa pitkospuille, mummo marjaan, jonka ideat voidaan toteuttaa missä tahansa ympäristössä. Kahdeksanrastinen Luontopolku.
KESÄKUU
Kulttuurikaari -verkoston kokoamia vinkkejä ikäihmisten virtuaalisiin kulttuuri- ja liikuntaelämyksiin (7 sivua ideoita)
Kulttuurivuosikellon kesäkuu
Helatorstai ja helluntai ovat toisinaan vasta kesäkuussa. Sisältöä: helatorstai, helluntai. Laulu Suvivirsi
Vihreän Veräjän luontoideoita kesäkuulle (6 sivua)
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
1.6. Kansainvälinen vanhemmuuden päivä YK
Vahvikkeen kuvia: äiti, isä, lapsi
1.6. Maailman maitopäivä
Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy paljon tietoa maidon vaikutuksista, juuston valmistuksesta, maitotytön historiasta 1950-luvulta lähtien sekä tutkimustuloksia ravitsemuksesta ja reseptejä.
Yhdistyksestä voi tilata maksutonta materiaalia. Terveyskirjasto Duodecimista löytyy kymmeniä maitoon liittyviä artikkeleita (kirjoita hakukenttään: maito). Myös THL:n ylläpitämästä Fineli® - elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy paljon tietoa maidosta. Sopivaa materiaalia löytyy myös Kansainvälisen koulumaitopäivän aineistoista (24.9.).
- Minkälaisia maitotuotteita kaupan hyllyiltä löytyy? (maidot, piimät, kermat, piimät, voit, juustot, jugurtit, rahkat, viilit, jäätelöt) Montako erilaista?
- Virkattuja liinoja (kulhoja, prinsessan kruunuja, verhokappoja yms.) voi tärkätä rasvattomalla maidolla. Kevyempään tärkkäykseen vettä joukkoon.
- Väritä Louis Pasteur. Pasteur (1822 - 1895) keksi bakteereja tuhoavan lämpökäsittelyn, jota hänen mukaansa edelleen kutsutaan pastöroinniksi. Sen avulla maito saadaan säilymään. (Kuva Gordon Johnson, Pixabay)
4.6. Puolustusvoimain lippujuhla
Päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä järjestetään ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati sekä jaetaan kunniamerkkejä ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Marskin ja Turvan nimipäivät (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).
- Marsalkka Mannerheim oli syntynyt 4.6. Muistellaan hänen elämäänsä (1867–1951). Marski‐visa.
- Kuvapankissa on puolustusvoimiin ja Mannerheimiin/presidentteihin liittyviä kuvia.
- Keskusteluaihe Suomen armeija. Tuleeko armeijassa pojista miehiä? Pitäisikö kaikkien naisten suorittaa asepalvelus?
- Maamme-laulun sanat
- Kevyttä tuolijumppaa marssilaulujen tahtiin.
- Heittopeli Ötökäntappopeli
4.6. Kansainvälinen väkivallan viattomien lapsiuhrien päivä YK
5.6. Maailman ympäristöpäivä
Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972. Suomen YK-liitolla on päivään liittyviä ideoita. Tavoitteena on asenteisiin vaikuttaminen ja ympäristöä säästävän elämäntavan omaksuminen: älä roskaa, säästä vettä, kierrätä, sammuta turhat valot jne.
- Luontoretki lähiympäristöön: jaa jokaiselle kasvin osa.
Tehtävänä on etsiä samaan kasviin kuuluva toinen osa.
- Luontoretki pihaan ja metsään: maistellaan villiyrttejä ja kerätään niitä jalkakylpyihin.
- Luontoretki sisätiloissa: jaa jokaiselle kasvin osa. Rakennukseen on ennalta sijoiteltu rasteja, joilta löytyy kasvien muut osat. Tehtävänä on etsiä parit. Haettavana kohteena voi lisäksi olla kuva kokonaisesta kasvista ja selostusta siitä.
- Askarteluideoita: Oiva askarteluoppaassa on ohjeita kierrätysmateriaaleista. Eläkeliiton Elämää käsillä -hankkeen kierrätysmateriaalivinkkejä. Omasta kotikeittiöstä tai roskalaatikoista kerätyistä materiaaleista voi tehdä kierrätysvärejä.
- Vahvikkeen Luonto-laatikossa on luontoaiheisia toimintaideoita: mm. luontopolkuja
- Jos sää ei suosi, sisällä - tai kauniilla ilmalla ulkona - voi värittää luontoaiheisia kuvia: Vahvikkeen värityskirjat
Ympäristöpäivän ohjelmaksi sopii tutustuminen paikkakunnan veistoksiin. Esimerkki Jyväskylästä, Helsingin veistoskierros ja siihen liittyvä visailu.
Kesäkuun ensimmäinen sunnuntai, Kummipäivä
Urheiluseurat, järjestöt, yritykset ja seurakunnat järjestävät tänään kummeille ja kummiuden kohteille yhteisiä tapahtumia. Moni järjestö on organisoinut kummeja kehitysmaiden lapsille. Hoivakodillakin voi olla tällainen yhteinen kohde, jonka elämää ja vaiheita seurata. Hoivakoti voi myös olla kummiuden kohde.
- Keskustelunaihe Mietitään millä tempauksilla kummikohdetta tuettaisiin nyt tai seuraavan vuoden kuluessa. Kummitädin ja kummisedän roolit nyt ja ennen.
6.6. Kustaan nimipäivä
Kustaan päivä oli ennen perunan istutuspäivä (kuva). Perunannostosta kuva. Viimeistään Kustaan päivänä laskettiin ennen karja ulos laitumelle. Viimeistään Kustaan päivänä piti lasten päästä järveeen uimaan.
- Hanki mahdollisimman monta erilajikkeista perunaa. Ne voidaan kypsentää ja vertailla makuja ja koostumusta.
- Halkaistulla perunalla voidaan painaa kuvioita kankaalle, korttikartongille, käärepaperille.
- Keitettyä perunaa voi käyttää liimapuikkona kiiltokuville ja silkkipaperikuvioille.
Kustaan päivä on Paula-tytön valintapäivä. Paula-tyttö on Pauligin kahvipaahtimon tunnustyttö, jonka nimi ja valintapäivä juontuvat Gustav Pauligin nimestä. Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin 1950 ja perinne toistuu edelleen muutaman vuoden välein.
- kahviaiheisia kuvia ja keskustelunaiheita
6. - 7.6.2020 Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu: Pönttöbongaus
Kesäkuun alkupuolella järjestetään vuosittain koko Suomessa Pönttöbongaus-tapahtuma. Silloin tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja kerätään niistä tietoja.
Laulu Peipon pesä - Metsälintu - Kolme varista - Leivo - Pii, pii, pikkuinen lintu - Nuku, nuku, nurmilintu - Aa-aa, allin lasta - Mä oksalla ylimmällä
Uskomus Jos hyttyset tanssivat silloin, kun aurinko laskee, tulee kaunis ilma.
Jos hyttyset purevat niin, että sattuu, tulee sade.
Kesäkuun alkupuolella, Kansallinen Museoajoneuvopäivä 8.6.2019 (2020 monet tapahtumat peruttu)
Monet museot ja vanhojen ajoneuvojen harrastajat järjestävät tapahtumia ja näytöksiä teemana eri vuosikymmenten ajoneuvot. Museoajoneuvopäivään sopii kuvat vanhoista autoista, mopoista, moottoripyöristä (esim), polkupyöristä, veneistä ja traktoreista sekä purukumien ja kahvipakettien autokeräilykuvista (keräilykansio); samoin vintage-henkinen vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen, pienoismallinäyttelyt, autoaiheinen musiikki (Linja-autossa on tunnelmaa, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (sanat), Aja hiljaa, isi, nyt vain…), autoaiheiset dominot ja palapelit (keräilykuvapalapeli).
8.6. Maailman merien päivä (YK)
Meret säännöstelevät juomavettämme, sään ääri-ilmiöitä, rantaviivaa, suurta osaa ruuastamme sekä hengittämäämme happea. Tulevaisuutemme riippuu siis paljon merien hyvinvoinnista. Siksi merien suojelu on tärkeää. Tällä hetkellä merissä on ihmisten tuottamaa muovijätettä jo suunnilleen saman verran kuin on maailman vuotuinen vihannessato.
- Suolakylpy jaloille
- Askarteluidea silkkimaalaus suolaa apuna käyttäen
9.6. Ahvenanmaan itsehallintopäivä
- Kuvia ja tietoa Ahvenanmaasta. (Infosivusto Visit Åland)
- Oletko käynyt Ahvenanmaalla? Millaisia muistoja sinulla matkoistasi on?
- Paistetaan Ahvenanmaan pannukakkua
12.6. Eskon nimipäivä
Ennen tehtiin Eskon päivänä viimeiset kylvöt kuten nauris ja hamppu.
Eskon päivänä ilmaantuu ensimmäiset sääsket, Marjan etsikolta (2.7.) toiset. Etelä-Suomeen Eskon päivä tuo ensimmäiset paarmat.
12. 6. Kansainvälinen lapsityön vastainen päivä (ILO)
Laulu Paimenpoika
Kuvia Poika kiillottaa kenkiä, Poika kiillottaa kenkiä, Tytöt marjassa, Pojat perunannostossa,
Jalkapallon EM-kisat piti järjestää 12 eurooppalaisessa maassa 12.6. – 12.7.2020. Kisat siirrettiin koronapandemian vuoksi. Suomi olisi nyt osallistunut ensimmäistä kertaa. Suomi on samassa alkulohkossa Belgian, Tanskan ja Venäjän kanssa.
Kesäkuun toinen lauantai, Suomalaisen saunan päivä (13.6.2020) sauna-aiheisia kuvia Vahvikkeessa
Suomen Saunaseura ry kerää suomalaiseen saunaperinteeseen liittyvää tietoa. Seura korostaa saunomisen merkitystä terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.
- Kaksi tarinahierontaa, joista toisen aiheena saunominen
- Sauna-aiheista materiaalia: ohje, selkoteksti, tehtävät, kuvat, sauna-tavupalat
- Nyt on aika tehdä vihdat joulusaunaan ja muutenkin talveksi. Viereisessä kuvassa on Mansikkapaikan vihtatalkoiden tulokset kelmuun käärittyinä ja valmiina pakkaseen. Kelmun tilalla käy pätkä sukkahousun lahjetta.
- Laulu Saunavihdat
- Katsotaan Ylen saunakuvia
Kesäkuun toinen lauantai, kansainvälinen Neulotaan yhdessä -päivä
Päivä sai alkunsa vuonna 2005 ja sen idea on kokoontua neulomaan yhdessä siksi, että se on mukavaa ja koska neulontaharrastus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Neulomisen lisäksi kokoontumisissa voi vaihtaa kertynyttä lankavarastoa ja kierrättää neuleita. Kukin voi neuloa itselleen tai osallistua yhteisten myyjäistuotteiden tekemiseen. Neulekahvilan järjestäminen sopii erityisesti tälle päivälle. Kuvassa yksi idea eritasoisten neuletöiden esille laittamiseen: neuletilkut on harsittu yhteen puun ympärille hyvän mielen neulegraffitiksi (määräaikaista taidetta; poistettava syksyllä, ettei haudo ja vahingoita runkoa). Yksikin päällystetty oksa, kaide tai aidan pylväs voi olla näyttävä.
Pullonpyöritys on perinteinen peli kesäiltojen iloksi. Pelissä voi käyttää myös Totuus vai tehtävä -kortteja.
14.6. Maailman verenluovuttajien päivä (WHO) World Blood Donor Day
Kesäkuun 14. päivä on vuodesta 2004 asti omistettu verenluovutukselle. Ihmisiä kannustetaan vapaaehtoiseen ja vastikkeettomaan verenluovutukseen. Siten voi pelastaa ihmishenkiä ja parantaa muiden terveyttä. Toimiva veripalvelujärjestelmä vähentää lapsikuolleisuutta, parantaa odottavien äitien terveyttä sekä vähentää tauteja kuten hiv/aidsia ja malariaa. Suomessa veripalvelujärjestelmästä huolehtii Punainen Risti. Sen tunnuskuva on kansainvälisesti suojattu.
Juhannusta edeltävä sunnuntai, Yhteispohjoismainen luonnonkukkien päivä 14.6.2020
Tätä kukkapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Sen tavoitteena on edistää kasvien tuntemusta. Kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto tarjoaa upeita elämyksiä. Katso Vahvikkeen Luonto-laatikosta ideoita päivän viettoon.
Vahvikkeen kukkalauluja Yksi ruusu on kasvanut laaksossa - Orvokkini tummasilmä - Valkoakaasiat - Kedon kukkien laulu -
luontoaiheisia lauluja
- Luonnonkukkavisa 10 tutusta kasvista (Luettelo): Kysymykset vihjeineen sekä vastaukset kuvineen (41 diaa), Kysymykset vihjeineen (31 diaa), Vastaukset kuvineen (11 diaa), Tekstinä ohjaajan luettavaksi (yksi A4), RyhmäRengin ohjeita ja vinkkejä
- Kukkadomino tai muistipeli: liimaa tulosteet kapalevylle tai paksulle pahville. Levitä vesiliukoinen liima aina paperille, anna vähän kostua niin, että paperi oikenee ja paina tiiviisti alustaan. Kuivumisen jälkeen leikkaa kortit irti. Terävä veitsi ja viivoitin tuottaa suoremman jäljen kuin sakset.
- Suomen luonnonsuojeluliiton materiaaleja ja ideoita: Luonnonkukkien päivä -sivusto
- Tehdään luontoretki ja etsitään kukkivia kasveja tai ihaillaan Vahvikkeen kukkakuvia ja jutellaan lempikukista ja kukkien kasvattamisesta
- Jos kukkia on käytettävissä paljon, tehdään jokaiselle kukkaseppele. Kukkaseppeleellä voi ilahduttaa henkilöä, joka ei kykene luontoon lähtemään.
- Keskustelunaihe Hoitokodin kasvit; Ikäinstituutin opas (92 sivua)
15.6. Kansainvälinen ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastainen kampanjapäivä
World Elder Abuse Awareness Day tunnetaan Suomessa nimeltä Kätketyt äänet. Kampanjan tavoite on, että tieto vanhuksiin kohdistuvista kaltoinkohtelu- ja väkivaltailmiöistä sekä iäkkäiden turvallisuutta edistävistä keinoista on kaikkien saatavilla. Vuoden 2020 teemana on Henkinen väkivalta ei näy. Tulosta Vanhustyön keskusliiton opas Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi. Suvanto ry:n materiaalipankista löytyy päivän esitteet, painokelpoiset kuvat, aikaisempien vuosien seminaarien dioja ja muuta materiaalia.
17.6. vuonna 2017 järjestettiin Rakastu kesäyöhön -tapahtuma
Ihmisiä kannustettiin nukkumaan yö ulkona, valvomaan nuotiolla, lumoutumaan luonnonkukista tai tarttumaan vapaasti vavan varteen. Samat ideat sopivat toteutettaviksi joka vuosi. Vuonna 2018 "virallinen" luonnonpäivä on elokuun viimeinen lauantai eli 25.8.
Saamelaisen perimätiedon mukaan sääski saapuu juhannusviikolla ja "millainen sää on juhannuksena, sellainen on Jaakon päivään saakka."
18.6. Kansainvälinen piknikpäivä
Tulosta piknikille mukaan lauluvihko Kevät- ja kesälauluja (29 laulua)
20.6. Kansainvälinen pakolaispäivä YK
Tänään huomio kohdistuu pakolaisiin eli kotimaastaan sodan, vainon, väkivaltaisten konfliktien tai luonnonmullistusten takia muualle paenneiden henkilöiden tilanteisiin. (Evakoiksi kutsutaan oman kotimaansa sisällä toiselle paikkakunnalle sodan takia siirtyneitä henkilöitä). Infoa, lainsäädäntöä, oppaita.
noin 21.6. Kesäpäivän seisaus eli ”Mittumaari”
Kesäpäivän seisauksena on vuoden pisin päivä.
- Tee jalka- tai käsikylpy kukista ja yrteistä. Liota kasveja harsopussissa tai siivilöi liemi ennen käyttöä.
- Kerää luonnosta sammalta, pieni risu, varpu, kivi, käpy, tuohen pala, kaarna jne ja laita pussiin tai laatikkoon, jossa on kädenmentävä reikä kyljessä. Ryhmässä tunnustellaan esineitä katsomatta niitä. Pidetään tunnistuskilpailu tai tarinatuokio, jossa kerrotaan, mitä mieleen nousee. Luovassa ryhmässä tarina voidaan rakentaa niin, että jokainen vuorollaan sanoo lauseen, johon sitoo tunnustelemansa esineen. Tarinan kertaaminen sopii muistijumpaksi.
- Kansanlauluvisa
- Arvoitus Ei lähde vuolemalla, nuolemalla eikä luudalla lakaisemalla? Auringon valo lattialla
Juhannus, Suomen lipun päivä
20.6.2020
Juhannuksesta alkaa isokesä. Vuodesta 1955 alkaen juhannusta on vietetty kesäkuun 20.–26. päivän välille sattuvana lauantaina. Suomen lippu nostetaan salkoon juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta juhannuspäivän iltana klo 21. Rakennuksia koristellaan vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa (kuvia) kylvetään uudella vihdalla. Pihlaja, tuomi, syreeni, kielot ja monet muut kukat (kuvia) ovat kukassa.
- Millaisia juhannusmuistoja sinulla on elämän varrelta?
- Tarinoita juhannustaioista ja uskomuksista. Iloisen mielialan nostattamiseksi kaikenikäisten kokoontuessa sopivat kortit Kepeä kesäinen ennustus
- Muistoja kokkojen polttamisesta ja nuotiotulilta.
- Herkutellaan vohveleilla tai pannukakulla ja jäätelöllä.
- Millaisia tunteita kesä on tuonut tullessaan? Tehdään hauskoja positiivisten tunteiden harjoituksia ja virkistytään visaillen.
- Suomalaiset kansallispuvut kuuluvat merkittäviin juhliin. Tietoa, kuvia ja juhannustunnelmia.
- Sauna-aiheiset tavukortit
- Lauluja Heilu, keinuni, korkealle! Juhannus on meillä herttainen, Kaunis, kirkas aurinko paistaa
- Juhannuslauluja jumppaohjeilla
- Ikäpolvien yhteisenä toimintana voidaan rakentaa käpylehmiä, kaarnaveneitä, siipirattaita ja muita entisajan kesäleluja tai punoa tuohisormuksia. Tuohitöiden ohjeita.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on tietopaketti juhannuksesta.
Kristityt ovat 400-luvulta alkaen viettäneet juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä (ev.lut).
21.6. Maailman musiikkipäivä (World Music Day, Fête de la Musique)
Maailman musiikkipäivää vietetään yli 100 maassa.
23.6. Kansainvälinen leskien päivä YK
24.6. Jussin nimipäivä
Sanonta Jussin sateet ja Jaakon poudat on maamiehelle kullan arvoisia.
25.6. Merenkävijän päivä YK / International Maritime Organization
Hassu matkailumainos Suomesta
26.6. Kansainvälinen päivä huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi YK
26.6. Kansainvälinen päivä kidutuksen uhrien puolesta YK
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä
Maailman kuurosokeiden liitto (WFDB) ehdotti vuonna 2009 YK:lle, että se julistaisi 27. kesäkuuta kansainväliseksi kuurosokeuspäiväksi. Se on Helen Kellerin syntymäpäivä. Suomessa tätä päivää on vietetty vuodesta 2015 alkaen (Suomen Kuurosokeat ry). Helen Kellerin uskomaton omaelämäkerta ”Elämäni tarina” ilmestyi jo 1903. Helen Keller syntyi varakkaaseen yhdysvaltalaiseen perheeseen 27.6.1880. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisenä hän sairastui kuumetautiin, joka vei häneltä näön ja kuulon kokonaan. Yksityisopettaja Anne Sullivanin johdolla hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan pistekirjoitusta ja suoritti ensimmäisenä kuurosokeana henkilönä akateemisen loppututkinnon.
- Kuunnellaan Helen Kellerin elämäntarinaa Ylen Elävästä arkistosta
- Opetellaan pistekirjoituksen periaatteet. Kirjoitetaan oma nimi pistekirjoituksella.
- Luetaan otteita Helen Kellerin elämäkerrasta
- Väritä nainen lukemassa pistekirjoitusta
29.6. Pietarin, Petterin ja Pekan nimipäivä
Saunavastojen teko ajoitettiin ennen Pietarin päivän tienoille.
Koivun tuohi on esineidenn punontaa varten parasta ennen Pietarin päivää, mutta kattotuohiksi kuun lopulla, kun se on paksua, mutta ei vielä murru.
Ennen vanhaan rukiin siemen kylvettiin kaskimaille Pietrain päivän aikoihin.
Pietarin päivän tienoilla alkavat vuoden satotoiveet hahmoittua: jos ohra näyttää hiusta, saadaan varmasti leipää - mikäli käki lopettaa kukunnan.
HEINÄKUU
Kulttuurivuosikellon heinäkuu
Vihreän Veräjän luontoideoita heinäkuulle (6 sivua).
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
Uskomus Jos käki kukkuu pitkään vielä heinäkuussa, tulee lämmin ja pitkä syksy.
Se tietää sadetta, jos pääskyt lentelevät lähellä järven pintaa, jos koira syö ruohoa,
jos kissa pesee itseään tai jos kukko kiekuu kummalliseen aikaan. Samoin jos ravut
nousevat vedestä maalle, kalat hyppivät vedessä tai kärpäset ovat vihaisia ja lentävät korvaan.
Kaunista säätä ennustaa, kun pääskyt lentävät korkealla, kun hyttyset tanssivat iltasella kovasti,
kun heinäsirkka sirisee, pöllö huutelee yöllä, savu nousee ylös, kun syntyy nopeasti hajoavia
kumpupilviä, ilma on autereinen ja aamupäivän tuuli tyyntyy iltapäivällä.
1.7. Kansainvälinen vitsipäivä
Päivän teemaan liittyvät komedia, vitsit, kaskut, pilapiirrokset, stand up -komiikka, klovneria. Yhdessä nauraminen yhdistää ihmisiä, vähentää jännitystä ja stressiä sekä rentouttaa ja parantaa mielialaa. Positiiviset tunnetilat myös parantavat kognitiivisia kykyjä ja sosiaalista käyttäytymistä.
- Päivän ohjelmaan sopivat mm. Kari Suomalaisen oivaltavat piirrokset, Speden elokuvat, Reino Helismaan Eemeli-elokuvat, Esa Pakarisen laulut, Pekka Puupää -elokuvat, Chaplin-elokuvat
- 1-10 minuuttia pitkiä Repen ja Eemelin radiohuumoriesityksiä Areenassa
- Eri aiheisia kaskuja Vahvikkeessa
- Luetaan lasten hauskoja kommentteja ja koevastauksia: Lasten suusta
Juhannuksen jälkeinen perjantai, Vanhan kirjallisuuden päivät 2.-3.7.2021
Sastamalassa on joka vuosi valtakunnalliset Vanhan kirjallisuuden päivät. Järjestäjiä ovat mm. Otavan ja WSOYn kirjasäätiöt ja Taiteen edistämiskeskus. Vuonna 2021 kannattaa seurata, mitä osioita tulee netin kautta seurattaviksi.
2.7. Marian ja Maarian nimipäivä (Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maja, Maj, Mary)
Marian nimipäivä on vanha katolinen juhlapäivä. Maria on Suomen yleisin etunimi - enemmän käytössä toisena ja kolmantena nimenä kuin ensimmäisenä.
Sananlasku Mitä on Maariana katolla, on vappuna vaolla.
Heinäkuun ensimmäinen lauantai, Kansainvälinen osuustoimintapäivä 4.7.2020
Osuustoiminta on tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen perustuva toimintamalli. Osuustoiminta on osuuskunnan puitteissa tapahtuvaa taloudellista, sosiaalista ja/tai kulttuurista yritystoimintaa, jonka tarkoituksena on tarjota jäsenilleen niiden tarvitsemia tuotteita ja palveluksia mahdollisimman edullisesti. Periaatteet ja arvot on kansainvälisesti määriteltyjä. Kuva Osuuskaupasta
Heinäkuun ensimmäinen sunnuntai, Avoimet puutarhat 5.7.2020
Avoimet puutarhat -päivää on vietetty vuodesta 2012. Tänään sadat kotipuutarhat ovat avoinna vierailijoille. Puutarhan omistajat voivat ilmoittaa oman puutarhansa vierailukohteeksi ja Puutarhahakua käyttämällä voi etsiä sopivaa vierailukohdetta haluamaltaan alueelta.
- Tehdään kävelyretki johonkin tänään avoimeen puutarhaan tai aina avoimeen puistoon tai ruusutarhaan tai siirtolapuutarhaan.
- Visailu Tunnista luonnonkukkia (15 kuvaa), Vastaukset ja tietoa
6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä, Kylli-tädin syntymäpäivä
Eino Leino eli vuosina 1878–1926. Hän oli runoilija, lehtimies, näytelmäkirjailija ja kriitikko. Eino Leinon tunnetuin teos on Helkavirsiä (1–2). Hänen rakastetuin runonsa on Hymyilevä Apollo, jossa on mm. kuuluisat sanat: ”Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.”
10 Leinon runoa löytyy Vesa-Matti Loirin 1978 levyttämältä albumilta Eino Leino. (kuva > Museoviraston historian kuvakokoelmasta, CC BY-NC-SA 2.0)
- Runohetki Leinon runojen parissa: Lapin kesä, Maantiellä, Nocturne, Väinämöisen laulu, Marjamaani, Sua katson vaan
- Kesäisiä lauluja
- Vahvikkeen Runot ja lorut
- Mitä muistat Eino Leinosta? Kainuun Eino Leino -seuran sivuilla on runojen lisäksi Leinosta tietoja
- Runovisailu tunnetuista suomalaisista runoista
- Runopeli: kirjoita runoista säkeitä lapuille niin, että yhdestä runosta on aina kaksi lappua, joissa eri säkeet ja kolmannessa lapussa runoilijan nimi. Kirjoita ylös, mitkä säkeet ja tekijät kuuluvat yhteen. Pienissä ryhmissä tai yksilötehtävänä yritetään etsiä yhteen kuuluvat laput.
- Ylen Elävässä arkistossa on paljon aineistoa Eino Leinosta.
- Eino Leinon lehtikirjoituksia luettuna Yle Areenassa
- Kuvia Eino Leinosta Finna.fi-sivustolla
Yleisradion lastenohjelmien Kylli-täti syntyi 6.7.1906 (kuoli 1997). YLE myy Kyllin elämää -DVD:tä. Youtubessa on paljon videoita, joissa Kylli-täti piirtää ja kertoo tarinoita.
10.7. Suomen Kuvataiteen päivä ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä
Päivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Kuvataideyhdistykset ja -museot järjestävät tänään tapahtumia ja työpajoja. Tänään sopii ohjelmaksi retki taidenäyttelyyn, taiteilijoiden vierailut (myös etäyhteydellä), piirustus- ja maalaushetket, oman kodin kuvataiteen äärelle pysähtyminen ja taidekuvien katselu. Ateneumin ideavihko.
Tampereen taidemuseon tuottama verkkonäyttely vanhenemisesta taiteen kuvaamana Pitkä tie jatkuu sisältää suomeksi juonnettuja ja tekstitettyjä lyhyitä videoita. Helene Schjerfbeckistä on 4 minuutin video Ylen Elävässä arkistossa.
Piilokuvia kuvataiteesta: Piilokuva Schjerfbeck,
Vahvikkeen Kuvataide-laatikko.
- Piirretään, maalataan ja väritetään kuvia Vahvikkeen värityskirjat
- Katsotaan kuvia Helene Schjerfbeckin taiteesta (Kuva > Schjerfbeck, Helene: Omakuva 1884-1885, Kansallisgallerian kokoelma)
11.7. Maailman väestöpäivä YK
Maailman väestöpäivää on vietetty vuodesta 1989 lähtien. Tänään keskustellaan väestönsuunnitteluun liittyvistä asioista. Hyvä ravinto, rokotteet, perhesuunnittelu, naisten aseman parantaminen ja tyttöjen koulutus vähentävät lapsikuolleisuutta. Se on yksi väestönkasvun hillintäkeino, koska silloin ihmiset eivät kehitysmaissa hanki varmuuden vuoksi paljon lapsia. Maailman väkiluku on nyt 7,7, miljardia. Netissä voi seurata reaaliaikaisia tilastoja maailman väkiluvusta ym.
- Katsotaan Vahvikkeen lapsikuvia
12.7. Reino Helismaan syntymäpäivä
Sanoittaja, säveltäjä, kuplettilaulaja, viihdetaiteilija, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja Reino Helismaa on sanoittanut noin viisituhatta laulua, joista 1 500 on levytetty. Hänen sanoittamiaan ovat Hopeinen kuu, Kulkuri ja joutsen, Meksikon pikajuna, Päivänsäde ja menninkäinen, Reissumies ja kissa, Minä soitan sulle illalla, Laivat puuta – miehet rautaa, Me tulemme taas, Vanhan myllyn taru, Mummon kaappikello, Sinun silmiesi tähden sekä Suudelmin suljetut kirjeet. Helismaa teki myös radiokuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia (mm. Pekka ja Pätkä -elokuvat) ja näytelmiä. Reino Helismaa syntyi 1913 ja kuoli 1965. (kuva Wikimedia Commons)
- Kuunnellaan ja lauletaan Helismaan lauluja, Youtube
- Vahvikkeen musiikkituokioideoita
13.7 Vanha keskikesä
Näihin aikoihin on usein Suomessa ollut kesän lämpimintä aikaa.
15.7. Nuorten osaamisen päivä YK
Nuorten osaamisen päivän tavoite on nostaa esiin ammattitaidon ja osaamisen merkitys nuorten työllistymisessä. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Ammatit: 60 tuttua ammattia kortteina, ohjeet sanaselityspeliin ja tulostettava kysymysnoppa keskustelun virittämiseen. Lauluja ammateista.
- Katsotaan Vahvikkeen kuvia eri ammateista
18.–24.7 Naistenviikko
Suomalaisessa almanakassa on tämän viikon ajan vain naisten nimiä: Riikka, Saara, Marketta, Johanna, Leena, Oili, Kristiina ja Tiina ynnä monet nimimuunnokset (yhteensä 34 nimeä). Yli 600 000 naisen nimi on tällä viikolla nimipäiväkalenterissa. Naistenviikolla on pitkä historia, sillä se muotoutui jo keskiajalla nimettyjen Pyhän Maria Magdalenan ja Kristina-neitsyen merkkipäivien ympärille. Naistenviikon säästä on monta sanontaa, joista useat liittyvät sateeseen ja naisten itkuun. Ilmatieteen laitos on tilastoinut naistenviikon sateita. Naistenviikon historiaa ja taustoja Kielikellossa.
- Keskustelunaihe Naisten roolit ja ammatit eri vuosikymmeninä (naisia Vahvikkeen kuvapankissa)
21.7. Ravustuskausi alkaa
Rapuja voi poimia käsin, kepin avulla ja haavilla. Yleisin pyyntiväline on muovinen rapumerta, johon laitetaan syötiksi kalapala. Koska rapu pääsee kiipeämään merrasta myös ulospäin, mertoja koetaan useamman kerran päivässä. Ravut säilytetään elävinä, keitetään suolavedessa ja maustetaan tillillä. Rapujuhliin liittyy usein yhdessä laulaminen ja monista tutuista lauluista on väännetty rapu- ja ryyppyaiheisia lauluja. Niistä saa pienellä viilauksella monikäyttöisempiä ja kaikille sopivia (esimerkkejä). Rapujuhlia ja laulajaisia voi viettää myös katkarapupiirakan ääressä. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun asti.
- Rapulauluja (vihko, jossa 16 laulua)
- Opetellaan uusi rapulaulu: Rapulaulu täplillä ja ilman
23.7. alkaa mätäkuu
Mätäkuuksi on suomalaisessa kansanperinteessä kutsuttu heinäkuun 23. päivän ja elokuun 23. päivän välistä aikaa. Nykyään mätäkuuna pidetään 6.7.–17.8 välistä ajanjaksoa.
Mätäkuu-nimi on alun perin ollut käännösvirhe. Muinaisessa Mesopotamiassa tämä kesän kuumin aika tunnettiin koirakuun tai koiranpäivien nimellä, koska tuohon aikaan Sirius eli Koirantähti alkaa näkyä Välimeren maissa aamuisin ennen auringonnousua. Saksassa otettiin käyttöön sana Rodenmonat, kaskeamiskuu. Tanskassa se käännettiin virheellisesti muotoon råddenmåned (suomeksi mätäkuu), mistä se levisi Ruotsiin ja Suomeen.
Ajankohdan kuumuus ja kosteus saa elintarvikkeet pilaantumaan ja haavat tulehtumaan tavallista helpommin, joten virheellinen nimitys mätäkuu on osuva. Myös maito happanee nopeasti, mutta työstettävä puu ei halkea helposti. Monivuotisia kasveja ei kannata istuttaa mätäkuun aikana.
Kuumana kesänä kalat etsiytyvät viileisiin syvänteisiin eivätkä käy onkeen lämpimässä pintavedessä. Yliopisto laatii vuosittain kalakalenterin, josta voi katsoa, minä päivinä kannattaa järjestää kalaretkiä.
Uskomus
Jos mätäkuun ensimmäisenä päivänä sataa, sataa koko kuukauden.
24.7. - 9.8.2020 piti olla kesäolympialaiset Tokiossa > siirretty pandemian takia vuoteen 2021 (info)
26.7. – 11.8.2024 Pariisissa ja 21. 7 – 6. 8 2028 Los Angelesissa
25.7. Jaakon nimipäivä
Jaakon sanotaan heittävän nimipäivänään järviin kylmän kiven. Heinänteko loppuu ja alkaa rukiinleikkuu.
Uskomus Jos Jaakon päivänä ei sada, tulee hyvä loppukesä.
26.7. Martan nimipäivä
Monet Marttayhdistykset järjestävät tapahtumia omana nimipäivänään. Kutsu Martat järjestämään nimipäivätempaus hoivakodissa.
Väestörekisterikeskuksen maksuttomasta nimipalvelusta voi tarkistaa etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa sekä tutkia vuositilastoja yleisimmistä nimistä. Martta-nimi on 2000-luvulla annettu yli 2350 vauvalle.
Satojen postikorttien, lehtien kansikuvien (mm. Kotiliesi) ja postimerkkien piirtäjän sekä satukirjojen kuvittajan Martta Wendelinin seura on kerännyt tietoa kuvataiteilijan elämäntyöstä.
Uskomus Jos Martan päivänä sataa, sataa seitsemän viikkoa.
27.7. Unikeonpäivä
Unikeonpäivää on vietetty Suomessa ainakin 1600-luvulta asti. Se pohjautuu vanhaan legendaan, jonka mukaan Efesoksen seitsemän nuorta kristittyä pakenivat 200-luvulla keisari Deciuksen vainoa ja nukkuivat 200 vuotta ennen kuin heräsivät. Monissa maissa päivä on nimeltään seitsemän nukkujan päivä.
Naantalissa on 1880-luvulta asti valittu Unikeko. Nykyisin Naantalin Unikeonpäivillä (26.–27.7.) valitaan valtakunnan virallinen Unikeko. Hän on henkilö, joka on jotenkin toiminut Naantalin ja naantalilaisten hyväksi. Valinta on kunnianosoitus. Uunituore unikeko kipataan yleisön katsellessa uniasuineen mereen. Unikeonpäivän aattona alkanut koko perheen ohjelma markkinatoreineen ja kulkueineen jatkuu merkkipäivän iltaan asti.
Duodecimin Terveyskirjastossa on paljon asiaa unesta. Keskustelunaiheita:
- Milloin uni maistuu makeimmalta?
- Mikä on paras paikka nukkumiseen?
- Mistä unikeon päivän perinne on saanut alkunsa?
- Asiaa hyvän unen merkityksestä. Vaikuttavatko valoisat yöt nukkumiseen? Millaisia ”unirituaaleja” tarvitset ennen nukahtamista? Hauskoja unien selityksiä.
- Nukkumatin kutsukortit
- Vahvikkeen tuutulauluja
Uskomus
Jos unikeonpäivänä sataa, sataa yhtä mittaan myös seuraavat seitsemän viikkoa.
Kun unikeonpäivänä makaa kauan, nukuttaa koko vuoden.
29.7. Ollin, Uolevin, Uotin ja Oulan nimipäivä
Uskomus Ollin päivänä kala lakkaa syömästä.
29.7. Kansainvälinen huulipunapäivä
Huulia on punattu jo usean tuhannen vuoden ajan. Huulipunaa on levitetty siveltimellä tai hylsyn avulla. Se on ollut muodissa sekä naisten että ajoittain myös miesten keskuudessa. Joskus huulia on pureskeltu, jos ei huulipunaa ole ollut käytettävissä. Punajuuri ja punaviini ovat myös olleet tässä käytössä.
Asuinyhteisön kaikkien halukkaiden jäsenten huulten punaaminen yhdeksi päiväksi voi saada hymyn monen huulille. Huulipunapuikko on aina henkilökohtainen. Jos samalla puikolla halutaan punata eri henkilöiden huulia, täytyy se tehdä esim. puhtaiden pumpulipuikkojen avulla. Huulipuikko voidaan katkoa hammaslangalla pullonkorkkeihin, jos se halutaan jakaa usean henkilön kesken muutamaa käyttökertaa varten (levitetään siveltimellä).
- Väritetään kasvokuvia: Väritä kasvoja (8 naista, kansikuva >)
30.7. Kansainvälinen ystävyyden päivä YK
Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota kansojen, valtioiden, kulttuurien ja ihmisten väliseen ystävyyteen. Sen avulla voidaan rakentaa siltoja yhteisöjen välille ja rohkaista kansainvälistä rauhantyötä. Sananlaskuja ystävyydestä
Ystävyyteen liittyviä materiaaleja on Vahvikkeen ystävänpäivän kohdalla.
- Väritä ystävälle kukkakimppu (kuva >)
30.7. Kansainvälinen ihmiskaupan vastainen päivä YK
Ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen hyväksikäyttö, työvoiman hyväksikäyttö, pakkoavioliitto, rikollisuuteen pakottaminen, kerjäämään pakottaminen, elinkauppa sekä lapsikauppa ja laiton adoptio. Ihmiskaupan tunnusmerkkejä. Tietoa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä löytyy Migrin eli Maahanmuuttoviraston sivustolta.
Heinäkuun viimeinen viikonloppu, Kansallinen Lepakkobongaus
Suomen Lepakkotieteellinen Yhdistys järjestää tunnin mittaisen kaikille avoimen lepakkobongauksen vuosittain. Lepakoita havainnoidaan esimerkiksi asuinpaikan pihassa, puistossa tai järven rannassa joko silmämääräisesti tai erityisellä lepakkodetektorilla (yliääni-ilmaisin), joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Pohjanlepakko suosii puoliavointa maastoa, viiksisiipat viihtyvä metsän siimeksessä ja vesisiippa saalistaa veden pinnassa lentäviä hyönteisiä. Havainnot voi ilmoittaa yhdistyksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.
ELOKUU
Kulttuurivuosikellon elokuu
Vihreän Veräjän luontoideoita elokuulle (6 sivua).
Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa (sivu 62)
Kahdeksas sunnuntai helluntaista on kirkastussunnuntai eli Kristuksen kirkastamisen päivä. Satoon koskeminen oli ennen tätä päivää kielletty.
Kesäolympialaiset järjestetään neljän vuoden välein elokuussa: vuoden 2020 kesäolympialaiset on päätetty järjestää koronapandemian takia Tokiossa 23. heinäkuuta – 8. elokuuta 2021 ja seuraavat kisat Pariisissa 2024 ja Los Angelesissa 2028. Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi: Yhdysvalloissa 2021. Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut Pariisissa 2020 peruttiin kokonaan. Mitalit omiin kisoihin.
- Urheilumuseon Olympiavisa ja Urheiluvisa
- Suomalaiset olympiavoittajat -pelipalat
- Suomi -sarjan Lasse Viren -aineistoa: ohjeet, kuvia, selkoteksti, tehtävät
- Urheilumuseon korttisarjat: 1. keskeisiä urheilijoita ja urheilulajeja 1950- ja 1960-luvuilta 2. Keskeisiä urheilijoita ja urheilulajeja 1970-1980 -luvuilta. 3. Urheilulajeja ja -ilmiöitä 1950- ja 1960-luvuilta.
- Urheilua pantomiimina -kortit
Katsotaan eri lajien urheilijoiden kuvaamia videoita oman urheilusuorituksensa aikana.
- Urheilumuseon Suomi urheilee -tarinoita eri lajeista.
- Galleria suomalaisista urheilusankareista.
5.8. Kansallispuvun syntymäpäivä ja tuuletuspäivä kuva
Suomessa on yli 300 kansallispukua. Tätä päivää on vuodesta 2010 alkaen vietetty pukeutumalla kansallispukuun, kansanpukuun (mm. feresi, sarafaani ja körttipuku) tai muinaispukuun. Puvun osia voi yhdistää myös nykyvaatteisiin.
6.8. Mustikkapiirakkapäivä
Mustikkapiirakkapäivää vietettiin ensimmäisen kerran osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Nyt on mustikka-aika: syödään siis mustikoita sukupolvet yhdessä. Piirakan pohjaksi sopii pullataikina, murotaikina tai voitaikina. Mustikkapiirakkaa voi nauttia vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
- Resepti Mustikkakukko eli rättänä ja video sen valmistamisesta
- Mustikkapiirakkareseptejä
Elokuun ensimmäinen perjantai Kansainvälinen olutpäivä 7.8.2020
Päivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien. Olutta valmistetaan mailtaista, humalista ja vedestä käyttämällä. 1600-luvulla olutta voitiin määrätä lääkkeeksi. Porissa alettiin valmistaa eli panna olutta 1853.
Erilaisia oluita: pale ale, portteri, stout, vehnäolut, lagerit kuten pilsner ja bock, lambicit. Leivinhiivalla käytetään sahtia ja kaljaa. Suomen lain rakennuskaaren mukaan jokaisen talon pihassa pitää kasvattaa humalaa: Laki humaliston istuttamisesta. Alkoholi on diureettinen aine eikä sen vuoksi suositeltava janojuoma varsinkaan helteellä.
- Järjestä oluiden maistelu- ja arviointitapahtuma, jossa makuja voi kokeilla pienistä pikareista. Puoli desiä riittää maistiaiseksi eli yhdestä tölkistä saa 10:lle osallistujalle ja kolmessakin eri maussa on vertailtavaa.
7.8. Lahjan nimipäivä
Tätä päivää pidetään myös lahjojen antamisen teemapäivänä.
Muistipeli: paketteja
8.8. Kansainvälinen kissapäivä, International Cat Day kuvia tulosta 10 kissakuvaa
Kansainvälistä kissapäivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Kissa voi tukea mielenterveyttä ja lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Kissapäivän järjestää kansainvälinen eläinten hyvinvointia edistävä järjestö, International Fund for Animal Welfare (IFAW). Kissamemory, kissa-aiheisia kirjoja, keskustelunaiheita kissoista
9.8. Suomalaisen kuvataiteen ja Tove Janssonin päivä
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa klo 8-21. Tove Jansson (1914 - 2001) on kansainvälisesti tunnettu kuvataitelija ja kirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle. Jansson tunnetaan parhaiten muumikirjoistaan, mutta hän oli myös arvostettu taidemaalari ja kuvittaja. Helsingin Katajanokalla on Tove Janssonin puisto. Tove Janssonista Ylen Elävässä Arkistossa. Vahvikkeen Kuvataide-laatikko. (kuva Hans Gedda / Public domain)
9.8. Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä YK
YK:n yleiskokous sopi tämän päivän vietosta 1994. Tänään muistetaan maailman monikulttuurisuutta, alkuperäiskansojen kulttuureja, ansioita ja saavutuksia. Suomessa päivä on yksi saamelaisten yhdestätoista virallisesta liputuspäivästä. Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansaksi tunnustettu kansa Euroopan Unionin alueella. Saamelaisia asuu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä laskutavasta riippuen yhteensä noin 60 000. Suurin osa heistä asuu Norjassa. Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa (sivu 62)
Muita alkuperäiskansoja ovat mm. baskit, Krimin tataarit, samojedit, intiaanit, eskimot, armenialaiset, aboriginaalit ja maorit.
Laulu Yksi ruusu on kasvanut laaksossa
10.8. Laurin nimipäivä, Pyhän Laurentiuksen muistopäivä
Laurin päivänä pääskyset parveilevat. Rukiinkylvön aikaa. Lehtipuiden lehdet alkavat kellastua: ”Lauri kusee lehtiin”.
Saamelaiset sanovat, että Laurin päivänä tulee tavallisesti ensimmäinen hallayö, mutta jos silloin on lämmintä, niin koko syksy on lämmin.
Pyhän Laurin kirkko on Suomessa Lohjalla, Janakkalassa, Salon Perniössä, Mynämäellä ja Vantaalla. Ne ovat kaikki keskiaikaisia kivikirkkoja: Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Ylläkselle on rakennettu Pyhän Laurin kappeli.
Myös Lasse ja Lassi viettävät tänään nimipäiväänsä. Laulu Pikku-Lauri
Noin 12.8. Koulut alkavat
Lukuvuoden 2020 - 2021 koulutyö käynnistyy useimmissa peruskouluissa ja lukioissa viikolla 32, noin 12 elokuuta 2020.
- Jutellaan koulumuistoista (Muistoissamme 50-luku: koulu) ja katsellaan kouluaiheisia kuvia.
- Katsellaan kuvia vanhoista opetustauluista. Jutellaan opetusmenetelmien ja opettajan työn muuttumisesta.
- Monessa kansakoulussa opeteltiin ulkoa lukuisia runoja. Niiden joukossa oli paljon Immi Hellénin kirjoittamia: Tää nuorten iloinen koulutie
12.8. Kansainvälinen nuorison päivä YK
Joka neljäs maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä on 10-24 -vuotias.
Ideoita ikäpolvien yhteiseen tekemiseen löytyy Vahvikkeen laatikosta Ikäpolvet. Vahvikkeen nuorisoaiheisia kuvia.
Keskustelunaihe nuorisomuoti, täysi-ikäisyyden hyvät ja huonot puolet,
13.8. Kansainvälinen vasenkätisten päivä
Päivää on vietetty vuodesta 1992 alkaen. Noin 10% ihmisistä on vasenkätisiä. Vasenkätisille on myynnissä mm. golf-mailoja, saksia, tölkin- ja pullonavaajia, korkkiruuveja, rannekelloja, puutarhatyökaluja, kitaroita. Vasenkätiset ovat tutkimusten mukaan keskimäärin oikeakätisiä lahjakkaampia tilan hahmottamisessa, matematiikassa ja arkkitehtuurissa. Kuuluisia vasenkätisiä ovat mm. Albert Einstein (1879 - 1955), Isaac Newton (1642 - 1726), Charles Darwin (1809-1882), Benjamin Franklin (1706 - 1790), Leonardo Da Vinci (1452 – 1519), Bill Gates (s. 1955). Akaan Viialassa valitaan vuosittain Vasenkätisten Vestivaalien yhteydessä Vuoden vasenkätinen. Valinnasta on vuodesta 2007 alkaen päättänyt Akaan elävän musiikin yhdistys Almu Ry.
- Tänään voivat oikeakätiset harjoitella vasemmalla kädellä toimimista: kuvien värittämistä, syömistä, leikkaamista, omenan kuorimista, hampaiden pesua, kirjoittamista tai kaulaliinan neulomista vasemmalta oikealle edeten. Se on samalla hyvää aivojumppaa.
- Käsi- ja aivojumppa
15.8. Marjan, Marian, Marjatan, Mariannan, Mariannen, Maritan, Marittan, Marjaanan, Marjon, Marjukan, Marjutin, Jatan ja Jaanan nimipäivä, kotimaisten marjojen teemapäivä
Neitsyt Marian kuolinpäivä.
Uskomus Käen kukunnan kuuleminen Marian päivän jälkeen on vaarallista.
Suomalaisia marjoja: ahomansikka (kuva), karpalo (kuva), kataja, marja-aronia, mesimarja, metsämustikka (kuva), pihlajanmarja, puolukka (kuva), suomuurain, tyrni (kuva), vadelma, variksenmarja, (viinimarja, karviainen, pensasmustikka). Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista.
Arktiset Aromit ry:llä on netissä marja- ja luontoaiheinen digitaalinen muistipeli. Vahvikkeen marjakuvia.
17.8. Katri Helenan syntymäpäivä
Iskelmälaulaja Katri Helena Kalaoja täyttää 75 vuotta vuonna 2020. Hän on levyttänyt melkein 500 laulua, julkaissut yli 50 albumia. Hänen äänitteitään on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Hän on saanut lukuisia kulta- ja platinalevyjä. (Kuva cc Hannu Männynoksa)
- Kuunnellaan ja lauletaan Katri Helenan hittejä kuten Puhelinlangat laulaa, Anna mulle tähtitaivas, Vasten auringon siltaa, Mun sydämeni tänne jää, Katson sineen taivaan, Lintu ja lapsi, Katson autiota hiekkarantaa, Paloma Blanca, Syysunelma, Ei kauniimpaa. Katri Helenan kappaleita Youtubessa.
- Levyraatiin numerot
19.8. Maailman humanitaarisuuden päivä YK
Humanitaarinen tarkoittaa ihmisystävällinen, hyväntekeväisyys-, epäitsekäs, altruistinen, ihmiskeskeinen, ihmisrakas. Humanitaarinen apu kohdistuu ihmisen välittömiin tarpeisiin kuten ruokaan, suojaan, lääkkeisiin, puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon. Humanitaarisen avun tarvetta synnyttävät sodat ja luonnonkatastrofit.
Laulu Jokainen ihminen on laulun arvoinen (youtube)
- Keskustelunaihe Ensiapu, veden suodatus, sankaritarinat, rauniokoirat
- Katsotaan Vahvikkeen kuvapankista koulujen opetustauluista sarja Ensiapu tapaturmissa
22.8. Iivarin ja Iivon nimipäivä
Uskomus Jos Iivarin yönä Lapissa on maa huurteessa, niin silloin tulee pitkä ja kaunis syksy.
23.8. Mätäkuu päättyy (alkoi 23.7.)
Mätäkuun jutulla tarkoitetaan perätöntä juttua. Heinä-elokuu ovat uutisrintamalla usein hiljaisia. Media paikkaa tapahtumattomuutta uutisoimalla keksittyjä tai vain osaksi totta olevia juttuja. Ole siis tavallista tarkempana; älä usko kaikkea.
23.8. Kansainvälinen päivä orjakaupan ja sen poistamisen muistoksi YK/UNESCO
Kansainliiton kansainvälisen yleissopimuksen (1926) tarkoituksena oli täydellisesti lopettaa orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. YK:n vuonna 1948 laatiman Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 4. artiklassa tuomitaan orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. Euroopassa orjuus ja orjuuden kaltainen pakkotyö on kielletty Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Orjuus on nykyään kaikkialla maailmassa virallisesti kielletty. Silti tiedetään edelleen miljoonien elävän orjuudessa, johon liittyy pelottelua, eristämistä, kiristämistä, riippuvuutta, pakottamista ja valheellisia lupauksia paremmasta elämästä. Ihmiskauppa on edelleen yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista bisneksistä. Orjuus voi tarkoittaa mm. pakkoavioliittoa, pakkotyötä tai velkaorjuutta, ihmiskauppaa. Eri aikakausina orjia on kuljetettu Afrikasta Yhdysvaltoihin ja Euroopasta Afrikkaan. Suomalaisiakin on ryöstetty orjiksi vielä 1700-luvulla. Kuva kansakoulun opetustaulusta, jossa afrikkalainen alkuasukaskylä.
- Väritä Martin Luther King puhumassa Lincolnin muistomerkillä (1963): I have a dream.
23.8. Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivä
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2009 alkaen. Päivämäärä tulee Molotov–Ribbentrop -sopimuksen allekirjoittamispäivästä vuodelta 1939. Tänään muistetaan Neuvostoliiton kommunistisen stalinismin ja Suur-Saksan kansallissosialismin eli natsismin miljoonia uhreja sekä pyritään vahvistamaan demokraattisia arvoja ja rauhaa. Euroopan parlamentin kannanotto
24.8. Pertun (ennen Perttuli, Pärttyli, Bartolomeus) nimipäivä
Roomalaiskatolisen apostoli Bartolomeuksen muistopäivä. Perttelin kunnan vaakunassa on Bartolomeuksen kuva. Pertteli on yhdistetty Saloon 2009.
Päivänvaloa ei enää ole tarpeeksi varsinkaan aamulla ja illalla. On aika tarkistaa, että valaistus riittää lukemiseen, käsitöiden tekemiseen ja ympäristön hahmottamiseen. Riittämätön valaistus aiheuttaa kompastumisia, nukuttaa päivällä ja tekee elosta harmaata. Jokaista elettyä 13 vuotta kohti valon tarve kaksinkertaistuu edelliseen nähden!
Uskomus Millainen sää Perttulin päivänä, sellainen koko syksyn.
Sanonta Lassina langalle, Perttuna pois. (pääskysten muutosta)
25.-27.8.2017 järjestettiin maailman suurimmat kyläjuhlat
Tietoa, ideoita, linkkejä ja vinkkejä Syödään yhdessä -teeman toteuttamiseen ja yhteisen ruokajuhlan järjestämiseen Ruokajuhlien ABC (tuottanut Maaseudun Sivistysliitto, ELO-säätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Eläkeliitto, Suomen Kylätoiminta ry sekä Maa- ja kotitalousnaiset). Kiinnitetään huomiota yhdessä syömiseen, juhlistetaan ruokailuhetkiä ja nautitaan ruuan lisäksi toisten seurasta. Tutkimusten mukaan yhteenkuuluvuuden tunnetta erityisesti vahvistavia asioita ovat ruuan valmistaminen yhdessä sekä yhdessä syöminen – varsinkin, kun niihin liittyy rento yhdessä oleminen.
Marttojen reseptejä. Ruokailutilan viihtyisyyttä voi lisätä ja hälinää häivyttää kauniilla, hiljaisella taustamusiikilla, joka ei häiritse keskustelua.
- Keskustelunaihe Perinneruuat (Perinneruokia-kortit, 92kpl, kuva>, tietoa korttien sisältämistä perinneruuista 18 sivua), lempiruuat, pula-ajan korvikkeet, superfood, dieetit,
28.8. Savuton Suomi -päivä
Savuton Suomi 2030 -verkosto edistää tupakattomuutta ja nikotiinittomuutta yhteistyössä.
- Keskustelunaihe Tupakointi 1920-luvulta tähän päivään: aikajana.
29.8. Kansainvälinen ydinkokeiden vastainen päivä YK
Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. STUK:n 340 työntekijää yrittää suojella ihmisiä, ympäristöä ja tulevia sukupolvia säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Eniten ydinkokeita on tehty vuosina 1945-1963. Niiden cesium- ja strontium-laskeumia havaitaan vieläkin Suomen luonnossa.
Jos ilmakehään ydinpommin räjähdyksessä tai ydinvoimalaonnettomuudessa joutuu radioaktiivista jodia, mikä päätyy elimistöön, se hakeutuu kilpirauhaseen. Siellä se tuhoaa soluja ja saattaa muutaman vuoden kuluttua aiheuttaa kilpirauhasen syövän. Siksi on tärkeää käyttää vain saastumatonta ruokaa ja juomaa. Apteekin puhtailla joditableteilla voi estää radiojodin kerääntymisen elimistöön, mikäli tabletin ottaa välittömästi, kun radioaktiivinen päästö saapuu tai hieman ennen altistusta, kun tiedetään saastepilven saapumisaika. Viranomaiset tiedottavat oikeasta hetkestä. Viranomaiset myös kehottavat kaikkia koteja, työpaikkoja ja hoivakoteja pitämään varastossa riittävää määrää joditabletteja (STUK:n ohjeita).
30.8. Kansainvälinen kadonneiden päivä YK
Suomessa poliisi saa joka vuosi noin 2 000 katoamisilmoitusta. Kadonneista henkilöistä 10-20 jää kateisiin.
Sodan aikana 1939-1945 tuhansia suomalaisia sotilaita katosi.
Hätäkeskuksen (112) toimintaohjeet: Kuinka toimitaan, jos muistisairas henkilö katoaa.
Poliisin ohjeet: Katoamisilmoituksen tekeminen
Muistiliiton ohjeita: Kun muistisairas ihminen katoaa, Katoamisten ja eksymisen ennaltaehkäisy
- Aivojumppa Päättele paikkakunta
Elokuun viimeinen lauantai, Suomen luonnon päivä
Sisäministeriö suosittelee liputusta. 29.8.2020
Nautitaan kauniista suomalaisesta luonnosta ja sen monipuolisista hyvinvointivaikutuksista. Päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Suomen Latu kannustaa nukkumaan yön ulkona. Jos sää on sopiva, voi nukkua yön terassilla, parvekkeella tai omassa sängyssä ikkuna auki.
- Järjestetään luontoretki esim. lintukiikareiden kanssa
- Järjestetään luontotapahtuma, jossa osallistujat voivat valita monipuolisesta luontoaiheisesta ohjelmasta
- Katsellaan luontokuvia. Vahvikkeen Kuvat-laatikossa on yli 50 luontokuvaa (tulosta kuvien tekstit).
- Katsotaan luontodokumentteja: Yle Areenan Luonto-ohjelmat
- Leivotaan ja tarjotaan marjapiirakkaa
- Tarjotaan teetä, jonka aineet on itse luonnosta koottu: esim. vadelman, mesiangervon ja mustaherukan lehtiä, ruusunmarjoja (YLE:n esimerkki)
- Lauletaan luontoaiheisia lauluja
- Ulkoilutetaan koirakaveria
- Rakennetaan luontopolku: vinkkejä Suomen luonnonsuojeluliiton vihkosta Pappa pitkospuille, mummo marjaan! – Opas ikäihmisten luontopolulle.
- Järjestetään juhlava piknik luontoon ja kutsutaan ystävät syömään. Levitetään valkoinen liina viltin tai retkipöydän päälle ja katetaan pöytä koreaksi astioilla ja kukilla.
- Pelataan Ruokatieto ry:n digitaalista Luonto-muistipeliä. Se toimii, mikäli tietokoneessa on Java, parhaiten Firefoxilla.
- Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n materiaaleja ja vinkkejä tämän päivän viettoon
- Luontoaiheinen kuvamuistiharjoitus
- Arktiset Aromit: tulosta muistipeli, liimaa paksulle pahville tai kapalevylle, leikkaa irti
Lisää ideoita Vahvikkeen Luonto-laatikosta: mm. monia luontoaiheisia pelejä.
Elokuun viimeinen lauantai, Valtakunnallinen sienipäivä
Valtakunnallista sienipäivää on Marttojen toimesta vietetty vuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2019 sienipäivä laajeni sieniviikoksi Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ennen sienet säilöttiin suolaamalla ja liotettiin tai keitettiin ennen käyttöä. Sieniä voi myös kuivata tai pakastaa. Vuoden 2020 nimikkosieni on miedonmakuinen lampaankääpä, jota voi löytää kuusikkorinteistä.
- Käydään sienimetsässä tai ostamassa sieniä torilta - tai herkkusieniä lähikaupasta
- Resepti puutarha.net: keitto, risotto, salaatti, Marttojen sieni-punajuurikeitto ja sienipiirakka
- Järjestetään sienten tunnistuskilpailu (huom. kisaan riittää yksikin sieni tai sienen kuva) Luontoportin sienikuvasto Sienikuvia Pixabayn sivustolla
- Järjestetään sieninäyttely
- Mahdollisia yhteistyökumppaneita tapahtuman järjestämiseen: Maa- ja kotitalousnaiset, 4H-yhdistykset, Martat
- Paistetaan lampaankääpäpihvejä tai tehdään Marttojen lampaakääpäsalaattia.
- Värjätään sienillä lankoja Suomen Sieniseuran ohjeiden mukaan
Elokuun viimeinen viikonvaihde, Venetsialaiset
Venetsialaiset tarkoittaa veneily- ja mökkeilykauden (huvilakauden) päättäjäisiä. Pohjanmaalla ja joissakin rannikkokaupungeissa venetsialaisia on vietetty yli 100 vuotta, mutta koko Suomeen tapa on levinnyt vasta viime vuosina. Ilotulituksia järjestetään monin paikoin - mutta se vaatii pelastuslaitoksen erillisen luvan. Nimi venetsialaisten yö on saanut nimensä Venetsiasta. Se oli ensimmäinen eurooppalainen kaupunki, joka oli yhteydessä Kiinaan ja siellä valmistettuihin ilotulitteisiin. Venetsiasta rakettien ampuminen levisi muualle Eurooppaan.
- Laitetaan kynttilälyhtyjä pihapuun oksille, parvekkeelle, terassille, ikkunalaudalle valaisemaan pimeää elokuista yötä. Led-kynttilät ovat turvallisia.